Albert Sounit

Albert Sounit

Med base i Rully skaber Domaine Albert Sounit nogle af regionens absolut fineste Crémant de Bourgogne, samt terroir-tro hvid og rød Bourgogne fra Côte Chalonnaise, der snildt kan måle sig med de store vine fra Côte d'Or. Fra og med årgang 2026 er husets marker og vinifikation fuldt økologisk certificeret – et naturligt resultat af et mangeårigt fokus på bæredygtighed og respekt for naturen. I dag drives Albert Sounit af Søren Nørbjerg (DipWSET) i samarbejde med den lokale ledelse, der med en sikker hånd er garant for vinhusets kontinuerlige udvikling og sans for kvalitet.

Sounit i nye hænder

Domaine Albert Sounit har i mange år været forbundet med danske Knud Kjellerup, der i 1993 købte det henfaldne hus, og startede en modernisering med henblik på at føre det tilbage til fordums storhed. I 2022 blev faklen overdraget til en kreds af danske vinentusiaster med Søren Nørbjerg i spidsen, som i dag står for ejendommen såvel som for produktionen af de mange forskellige vine. Med respekt for Sounits arv og et skarpt fokus på fremtiden har Søren samlet et stærkt og passioneret team, herunder den dygtige vinmager-duo Sébastien og Margot. Husets vine står i dag smukt med nyt udstyr i et stilrent design, prydet af det ikoniske 200 år gamle cedertræ fra haven i Rully.

Konvertering til økologi

Hos Domaine Albert Sounit anser de ikke bæredygtighed som et valg, men en nødvendighed. Siden 2005 har huset arbejdet efter principperne i “Agriculture Raisonnée”, og i 2016 begyndte overgangen til økologisk drift. 2026 bliver den første økologisk certificeret årgang. Men ambitionerne stopper ikke dér. Vinhuset er stærkt inspireret af regenerative metoder, hvor målet er at give mere tilbage til jorden end man tager. Naturen er forudsætningen for kvalitet, og derfor tænkes bæredygtighed ind i alle aspekter – fra mark til kælder.

Referencepunkt for kvalitets-Crémant

Albert Sounits Crémant de Bourgogne er skabt på druer fra egne marker. I de kølige kældre får vinene lov at flaskelagre mellem 12 og hele 60 måneder, afhængig af cuvéen. Udvalget består i dag af syv unikke Crémanter – alle med hver sin karakter. Fællesnævneren er dog altid elegance, renhed i frugten og en sprød og blød finish. Ydermere har flere af cuvéerne betydeligt lagringspotentiale med op til 15 år fra frigivelse.

Minutiøst kælderarbejde

Sounits hvide og røde Bourgogne-vine lagrer typisk mellem 8 – 12 måneder på fad med en nøje kalibreret andel nye og brugte fade.Enkelte cuveer er dog primært gæret og lagret på ståltanke. Målet er at opnå en velkomponeret og underliggende fadintegration, der harmonerer vinene med fornem balance mellem frugten, fadpræget og den appetitvækkende syre. Alle vinene gennemgår en malolaktisk gæring og der anvendes udelukkende druernes naturlige gær. Der foregår ingen racking af vinene. Bundfaldet omrøres (bâtonnage) i det omfang det vurderes at øge vinens kvalitet  varierende fra årgang til årgang. Aftapning sker uden filtrering.

Gastro-Bourgogne

Albert Sounits vine er som skabt til gastronomien. Alsidige og madvenlige – hvad enten det er en frisk og rank Rully Blanc til skaldyr eller fed fisk, eller en struktureret Mercurey Rouge til vildt, lyst fjerkræ eller kalv. Husets portefølje af kvalitets Crémant er oplagte til enhver festlig lejlighed og fungerer genialt til et væld af forretter og tapas. Og så er det for øvrigt vine, der også fint nydes uden mad.

Bæredygtige tiltag hos Albert Sounit

Bourgogne hører ikke til de letteste steder at dyrke økologisk vin, grundet klimaforholdene. Af samme grund er der mange producenter, der arbejder bæredygtigt og økologisk hele vejen igennem dyrkningscyklussen og fremstillingsprocessen, men en egentlig certificering ligger dem ikke mest på sinde.

Ikke desto mindre valgte Albert Sounit dog i 2023 at påbegynde certificeringsprocessen på egne marker og er fra årgang 2026 økologisk certificeret. Udover druerne fra egne marker, købes der druer fra ca. 12 ha baseret på langtidskontrakter med eksterne vinbønder. Markerne hos disse dyrkes for 80-90% vedkommende efter økologiske- eller bæredygtige principper.

I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:

Miljøområder:

  • Minimere brug af pesticider
  • Minimere vandforbrug
  • Reducere energiforbrug
  • Sortere affald
  • Emballage – fx FSC certification
  • Generelt at minimere carbon footprint

Sociale områder:

  • Medarbejdersundhed og -trivsel
  • Ligeløn
  • Ligestilling mellem kønnene
  • Anti-diskrimination af minoriteter
  • Menneskerettigheder

Ledelsesstyring:

  • Diversitet i ledelsen
  • Fælles lønforhandlinger
  • Etik- og antikorruption
  • Leverandøraftaler
  • Databeskyttelsespolitik
  • Bæredygtighedsrapportering
  • Ekstern forsikring

Information

5, place du Champ de Foire - 71150 Rully, Frankrig

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt