Vinordbog

Bliver du også somme tider svimmel af vinbeskrivelser, og vinfolk, der kaster om sig med vinudtryk, der er umulige at forstå, hvis man ikke er ekspert? For hvad mener vinfolk egentlig, når de fx taler om syren i din vin? Se vinverdens vigtigste begreber for smagning af vin og få svaret på, hvad de vage vinudtryk egentlig betyder.

Frugt

Det kan i de flestes øre lyde lidt mærkeligt at tale om frugt i vin. For ja, selvfølgelig består af vin af frugt – vindruer! Men når vinfolk taler om frugt, så taler de om, hvor stor koncentrationen af frugtsmag og duft en vin besidder. Frugt er mest udtalt i oversøiske vine. Europæiske vine vil derimod ofte udtrykke det lokale terroir, hvor frugtkarakteren erstattes af en mere mineralsk smag. Frugten er mere udtalt jo yngre vinen er, mens frugten viger for kompleksitet med alderen.

Krop

Kroppen er det samlede indtryk af en vins fylde. Kroppen er en kombination af frugt, alkohol og sukker. En vin kan føles let, medium fyldig eller kraftfuld på samme måde som f.eks. mælk kan føles let eller fyldig.

Sødme

En vins sødme afgøres af mængden af restsukker i vinen og er bl.a. med til at give vinen krop. En vin kan opfattes mindre sød end den faktisk er, hvis den balanceres ud af en høj frugtsyre. Her vil vinen opleves mere tør, dvs. mindre sød. En tør vin har omdannet al restsukkeret til alkohol.

Syre: frugtsyre og tanniner

Syren er vinens strukturgivende skelet. Frugtsyre kommer fra vindruens kød, mens tanninen kommer fra druens skal og stilke. Frugtsyre giver hvidvin sin friske karakter og sikrer, at vinen ikke føles flad. I rødvin er tanninen det strukturgivende element, der gør vinen rank og spændstig. Syren henfalder ligesom frugten i vinen med tiden.

Alkohol

Under gæringen af vin omdannes sukkeret til alkohol og kuldioxid. Jo længere en tid en vin gærer, des højere vil alkoholindholdet være, indtil alkoholkoncentrationen er så høj, at gærcellerne dør eller der ikke er mere sukker tilbage i mosten. Hvordan alkoholen fornemmes i smagen, har indflydelse på vinens krop.  Alkoholmolekylet binder smagsmolekyler til sig, og det er bl.a. derfor vin smager bedre end druesaft. Overmodne vine kan være domineret af alkohol, da alkoholen ikke som frugt og syre forsvinder med tiden.

Aroma vs. bouquet

Aroma og bouquet er ikke synonymer, men to overordnede duftelementer. Aromaen stammer fra druerne, mens bouqueten kommer fra produktionsmetoden. Aromaen kaldes også for vinens primære duft. Den er typisk frugt-, blomster- eller krydderiagtig og stammer fra druerne, som vinen er lavet på. Bouqueten opdeles i den sekundære duft fra gæringen og den tertiære duft fra lagringen. Det er et vidtfavnende duftspektrum, der inkluderer alt lige fra dufte af krudt, gær, mælkeprodukter, forskellige krydderier, jord, nødder, lædertyper og meget andet.

Lær om vin

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt