Hvilket glas passer til hvilken vin?

Du kan bruge stort set hvad som helst til at drikke vin af. Men der er stor forskel på, hvilke smags- og især duftindtryk, du får ud af din vin, alt efter hvilken type glas du vælger at drikke vinen af. Men hvilke glas skal du bruge til hvilken vin? 

Skal du nyde din vin under de mest optimale betingelser, er der især to faktorer, som spiller en vigtig rolle. Det er temperaturen og det glas, du drikker af. Lær hvordan du vælger det rigtige glas, så din yndlingsvin kommer til sin ret.

Det rigtige vinglas betyder alt

Det rigtige vinglas giver de bedste muligheder for at kunne nyde vinens aromaer og gør det nemmere at dufte til vinen. Generelt vil høje, smalle glas fortætte aromaerne, men gør det svært at dufte til vinen til glasset.

Omvendt giver bredere glas bedre mulighed for at komme til at dufte til vinen, fordi det er nemmere at få næsen ned i glasset. Samtidig bliver det muligt at ilte vinen ved at slynge den rundt inden i glasset. Her sikrer den indad-skrående hals, at vinen bliver i glasset, samtidig med at det intensiverer aromaerne. Det er derfor de fleste vinglas har form som hovedet på en tulipan.

Glasnavnet er bare vejledende

Ved at vælge det perfekte miks for dig mellem halshøjde, glasform og størrelse, kan du finde det glas, der giver den bedste smags- og duftoplevelse af vinen. Det er et meget personligt valg, hvad hver enkelt person foretrækker. Så du behøver ikke holde dig til de glastyper, som har fået navn efter den vintype, du drikker. De er bare en rettesnor for, hvad du bør starte ud med.

Oftest vælger virkelige vinkendere et større glas, for at få bedre mulighed for at nyde aromaerne, samt ilte og eventuelt temperere vinen. Så prøv dig frem og find dit perfekte glas til din yndlingsvin.

Vandglas

Vandglasset bør altid akkompagnere dine vinglas. Så har du altid mulighed for at skylde munden, før du skal smage på vinen. Det er især en god ide, hvis du drikker vin til maden eller hvis du skal smage på mange forskellige vine efter hinanden.

Vandglasset kan dog også bruges til at drikke stærkere alkohol af, hvis du synes det særlige spiritusglas giver en for kraftig duft. Og i mangel på andre glas, kan et vandglas da også sagtens bruges til at drikke vin af, omend især duftoplevelsen og mulighederne for at ilte vinen ikke er de bedste.

Spiritus eller ”digestive” glas

Digestive glas hedder således, fordi de er udviklet specielt til at drikke den stærkere spiritus, som du oftest nyder efter et måltid. Du fylder glasset til midt på den runde del og så koncentrerer den smalle hals duften af spiritussen, så du får mere koncentreret aroma ud af den.

Det kan dog nemt blive så kraftigt, at du næsten kan blive bedøvet af det, hvis du holder glasset for tæt på næsen, når du dufter til spiritussen. Spiritus på 40-45 % eller mere giver en meget kraftig duftoplevelse netop på grund af halsens udformning.

Synes du duften bliver for kraftig, kan du også vælge at bruge et vandglas, der ikke har den samme smalle hals og derfor ikke koncentrerer duften nær så meget. Fyld glasset, så spiritussen dækker bunden af vandglasset og nyd så aromaen i det lidt mere åbne glas.

Glas til champagne, cava og andre mousserende vine

Mange foretrækker det smallere såkaldte fluteglas, der er helt slankt og går ret op og ned fra bunden til toppen af glasset.

Fordelen ved det her lidt bredere glas er, at det samler lidt mere duft over den mousserende vin, som du har i glasset – og så er det nemmere at komme til med næsen, når der skal duftes og det er nemmere at slynge vinen i glasset, så der frigives flere aromaer.

Til Champagne og andre mousserende vine findes der også den gammeldags champagnebowle, som nærmest har samme størrelse som et bourgogneglas, hvor toppen af glasset er skåret af. Problemet med denne er, at vinen hurtigere bliver flad. Så den skal drikkes hurtigere, hvis du vil have glæde af den mousserende effekt i vinen.

Denne glastype kan dog være velegnet til en ung, lidt hidsig champagne eller en lignende mousserende vin. Derved smider vinen boblerne hurtigere, så den bliver lidt blødere og mere behagelig at drikke.

Hvidvinsglas

Kunsten at skænke hvidvin op i et hvidvinsglas handler især om ikke at hælde for meget i glasset. Mange fylder det helt op i halsen på glasset, for at folk ikke skal føle, at de er nærige med vinen. Men det gør det svært at slynge vinen, ligesom glasset meget nemt får overbalance, hvis det er fyldt for meget op.

Hvidvinsglasset er tulipanformet, netop for bedre at gøre det muligt at ilte vinen og samle aromaen fra hvidvinen, samt gøre det nemt at dufte til vinen og drikke af glasset.

Vil du have en endnu bedre oplevelse af hvidvinen eller drikker du en mere kraftig hvidvid, bør du skifte hvidvinsglasset ud med det lidt større rødvinsglas. Vil du dække op med rødvinsglas til hvidvinen, skal du derfor vælge et endnu større tulipanformet glas til rødvinen, hvis du vil undgå bedrevidende kommentarer fra gæsterne. Vælg f.eks. et bourgogneglas til rødvinen, specielt hvis rødvinen er kraftig. Så er der ingen, der kan blive i tvivl.

Rødvinsglas

Det typiske rødvinsglas er som allerede nævnt lidt større end et hvidvinsglas. Det giver bedre mulighed for og mere plads til at dufte aromaerne fra rødvinen. Samtidig giver det større glas plads til, at noget af bitterheden fra garvesyren i vinen forsvinder, ligesom det giver bedre plads til de mere krydrede aromaer og til at slynge vinen i glasset for at ilte den. Alt i alt giver det større glas en meget bedre smagsoplevelse af rødvinen.

Glastypen kaldes også for et bordeauxglas og fås i forskellige breder i bunden og højder på halsen. De høje, brede glas er velegnede til vine med meget garvesyre og høj syrlighed. De lavere og endnu bredere rødvinsglas passer bedre til rødvine med lavt niveau af garvesyre og en lavere alkoholprocent. Rødvine med højt niveau af garvesyre og høj alkoholprocent nydes normalt bedst af lidt smallere rødvinsglas med medium til høj hals.

Bourgogneglas

Bourgogneglasset eller magnumglasset er det helt store rødvinsglas. Det er især velegnet til rødvine med lavt indhold af garvesyre, som dem der kommer fra netop Bourgogne-distriktet. Glassets størrelse giver en meget større overfalde på vinen. Så kan du rigtig nyde vinens aromaer, ligesom der bliver masser af plads til at ilte vinen ved at slynge den i glasset.

Et bourgogneglas er også et godt valg til en kraftig, fadlagret hvidvin, der får masser af plads at brede sig på i det store glas.

Hvor meget skal du hælde i glasset?

At ramme den rigtige mængde vin i glasset, betyder næsten lige så meget, som at vælge det rigtige glas til vinen. Her er tommelfingerreglen, at du skal fylde glasset til det bredeste sted – til ”knækket”, hvor glasset begynder at gå ind igen – og ikke højere end det. Det kan måske se lidt nærigt og fattigt ud, men det giver god plads til at dufte aromaerne og gode muligheder for at ilte vinen ved at slynge den i glasset.

Fyldes glasset helt op i halsen, bliver det ikke muligt at ilte eller dufte nær så godt til vinen, lige som glasset bliver svært at balancere med, når du skal drikke af det.

Fylder du omvendt mindre i glasset – kun cirka halvvejs op til ”knækket” – får du endnu nemmere ved at slynge vinen og giver endnu mere plads til aromaerne. Samtidig bliver vinen nemmere at varme op, hvis du synes, at den er serveret for koldt. Omvendt bliver vinen hurtigere afkølet, hvis du synes, den har for høj temperatur.

Så kort sagt, ved at fylde mindre vin i glasset, bliver både vin og glas nemmere at håndtere. Denne ophældning er derfor oftest den foretrukne hos virkelige vinkendere – eller vinnørder om du vil.

Lær om vin

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt