Sådan dufter du til vin på den rigtige måde

Vinens aroma er det første, der møder dig ved enhver vinsmagning. Så snart næsen nærmer sig glasset, giver duften dig et forhåndsindtryk af, hvad der venter dig for en smagsoplevelse. Men hvordan dufter du egentligt korrekt til vin? Det og en række praktiske tips til, hvordan du får mest muligt ud af at dufte til vinen, får du svaret på i denne artikel.

Har du også bemærket, hvordan professionelle vinsmagere på det nærmeste går i en form for trance, når de skal dufte til og smage på en vin. Det kan se både fjollet og lidt nørdet ud. Men der er en mening med galskaben – især når det kommer til duften. Det får du en forklaring på i videoen herunder, ligesom du får endnu mere at vide om, hvordan du dufter korrekt til en vin – og hvad du overraskende nok også skal være særlig opmærksom på, mens du dufter.

Vigtigt med en fast rutine

Det allervigtigste når du skal dufte til en vin, er, at du har en fast rutine for det. På den måde sikrer du dels, at du giver hver enkelt vin de samme vilkår og dels, at du får den mest optimale oplevelse af aromaerne hver gang.

Det starter allerede med måden du tager glasset op på, hvordan du først lige slynger vinen for at ilte den og derefter dufter til den. Sørg for at gøre det helt ens hver gang. Ellers snyder du nemt dig selv for en masse gode og overraskende oplevelser.

Almudena Alberca er Spaniens første kvindelige Master of Wine og teknisk direktør hos Viña Mayor i Ribera del Duero.

Start med at tage glasset op og slynge vinen

Det første skridt er, at tage glasset op og kigge på vinen. Hvordan ser farven ud, er den gennemsigtig og så videre. 

Slyng derefter vinen i glasset, så den bliver iltet. Derved frigives der så mange aromaer som muligt, så du får noget til næsen at arbejde med.

Find den rigtige vinkel

Før derefter glasset op til næsen ved at hvile det nederste af glasset lige over overlæben. Du skal ikke støtte glasset på overlæben. Det skal bare lige ind at røre.

Vip så glasset et eller andet sted mellem 40 og 50 grader eller måske mere – ikke for meget og ikke for lidt. For et eller andet sted der imellem, finder du den rigtige vinkel. Her får du pludselig mulighed for at dufte meget mere og fange alle de forskellige aromaer, der er i glasset over vinen. Vinklen er individuel for hver enkelt, så prøv dig frem og find din optimale vinkel.

Ved den rigtige vinkel vil du helt automatisk læne dig lidt fremover og bøje hovedet lidt nedad, så vinklen på glasset forbliver den samme.

Duft rigtigt til vinen

De fleste dufter passivt til vinen ved bare at trække vejret normalt. Det kan dog nemt få de forskellige aromaer til at overdøve hinanden.

Tager du i stedet glasset et par centimeter væk fra ansigtet, men beholder vinklen på både hoved og glas, åbner munden lidt og trækker vejret aktivt ind gennem både mund og næsebor, åbner der sig en helt anden detaljerigdom i duften.

Igen er der forskelligt fra person til person, hvad der virker bedst for dem. Men ovenstående er den metode, som virker mest effektivt for de fleste.

Samme tilgangsvinkel kan du også bruge på spiritus, blot med lidt længere afstand mellem ansigtet og glasset. Ellers kommer du nemt til at lamme duftsansen.

Husk øjnene

Det kan lyde lidt sært, men top-sommelierer råder folk til at kigge nedad, når de dufter til vinen. Det åbner op for følelserne og styrker den indre dialog, som du har, når du dufter dig frem til de forskellige aromaer i vinen. Prøv selv en gang at kigge op, næste gang du dufter til en vin. Så forsvinder duften, mens den forstærkes eller kommer tilbage, så snart du kigger ned.

  • Øjnenes bevægelse hænger ifølge neurologer sammen med, hvilke dele af hjernen vi har aktiveret – ja, det er den gode gamle med, at folk der kigger opad til højre, er i gang med at fortælle dig en løgn. Luk eventuelt øjnene mens du kigger nedad, så du ikke bliver distraheret af noget andet, der sker i lokalet.

Den indre dialog er vigtig

Ved at kigge nedad til venstre aktiverer du dine følelser, mens nedad ligeud og til højre fremmer den indre dialog. Og især den indre dialog er vigtig, når du skal identificere de forskellige aromaer. Så tal med dig selv inde i hovedet, spørg dig selv, hvad det er for aromaer, du kan dufte, og prøv at huske tilbage til, hvor du har oplevet de samme former for aromaer før.

Det lyder lidt som det rene hokuspokus, men det er sådan de dygtigste sommelierer gør, når de dufter til en vin. Dialogen åbner nemlig op for din ”dufthukommelse” i hjernen, hvorved du bliver meget mere opmærksom på forskelligheder i de dufte og aromaer, vinen afgiver i glasset – og meget bedre til at isolere og identificere de forskellige aromaer hver for sig.

Aroma eller bouquet?

Når vi taler om en vins duft, snakker vi oftest om aroma og bouquet. De to ting er ikke synonymer, men de to overordnede elementer som duften af en vin opdeles i.

Aromaen stammer fra de druer, vinen er produceret af, mens bouqueten kommer fra selve produktionsmetoden, lige fra de marker druerne er dyrket på over den måde vinen er gæret og lagret på.

Aromaen dufter af frugter, blomster eller urter

Aromaen kaldes også for vinens primære duft. Den er typisk frugt-, blomster- eller krydderiagtig og stammer fra druerne, som vinen er lavet på. Således synes de fleste, at f.eks. en vin af Cabernet Sauvignon-druer dufter af hindbær, grønne peberkorn og i nogle tilfælde violer.

Går vi ned på molekylærniveau vil det også være muligt at genfinde de samme molekyler i aromaen, som minder om de aromaer, der er i de forskellige frugter, blomster og krydderier. Det skyldes de estre, pyraziner, terpener og så videre, der er i aromaerne og som indgår i kunstige aromaer. Så duften af f.eks. frugter eller blomster er bestemt ikke noget, vi bilder os ind.

Bouqueten dufter af gær, krydderier og nøddetyper

Bouqueten er opdelt i en sekundær duft fra gæringen og en tertiær duft fra lagringen. Her er vi ovre i duftspor efter selve produktionen. Det er et virkelig vidtfavnende duftspektrum, der række lige fra jordtyper, dufte af krudt, gærdufte, dufte af forskellige mælkeprodukter, forskellige krydderier, nødder, lædertyper og meget, meget andet.

Især gæringen skaber en masse forskellige duftnoter, der minder i retning af forskellige former for nybagt brød eller forskellige – oftest syrnede eller forarbejdede – mælke- eller osteprodukter.

Lagringen kan tilføje duftnoter af alt lige fra brun farin over eg og andre træsorter og til krydrede, tobaks-, nødde- eller slikagtige dufte. Sidstnævnte ligger oftest over i de mere karamel- eller mørkere dufte af ristede mandler eller lignende.

Gode vinmanerer

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt