Bedste opbevarings- og serveringstemperatur af vin

Vil du have den bedste oplevelse ud af dit vinkøb, skal du opbevare og servere din vin korrekt. Der er dog forskel på, hvordan du opbevarer vinen, alt efter hvor snart du skal drikke den – og den rigtige serveringstemperatur handler selvfølgelig også om dine egne præferencer.

Sådan opbevarer du vin korrekt

Har du købt en flaske vin, som du planlægger at drikke inden for den nærmeste fremtid, kan du sagtens have den stående oprejst. Men ved du at vinen skal gemmes i længere tid, f.eks. fordi du først planlægger at drikke den om måske 5 eller 10 år, skal den ligge ned.

I begge tilfælde skal den stå eller ligge køligt, gerne ved en 10-14 grader, et mørkt sted hvor den ikke får sollys. Sollys og især direkte sollys er ret skadeligt for vinen, uanset hvilken type der er tale om. Det gælder for både røde og hvide vine.

Hvor længe kan en vin ligge?

Vælger du, at en vin skal ligge længe, er det et spørgsmål om, hvornår du synes den smager bedst. Der er ingen grund til at gemme en vin, hvis du synes den smager bedst, lige når du har købt den og ikke den dag den er moden ”på papiret”.

Som sådan er der ingen indikator for, hvornår vinen smager bedst. Hverken alkoholprocent, druesort eller andre parametre giver nogen rettesnor. Du er nødt til at vide noget om den enkelte vin, f.eks. ved at spørge os om det, når du køber vinen.

Vinen er mest frugtig og saftig, når den er frisk, hvorimod vin som har ligget længe, får nogle andre smagsnuancer, som ikke alle synes er lige velsmagende. De træder oftest først frem, når vinen har modnet nogle år. Det kræver tilvænning at værdsætte dem. Så det er derfor, mange foretrækker at drikke deres vin ung.

Vinens bedste gemmested er ...

  • Mørkt – undgå direkte sollys
  • Køligt (10-14 grader)
  • Stabilt og uden store temperatursvingninger

Her skal vinen (ikke) stå

Står din vin ved siden af ovnen, på en høj hylde eller (endnu værre) ovenpå køleskabet, udsætter du vinen for noget nær den værste behandling, den kan få. Al den kvalitet, som vinproducenten med stor passion har sørget for at komme i flasken, går nemlig desværre hurtigt tabt.

Problemet med disse opbevaringssteder er, at de er alt for varme og har store temperatursvingninger. Af samme grund bør du ikke lade vinen ligge længe i bilen på en varm dag. Tænk også på dette, hvis du køber vin med hjem fra bilferien til sommer.

Som det forholder sig med mange andre væsker, f.eks. din yndlingsparfume eller den gode olivenolie, ødelægger lys vinens fine duft- og smagspartikler.

Hvis du ikke har et vinkøleskab eller en vinkælder, anbefaler vi, at du finder et sted i dit hjem, der er mørkt og som har en stabil temperatur.

Opbevaring af hvidvin

Hvidvin vinder sjældent noget særligt ved at ligge på lager i længere tid. Der findes nogle enkelte hvide bourgogne-vine, der har godt af det. De får mere fylde og bliver federe i det, samtidig med at de får en række smagsnuancer, som de ikke har som helt unge vine. Men generelt skal hvidvin helst drikkes ung og mange hvidvine sælges i dag med skruelåg netop af den grund.

Hvidvin som du skal drikke inden for en til to dage, kan du bare opbevare i køleskabet. Skal du først bruge dem om lidt længere tid, tager hvidvinen nemt en lille smule skade af at ligge i køleskabet. Der kan komme noget bundfald og den kan opleves mere flad i smagen.

Så har du planlagt først at drikke hvidvinen inden for de næste par uger, kan du sagtens opbevare den som beskrevet tidligere i artiklen og så først sætte den i køleskabet dagen før eller om morgen, den dag du skal drikke den om aftenen.

Servering af hvidvin

De fleste hvidvine gør sig rigtig godt ved en serveringstemperatur på en 9-10 grader. Så tager du hvidvinen direkte fra køleskabet eller har du sat den i en isspand på en sommerdag, skal du lige lade hvidvinen stå lidt i glasset, inden du drikker af den. For ellers er den for kold og bliver mere syrlig og bidende i smagen. Det gælder i øvrigt også Champagne og mere fyldige rosévine.

Samtidig skjuler en for kold serveringstemperatur oftest nogle af smagsnuancerne. Det kan naturligvis både være en fordel og en ulempe. Det første, hvis du har fået købt en hvid- eller anden vin, som du ikke er helt vild med smagen af og det andet, hvis du har givet mange penge for vinen og derved snyder dig selv for nogle af smagsnuancerne.

Opbevaring af rosévin

De fleste rosévine skal drikkes helt unge, helst inden for de første to år efter fremstillingen. Farven på rosévinen ændrer sig oftest til en mørkere nuance over tid, hvilket er en tydelig indikation på, at vinen snart skal drikkes. Enkelte rosévinen bliver dog bedre ved længere tidslagring. Det er fåtallet og hører så absolut til undtagelserne.

For en almindelig rosévin gælder det, at du kan opbevare den i køleskabet på samme måde som hvidvin, hvis den skal drikkes samme eller en af de nærmeste dage. Skal vinen først nydes om en til to uger, giver køleskabet de samme problemer med rosévin som med hvidvin. I stedet bør du opbevare den som beskrevet tidligere og først sætte den på køl dagen før eller samme dag, som den skal drikkes – også ganske ligesom hvidvin.

Servering af rosévin

De fleste serverer rosévin direkte fra køleskabet eller i en isspand. Så snart rosévinen hældes op i glasset, stiger temperaturen en smule, og det passer helt perfekt med, at den så rammer den ideelle serveringstemperatur på 5-8 grader, når du drikker af glasset.

Tager du vinen med ud på terrassen direkte fra køleskabet, stiger temperaturen på vinen naturligvis, jo længere tid den står ude i varmen. Så sørg for at vinen er iskold, når du tager den med ud eller brug løsningen med en isspand, hvis du vil holde flasken kølig i længere tid ad gangen.

Opbevaring af rødvin

Rødvin skal opbevares på samme måde som andre vine, hvis du skal opbevare dem i længere tid. Køber du vinen med planer om at drikke den inden for de nærmeste dage, skal du helst stille den køligt og mørkt. Så holder den sig bedre og kan nemmere kan ramme den rigtige serveringstemperatur – eventuelt efter temperering. Skal vinen drikkes inden for de næste par uger, kan den opbevares på samme måde.

Men skal rødvinen ligge i længere tid – altså i flere år – skal flasken lægges ned, ligesom du skal følge de anvisninger, vi allerede har givet om opbevaring af vin først i artiklen.

Servering af rødvin

Hvilken temperatur du helt præcist foretrækker at drikke din rødvin ved, er naturligvis en smagssag. De fleste har vænnet sig til at drikke dem ved stuetemperatur og synes om det. Andre foretrækker dem mere kølige.

De fleste rødvine skal serveres ved mellem 12 og helt op til 21 grader. De lysere rødvine ligger til den lave side og smager bedst ved 12-17 grader. Her gælder det, at jo mere frugtige i smagen rødvinen er, jo varmere kan de tåle at blive. For at opnå den perfekte serveringstemperatur, kan du med fordel lægge vinen på køl ca. en halv time før servering.

Enkelte druesorter som f.eks. Pinot Noir vinder faktisk ved at blive drukket kælder- eller køleskabskolde. Men lad være med at hælde for meget op i glasset. For så ender de sidste par mundfulde med at blive for varme og det ødelægger oplevelsen.

Generelt kan de mere fyldige og alkoholtunge rødvine bedst tåle at blive serveret ved en høj temperatur. Rødvine af Cabernet Sauvignon og Syrah klarer varmen væsentlig bedre end f.eks. føromtalte Pinot Noir. Samtidig forsvinder noget af garvesyren i de mere fyldige vine, hvis de drikkes til den varme side. Det kan gøre vinen mere drikkelig, hvis du ikke er vild med smagen af garvesyre.

Opbevaring af Champagne og anden mousserende vin

Mousserende vine er endnu mere overfølsomme over for lys end andre vine. Opbevaringsmæssigt skal de ligge ved samme temperaturer som andre vintyper, når de skal ligge i længere tid. Champagner og andre mousserende vine uden årgang kan sagtens ligge i 2-4 år, hvis de opbevares korrekt. De fleste får lidt mere syre, bliver mere bløde i boblerne og bliver mere cremede af opbevaringen.

Årgangschampagner kan tåle at ligge endnu længere, og flere årgangschampagner og andre mousserende vine med årgangsbetegnelse har oftest lagret i måske både 5 og 10 år, før de sættes til salg. Det ændrer ikke ved, at de snildt kan ligge endnu længere, når de kommer hjem til dig.

Servering af Champagne og mousserende vine

Champagne og de fleste andre mousserende vine kan godt virke meget bidende og hårde i boblerne, hvis du serverer dem for kolde. Så serverer du dem i den traditionelle isspand, skal du lige give vinen tid til at temperere, før du drikker af den. Det giver samtidig mulighed for, at de mest hidsige bobler når at forsvinde, så smagen og boblerne bliver lidt mere afrundede og bløde.

Den ideelle serveringstemperatur ligger på mellem 5 og 10 grader. Generelt forholder det sig således, at de dyrere og årgangsversionerne af de mousserende vine smager bedre ved en lidt højere temperatur, end de billigere mousserende vine.

Det handler om dine egne præferencer

Hvor de opbevaringsråd vi kommer med i videoen og her i artiklen, er en rigtig god ide at følge, hvis du vil have glæde af din vin, handler serveringstemperaturen i høj grad om, hvad du selv synes smager bedst. Du går ikke helt galt i byen ved at gå ud fra de temperaturer, vi har givet her i artiklen. Men det kan sagtens være, at du synes vinen smager bedre ved en højere eller lavere temperatur. Det er der kun dig, der kan afgøre.

Så prøv dig frem og find den temperatur, du synes er bedst. Vil du have mere præcise indikationer af den bedste serveringstemperatur på en konkret vin, kan du naturligvis altid spørge os, når du køber vinen.

Nyttige tricks

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt