Champagne
Intet er over champagne, når middagen, festen eller en særlig anledning skal være lidt festligere. Med en champagne fra Kjær & Sommerfeldt er du altid sikker på, at den er nøje udvalgt og kvaliteten er i top. Vi har haft høje standarder siden 1875 og samarbejder med mange af verdens mest champagnehuse.

Champagne
Intet er over champagne, når middagen, festen eller en særlig anledning skal være lidt festligere. Med en champagne fra Kjær & Sommerfeldt er du altid sikker på, at den er nøje udvalgt og kvaliteten er i top. Vi har haft høje standarder siden 1875 og samarbejder med mange af verdens mest champagnehuse.
Bestem selv et prisinterval
(2)
(1)
Champagne - Coeur du Cuvée - Vieilles Vigne - Les Evalons
Enkeltmarks-Champagnen Coeur de Cuvée er som en rigtig god flaske Bourgogne: generøs, kompleks og elegant. Smagen bliver ved og ved.
Læs mereFør 449 kr.
Champagne - Brut Tradition
Klassisk Brut Champagne med balanceret struktur og flotte smagsnoter af hvid fersken, grønne æbler og fin antydning af honning.
Læs mereChampagne - Echo - Extra Brut
Echo er en moderne, frisk og syngende ren Champagne med fin druekarakter og retningsgivende syre. Ren luksus!
Før 379 kr.
Chardonnay
Fremragende Blanc de Blancs fra meget kalkholdige jorde omkring byerne Oeuilly og Nesle-le-Repons i Marne-dalen.
Champagne - Brut Tradition - Magnum
Klassisk Brut Champagne med balanceret struktur og flotte smagsnoter af hvid fersken, grønne æbler og fin antydning af honning.
Læs mereChampagne - Reserve Exclusive Rosé - Brut
Laksefarvet med et sølvagtigt skær og små, fine bobler. Delikat rosé Champagne med reminiscens af vilde skovjordbær.
Læs mereBlanc de Blancs 2018
Vintage Blancs de Blancs fra meget kalkholdige jorde i Marne-dalen.
Champagne - Dom Perignon 2013
Dom Perignon årgangschampagnen er uden tvivl den mest berømte af alle Cuvée de Prestige champagner. Dom Perignon Vintage er huset Möet & Chandons flagskib og fremstilles i dag - afhængig af årgangen - på 60% Chardonnay-druer og 40% Pinot Noir-druer.
Læs mereChampagne - Blanc de Craie
En charmerende Champagne med kridt- og eksotiske påmindelser. Udvikler sig imponerende i glasset, og afslører lag på lag af duft- og smagsindtryk.
Læs mereRéserve Extra Brut - Magnum
Thierry Fourniers visitkort, der viser stilen for huset og som består af druer fra alle deres 45 parceller i Marne-dalen og Côte de Blancs.
Læs mereChampagne - Réserve Exclusive - Brut
Super elegant og lækker Champagne med klassiske Champagne-noter af toast, sprøde, grønne æbler og citrus.
Champagne - Rosé -Brut
Super attraktiv, let og stilfuld Rosé Champagne. Ren nydelse med duftnoter af sommerfrugter og en skøn smag af røde bær, der balanceres af en fin syre.
Læs mereChampagne - Collection Brut - Blanc de Blanc 2017
Glitrende smuk og delikat Champagne med et imponerende væld af bobler. Fyldig, livlig, frisk med noter af havtorn, honning, pærer og citrus.
Læs mereChampagne - Dom Perignon - Magnum 2010
Dom Perignon årgangschampagnen er uden tvivl den mest berømte af alle Cuvée de Prestige champagner. Dom Perignon Vintage er huset Möet & Chandons flagskib og fremstilles i dag - afhængig af årgangen - på 60% Chardonnay-druer og 40% Pinot Noir-druer.
Læs mereBlanc de Blancs - Magnum 2018
Vintage Blancs de Blancs fra meget kalkholdige jorde i Marne-dalen.
Réserve Brut - Halvflaske
Thierry Fourniers visitkort, der viser stilen for huset og som består af druer fra alle deres 45 parceller i Marne-dalen og Côte de Blancs.
Læs mereArgonne - Grand Cru - Magnum 2004
Champagne-håndværk af den fornemste og mest eftertragtede slags. Ekstremt koncentreret og kompleks med en sjælden eksotisk dybde i både bouquet og smag.
Læs mereChampagne - Brut
Frisk og delikat non vintage Champagne, med klare friske træk af æbler fra overvægten af Chardonnay. Sprød og frugtrig
Læs mereChampagne - Millesime - Blanc de Noirs - Grand Cru 2014
Utrolig fornem, elegant, dyb og struktureret årgangs-champagne. Moden med kompleks næse og smag af mandler, hasselnød, lakrids og papaya.
Læs mereKun mousserende vine produceret i Champagne-området omkring den franske by Reims, må kaldes for Champagne. Det er her, du finder den særlige kalkholdige jordbund, der præger de druesorter, der anvendes til en ægte Champagne. Det er også her, teknikken til fremstillingen af Champagneblev udtænkt. Alle andre ædle mousserende franske vine kaldes Crémant, sandsynligvis opkaldt efter den lille by Cramant, der ligger i Champagne-distriktets sydlige del, og ingen andre lande må bruge betegnelsen ”Champagne” om deres mousserende vine.
Champagne – den ægte vare
Det er således ikke forkert at kalde champagne for Rolls Roycen inden for mousserende vine. Det er den, der åbnes for, når vi skal fejre noget eller når noget er officielt og det skal understreges med en skål. Det er også Champagne, der er i flasken, når skibe skal døbes eller når sejren i dagens Tour de France-etape eller Formel 1-løb skal fejres.
Det er kort sagt den ægte vare, der kun tages frem, når der er en grund til det og når kun det bedste er godt nok. Det gælder både privat, i firmasammenhænge og i officielle sammenhænge.
Kendt siden grækerne
Den mousserende effekt i champagne stammer fra den kulsyre, der opstår i flasken, hvis vin begynder at gære igen, efter den er blevet hældt på flaske. Kulsyreholdige vine har været kendt lige så længe som der har eksisteret vin. Allerede grækerne omtaler dem, men kunne ikke rigtig gennemskue, hvad boblerne i vinen skyldtes.
Problemet var, at datidens vinflasker ikke kunne klare trykket. Så hvis der opstod kulsyre i vinen, skød vinen enten proppen af flasken og kunne den ikke det, eksploderede hele flasken. Så ifølge historien – eller måske snarere legenden – fik en benediktinermunk ved navn Dom Pérignon til opgave at fjerne boblerne fra vinen en gang i det 16. århundrede, for at slippe af med problemet.
Han siges imidlertid både at have fundet ud af, hvorfor kulsyren opstod og hvordan man kunne undgå, at flaskerne eksploderede eller skød proppen ud. Det sidste handlede simpelthen om at lave flasker af et tykkere lag glas og fæstne proppen med noget, der kunne holde den nede i flasken, når trykket steg på grund af gæringen. Her brugte man først hampetråde væddet i olie, før man senere gik over til ståltråd.
Den lange vej til ægte Champagne
På grund af at vinen skal gære to gange, er der længere vej til Champagne– og andre mousserende vine i øvrigt – end til almindelig vin. Selv om processen i dag er blevet hjulpet på vej af bl.a. gyropaller og gæring på tankanlæg, har det ikke skåret af længden på processen, kun fjernet en masse manuelt arbejde.
Champagne skabes typisk af en blanding af grønne Chardonnay-druer og blå Pinot Noir- eller Pinot Meunier-druer. Smagen af druerne påvirkes positivt af den kalkbræmme, der løber under Champagne-distriktet. Distriktet blev i øvrigt blev hårdt ramt af 1. verdenskrig. Flere af krigens store slag er således udkæmpet i netop denne del af Frankrig.
Efter høst presses druerne og sættes til gæring til en basisvin. Når basisvinen er færdiggæret, blandes forskellige basisvine til den vin, som bliver til champagne. Er der ikke tale om en årgangs-champagne, tilsættes der oftest også reserve vin fra tidligere årgange for at sikre den rigtige smag. Blandingsforholdet af de forskellige vine afgør den færdige champagnes smag og farve.I dag foregår langt det meste af basisvinsfremstillingen i rustfri ståltanke. Enkelt sværger dog stadig til brugen af træfade, til gæringen af basisvinen. Det gælder f.eks. Henri Giraud, som vi har den ære at forhandle her hos Kjær & Sommerfeldt
Derefter sættes vinen på ny til gæring, ved at der tilføres sukker og gær. Når andengæringen er færdig, fjernes restgæren fra vinen og der tilsættes en såkaldt dosage. Det er en ugæret druemost og mængden af denne afgør den færdige champagnes sødme. Den fås principielt i syv forskellige niveauer fra meget tør til sød. Her kender vi mest til den såkaldte Brut champagne, der ligger til den tørre side, mens de halvtørre og søde varianter Demi-Sec og Doux er ganske almindelige i Frankrig.
Dosage-niveauer for champagne:
- Brut Nature: < 3 gram/liter eller slet ingen dosage
- Extra Brut: 0-6 gram/liter
- Brut: < 12 gram/liter
- Extra Dry: 12-17 gram/liter
- Sec: 17-32 gram/liter
- Demi-Sec: 32-50 gram/liter
- Doux: > 50 gram/liter
Den traditionelle metode og genvejen
Nogle af de fineste og dyreste Champagner fremstilles stadig efter den såkaldte traditionelle måde. Her foregår både første- og andengæring på flasken. Under andengæringen vendes flasken manuelt med en ottendedel omgang hver dag, mens den langsomt rejses op. Det er denne proces, der i dag foregår på såkaldte gyropaller, hvor mange flasker kan drejes og rejses op i samme fuldautomatiserede arbejdsgang.
Efter andengæringen fjernes restgæren fra toppen af flasken, ved at fryse flaskehalsen, åbne flasken og skyde gæren ud. Derefter tilsættes dosagen og champagnen proppes på ny.
Mange producenter vælger dog at køre både første- og andengæring på ståltanke og hælder først derefter champagnen på flaske og tilsætter dosagen.
Endelig kan du få enkelte, billige mousserende vine, hvor kulsyren er tilsat den færdiggærede vin på sammen måde, som man kommer kulsyre i sodavand.
Det to ovennævnte tilfælde dækker dog ikke over hverken Champagne eller Crémant.
Årgangschampagne
Normalt står der ikke årgang på en Champagne, da den oftest blandes af både basisvin fra nyhøstede druer og reserve vin fra tidligere årgange. De forskellige producenter vælger dog – oftest på grund af druernes kvalitet det år – at producere såkaldte årgangschampagner. Her anvendes der kun druer fra dette år. Disse typer tåler bedre lagring og udvikler sig ved lagring langt bedre end de almindelige champagne-typer uden årgangsangivelse.
Årgangschampagner lagres ofte i flere år, før de frigives. Derfor er årgangschampagner væsentligt dyrere end almindelig champagne og visse mærker og årgange sælges til svimlende summer.
Producenttyper
Der findes i dag mange forskellige producenter af Champagne. Det er dog ikke produktionsmåden (traditionel versus tanklagring), der afgør hvilken type producent der er tale om. Det handler om, hvordan producenten tilvejebringer de druer, der anvendes til Champagne. Denne fortæller ifølge kendere også noget om, hvilken kvalitet Champagne du kan forvente dig af indholdet i flasken.
Producenttypen skal angives på flasken, men er oftest svær at finde. Den står angivet som en to-bogstavsforkortelse et eller andet sted på etiketten, oftest i forbindelse med et nummer.
Her følger koderne og deres betydning:
- NM: Négociant manipulant. Betegner en producent, som har købt druerne på markedet og derefter selv producerer champagnen.
- CM: Coopérative de manipulation. En andelsproducent, der producerer champagne af de druer som medlemmerne i kooperativet har indleveret det år.
- RM: Récoltant manipulant. En vindyrker, der selv har en – oftest lille – produktion af champagne fra egne vinmarker.
- SR: Société de récoltants. En ikke-kooperativ sammenslutning af producenter, der hver især bruger hinandens druer til at producere en champagne.
- RC: Récoltant coopérateur. Et medlem af et vin-kooperativ, der producerer en champagne i eget navn af kooperativets druer.
- MA: Marque auxiliaire or Marque d'acheteur. En champagne solgt under et andet brand end producentens. Det kan f.eks.være en supermarkedskæde, der sælger en champagne under eget navn
- ND: Négociant distributeur. Samme som MA-champagne. Her er brandet bare en vinhandler eller vinimportør. Det ville være denne producenttype, vi skulle angive på flaskerne, hvis Kjær Sommerfelt valgte at sælge champagne under eget navn.
Dyk ned i en verden af utrolig champagne
Hvad vi har skrevet her på siden, er langt fra alt, hvad der er værd at vide af Champagne. Vil du vide mere, er du velkommen til at besøge vores butikker i København og Århus eller kontakte os pr. mail eller telefon.
Du kan også vælge at gå på opdagelse selv i de mange fantastiske champagner, vi fører hos Kjær Sommerfelt. Det gælder både føromtalte Henri Giraud, Nicolas Feuillatte og flere andre producenter i den absolut øvre ende af skalaen.
Det første skridt på rejsen tager du ved at rulle op til toppen af siden. God fornøjelse!