Erath

Erath

Eventyret bag det ikoniske Erath vinhus startede i en garage i Californien, hvor Dick Erath lavede sin første tønde vin. Med sin store fascination for Pinot Noir-druen flyttede han med familien til Oregon for at finde det perfekte område til sin yndlingsdrue. I dag er Erath blandt de bedste vinhuse i Oregon.

Dick Erath, legenden bag Earth vinhuset, var en af Oregons vinpionerer og havde siden slutningen af 1960’erne arbejdet ihærdigt på at frembringe det bedste i Pinot Noir-druen. Som en af de første kvalitetsorienteret vindyrkere i Oregon, har Dick Eraths arbejde været afgørende for Oregons udvikling som en af verdens bedste steder for Pinot Noir.    

Vinhuset ligger i ”De røde bakker” Dundee Hills, i den nordlige del af Willamette Valley. Klimaet er tempereret og forholdsvis køligt og kan på mange måder sammenlignes med Bourgogne.

Dick Erath, en eksperimenterende sjæl, sad i sin garage i Californien og lavede sit første fad vin i 1965. Det gik så godt, at han måtte hive teltpløkkerne op og tage hele sin familie med nordpå til Oregon, nærmere bestemt Dundee Hills. I det lidt køligere klima i Oregon, vurderede han, at Pinot Noir havde de optimale betingelser for succes.

 

Historien om Erath

I 1968 købte han sin første vinmark i Oregon, hvorpå han plantede 23 forskellige druer, deriblandt Pinot Noir. I 1972 lavede han de første kommercielle vine i hele Dundee Hills. Det år lavede han 216 kasser vin – 15 år senere lavede han over 35.000. Dick Erath begyndte i 1974 at teste ikke-californiske kloner i sine marker – deriblandt franske Pinot Noir-kloner. Stilen, som Dick var med til at bringe til Oregon, har givet ham status som en af de vigtigste vinpionerer i Oregon.

Den eksperimenterende Erath blev ved med at undersøge og udforske Oregons, på daværende tidspunkt, uforløste potentiale. Som han oprindeligt havde forudset, egnede klimaet sig dog fantastisk til Pinot, som i dag er den eneste blå drue, der dyrkes på Eraths marker.

Nyere tider

Oregons store vinpionér Dick Erath forlod os i 2023 i en alder af 87 år. Dog lever visionærens filosofi i bedste velgående hos Erath holdet i dag.

I 2003 ansatte man Winemakeren Gary Horner, der matchede Dicks glæde for Pinot Noir med en særlig forkærlighed til de store vine fra Bourgogne. En fascination, der tydeligt kan smages i Eraths flotte Pinot Noir vine. 

Efter 20 år ved roret, i 2023, gav Gary Horner faklen videre til en af vinverdens mest lovende winemakers, Leah Adint. Adint er uddannet ønolog med erfaring fra både Napa og Sonoma i Californien og Bourgogne. Missionen har ikke ændret sig. Det er fortsat at levere et tårnhøjt niveau for nogle af Oregons bedste Pinot Noir vine.   

Terroir

Syd for hovedstaden Portland og vest for floden Willamette River ligger Willamette Valley; det vigtigste vindistrikt i Oregon. Dalen er godt beskyttet af bjergkæder: i vestlig retning mod Stillehavet af Coast Range Mountains og i østlig retning af Cascade Mountain Range. Jordbunden har store mængder af jern, der er med til at give Oregons Pinot’er en rigtig fin syre, der nok ikke kan matches andre steder end i Bourgogne.

Information

Erath Winery, Dundee, Oregon, USA

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt