Vin til vildt

Hvad skal du drikke til vildt? Det kommer selvfølgelig an på, hvilket dyr der skal på tallerkenen. Dem, der flyver, vil med sit lysere kød kalde på lettere rødvine som Pinot Noir, mens dem der løber, kræver lidt mere kraft af sin vin til at matche det mørkere kød. Se vores guide til vine til vildt og gå på jagt i vores skønne rødvine til vildt.

Sådan matcher du vin og vildt

Når du skal vælge vin til vildt, skal du vælge ud fra kødets farve – er det lyst eller mørkt – og ud fra tilbehøret. Selvom vildtkød ofte er magert, vil tilbehøret ikke nødvendigvis være det. Saucen tilføjer noget fedme og bærfrugterne eller Waldorfsalaten, du måske serverer til, bringer sødme til retten.

Vinen skal gerne komplimentere, hvad du har på tallerkenen. Er der mange sødmefulde elementer, så gå efter en vin med lidt sødme. Er der smæk på smagen i retten, så vælg en vin med lidt kraft. Og vigtigst af alt: vælg en vin, du selv har lyst til drikke.

Vin til fjervildt

Anbefalinger til gås, gråand og fasan

Hvor kraftig en vin, du skal vælge afhænger af fuglens alder og størrelse. Jo større fuglen er, jo mere fiberholdigt er den også og dette kræver mere kraftig vin end mindre fugle. 

Gode vine til de mindre fugle som skovsneppe eller due er elegante rødvine som Cabernet Franc fra Loire, rød Bourgogne eller Nebbiolo Langhe. 

De større fugle som gråand, canadagås og fasan kan sammenlignes lidt med juleanden, hvor vinen gerne skal besidde syre, der kan skære igennem fedtet, tannin til at give struktur og sødme til at matche den søde garniture.

Stor fuglevildt klarer sig godt med amerikansk Pinot Noir, Rhône og højrebreds Bordeaux.

 

Vin til fjervildt

Vin til vildsvin

Vildsvin har en mild og krydret smag og er typisk lidt mørkere og mere magert end almindeligt svinekød. Vildvinsfedtet giver kødet en udsøgt smag og ofte vil kødet være enormt mørt.

For at harmonere med vildsvinets fine krydrede nuancer anbefaler vi at finde vine med en tilsvarende krydret profil, godt med fylde og lidt sødme. Tænk Tempranillo fra Ribera Del Duero, Valpolicella Ripasso eller Australsk Shiraz!

Vin til vildsvin

Vin til harer og vildkanin

De mindre dyr har det møreste kød.

Vildkanin har lettere rosa farve og en lettere sødlig smag. Er det vildkanin, du serverer, så er det oplagt at servere en lækker Beaujolais, frugtdreven Chianti eller Mencia fra Galicien.

Harens kød er mørkt og magert med en kraftig smag af vildsmag. Kødets smag er mere krydret end vildkanins. Derfor kan vinen til haren godt bruge en anelse mere kraft. Det finder du fx i Oregon Pinot Noir eller sydafrikansk Syrah fra moderne vinmagere som Minimalist Wines.

Vin til hare og vildkanin

Vin til krondyr

Kronhjorten er nok det mest berømte delikatesse indenfor dyrevildt og giver en dejlig kompleks smagsoplevelse. Kødets duft og smag minder om den skovbund, dyret kommer fra. Subtil i smagen og lidt mildere end andre hårvildt.

En udsøgt delikatesse som krondyr må gerne ledsages af lige så majestætiske vine som Premier Cru/Grand Cru Bourgogne, Barolo, Chianti eller Montsant.

Rødvin lavet på Sangiovese klæder også krondyret utroligt godt. Den kan have en animalsk tone ligesom kødet kombineret med noter af brombær og kirsebær, smagsnoter du ofte også vil finde på tallerkenen. Er du til toscansk rødvin, kan du med fordel gå efter en god Chianti eller Rosso di Montalcino.

Vin til krondyr

Vin til rådyr

Kødet på et rådyr har en fin fiberstruktur, en mørk rød farve, og intens smag af vildt. Nordrhône som Saint Joseph, Pomerol, Sydafrika (Minimalist Wines), Raul Pérez vine (La Vitoriana), Beaune Bourgogne og urtet Cabernet Franc fra Saumur er oplagte adresser at hente vine fra, der kan matche rådyrets kød. Er du ude i en rådyrtatar kan en saftig Garnacha fra Bodegas Frontonio også gøre underværker!

Vin til rådyr

Vin til dådyr

Dådyrkød er meget mildt i smagen, og sammenlignes ofte med kalvekød. Kødet har ofte et ydre fedtlag, som kan give smag til saucen i gryden. Hvis kødet tilberedes med fedtkant er det bedst at finde vine, der har godt med syre, da det hjælper med at skære igennem fedtet og samtidig rense ganen. Gode vine er tysk Spâtburgunder, Barbera d'Albe eller Nebbiolo.

 

Vin til dådyr

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt