Mennesker i marken

Hvorfor giver det mening at vælge vinen med det bæredygtige certifikat? Fordi man her fokuserer på langt mere end blot produktionen af vindruer. Vi har talt med det Fair N'Green-certificerede Moselhus Nik Weis om deres arbejde med social bæredygtighed.

Con Natura – Non Invicem står der på Weingut Nik Weis' våbenskjold og det er ganske sigende for Nik Weis' tilgang til at skabe vin her i Mosel, hvor der er blevet dyrket vin i omkring 2000 år. At beskytte naturen og overlevere den i samme gode stand til den næste generation er ikke bare et mantra for Nik Weis, hvis familie har dyrket vin i Mosel i knap 200 år, men en nødvendighed for at kunne fortsætte med at skabe kvalitetsvin i Mosel.

Arbejdet med bæredygtighed handler dog om langt mere end druens liv i marken. Det handler bl.a. om at mindske vandspild, bevare biodiversiteten og at reducere CO2-forbruget. Og så handler det om at sikre gode forhold for de drueplukkere, der hvert år med håndkraft høster druerne fra de stejle skråninger i Riesling-paradiset Mosel.

Vi har talt med Nik Weis om den sociale del af arbejdet med bæredygtighed hos vinhuset.

"For det første har dyrkning af vin i Mosel altid været, er, og vil altid være meget socialt, fordi det har at gøre med manuelt arbejde og med mennesker, der arbejder sammen," begynder Nik Weis.

"Hvad jeg kalder vinavl, er når du har hundredvis af hektar vinmarker så lange, at de forsvinder et sted bag horisonten. Og du har én person, der sidder på en traktor og kører igennem disse vinmarker og gør det hele selv. Alt sammen med hjælp fra en maskine, der selvfølgelig bruger meget energi, og som har en anderledes, lad os sige, forbindelse til planterne end et menneske har."

"

For det første har dyrkning af vin i Mosel altid været, er, og vil altid være meget socialt, fordi det har at gøre med manuelt arbejde og med mennesker, der arbejder sammen

Nik Weis

"Jeg betragter det, vi gør her i Mosel, ikke som vinavl, men som vitikultur. Vinavl er et ord, der primært bruges i betydningen at dyrke planter for at opnå et landbrugsprodukt. Men for mig betyder kultur mennesker, der samarbejder og arbejder sammen med naturen for at opnå noget, som mennesker ikke kan gøre alene. De har brug for naturen til det. Men naturen har brug for mennesker, fordi den ikke ville være i stand til at gøre det alene.

Det er en smuk ting, som historisk set er blevet gjort igennem tusindvis af år," fortæller Nik, hvis familie har dyrket vin i Mosel i mere end 200 år.

"Grunden til at dette er specielt i Mosel er vores stejle skråninger. Alt skal gøres i hånden. Hvis du har meget manuelt arbejde, har du brug for mange mennesker, du kan arbejde med. Men du har ikke bare brug for folk. Du har brug for dygtige folk og når du først har fundet dem, skal du skabe et godt arbejdsmiljø, der får folk til at blive."

Vinhuset tilbyder alle sæsonarbejdere bolig og transport såvel som rimelig løn og arbejdstid. Derudover afholder de en række sociale arrangementer som høstfest og fællesspisning.

Arbejdet med bæredygtighed hos Nik Weis

Nik Weis er certificeret bæredygtig under det tyske Fair’N Green. At Nik have valgt netop denne samarbejdspartner skyldes organisationens holistiske tilgang til bæredygtighed, der rækker langt ud over arbejdet på markerne og i kældrene. Her arbejdes med alt lige fra reducering af vandspild og CO2-udledning til sikring af de gamle stenmure i marken og vinrelaterede historiske vartegn. Nik Weis arbejder også med bevarelse af biodiversitet, bl.a. har han afsat 10 hektar i Saar til vild plante- og dyreliv, som skal hjælpe med at sikre et hjem til truede dyrearter. Som Fair'N Green-certificeret vinhus skal Nik Weis ikke blot dokumentere, hvordan de arbejder med bæredygtighed, men også forbedre sig hvert år for at bevare deres certifikat. 

Mosel

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt