Hospices de Beaune – Vin & Velgørenhed med historie

Hospice de Beaune er i dag Bourgognes største attraktion, med historiske rødder der går helt tilbage til 1443.

På det tidspunkt var Nicolas Rolin kansler for Bourgogne under bourgognehertugen, Philippe le Bon og dennes hustru Guigone de Salins. Nicolas Rolin fik til opgave at opføre et hospital, Hôtel-Dieu med henblik på at tage vare på de syge og fattige. Helt tilbage til Hospices de Beaune’s grundlæggelse har driften været baseret på arv og gaver i form af penge, bygninger – og naturligvis Bourgogne vinmarket!

Hospitalet modtog sin første vinmark donation af Guillotte le Verrier i 1457 i form af i form af Beaune marken ”Beaumont-le-Franc”. Siden kom flere til, og i dag råder Hospices de Beaune over 65 ha. vinmarker, hvoraf den største del er Beaune 1. Cru. De seneste år er der også sket donationer udenfor Côte de Beaune, så hospitalet nu også har vinmarker i bl. a. Pouilly-Fuissé, Côte de Nuits Grand Cru: Echezeaix og Mazis-Chambertin og Chablis 1. Cru.

Første officielle auktion på Hospices de Beaune foregik i 1795, - og blev gentaget i 1796. Derefter gik man i en længere årrække tilbage til det traditionelle system med salg igennem lokale négocienter. Fra 1859 og fremefter genindførte man igen salget af hospitalets vinhøst på auktion. I dag foregår det stadig den 3. søndag i november.

Velgørenhed med stil

Årets vinproduktion sælges på auktion, og hele overskuddet går til drift af hospitalet i Beaune og andre velgørende formål. Hvert år udvælges omhyggeligt et særligt formål, som får støtte fra auktionen på Hospices de Beaune. I 2015 gik den særlige støtte til udbygningen af børnekræft forskningscenteret, Institut Curie i Paris.

Hele årets produktion opdeles i ”lots”, som udbydes til salg enkeltvis. I sagens natur bydes der op, - og det er ingen skam at overbyde, da overskuddet går til velgørenhed! Den heldige køber kan så vælge, om han/hun vil have helle partiet, - eller kun ét eller flere fade. Derefter gentages auktionen for resten af partiet (lot), indtil det er udsolgt, - og man tager hul på næste lot. Det er en lang proces, som varer mange timer.

Alle kan købe på auktionen på Hospices de Beaune; - men det forudsætter, at man har truffet aftale med en négocient i Bourgogne, som kan overtage ansvaret for vinens videre bearbejdning og lagring på fad.

Vinen betales umiddelbart efter auktionen, hvorefter også vinen afhentes og bringes hjem i négocientens kældre til omsorgsfuld pleje de følgende 18 – 24 måneder.

Hospices de Beaune og Maison Albert SOUNIT

Da jeg besøgte Maison Albert SOUNIT første gang I februar 1988, sluttede vi kælderbesøget af med at smage 1987 Savigny-les-Beaune, Hospices de Beaune fra fad. SOUNIT købte også i 1988 Volnay 1. Cru ”Général Muteau”, - og jeg har efterfølgende fundet 1979 Hospices de Beaune i kældreene, - så relationerne mellem Hospices de Beaune og Maison Albert SOUNIT går langt tilbage.

Da vi overtog Maison Albert SOUNIT var en del af strategien, at vi ville fokusere på Côte Chalonnaise, - og derfor var Hospices de Beaune for en stund ikke så aktuel for os. Men så skete der noget ganske særligt!

I 2002 ansatte vi en ung og entusiastisk oenolog, som efter endt studie på universitetet i Dijon vendte hjem efter et praktikophold i New Zealand. Den unge kvinde hed (og hedder naturligvis stadig) Ludivine GRIVEAU, - og det blev begyndelsen til et rigtigt godt venskab.

Ludivine fik efter godt et årstid tilbud om en langt større stilling som chef oenolog og winemaker hos Corton-André i Aloxe-Corton. Vi bevarede kontakten, og benyttede ofte lejligheden til at besøge hende i Aloxe-Corton, - med gode smagninger til følge!

I 2015 skete der en ”palads revolution” i Bourgogne! For første gang i Hospices de Beaune’s historie ansatte man en kvindelig oenolog og øverste ansvarlig for vinproduktionen på Hospices de Beaune, - og denne kvinde var naturligvis ingen ringere end Ludivine GRIVEAU. Chef for Hospices de Beaunes vine: Den mest prestigefyldte stilling i Bourgognes vinverden!

Fra det øjeblik Ludivine fortalte os, at hun havde fået stillingen som regisseur på Hospices de Beaune stod det lysende klart, at vi naturligvis måtte udvide vore horisonter og støtte såvel Ludivine samt det meget smukke og sympatiske velgørenhedsarbejde, som Hospices de Beaune står for.

Pris – Velgørenhed og Topkvalitet

Det ligger i sagens natur, at vinene fra Hospices de Beaune bliver dyrere end tilsvarende appellationer fra Bourgogne. Alene velgørenheds princippet tilskriver, at vinene bliver dyrere; - men det er også en kendt sag, at Hospices de Beaune vinene er af helt usædvanlig høj kvalitet.

Markarbejdet passes med stor omhu. Udbyttet er ekstremt lavt, - og ligger ofte på 20 – 25 hl. Pr. ha. Vinifikationen i cuveriet er kompromisløst, - og vinene leveres i helt nye franske egetræsfade fra den berømte bødker, Francois Frères i Saint-Romain.

Som vinforbruger får man i sandhed dobbelt value: Man støtter et fantastisk godt stykke velgørenhed ved køb af flasken, og bliver samtidig rigt belønnet med en enestående oplevelse, når man åbner flasken. I tillæg hertil er en flaske Hospices de Beaune altid er et godt samtaleemne omkring bordet!

2015 Beaune 1. Cru  ”Rosseau-Deslandes”, Hospice de Beaune – Maison Albert SOUNIT

Auktionen foregik søndag den 15. November 2015, - bare 2 dage efter den frygtelige terror handling I Paris. Indtil lørdag eftermiddag var det stadig uklart, om auktionen ville blive gennemført. Det blev den heldigvis!

Vi havde et par uger i forvejen smagt samtlige cuveer på Hospices de Beaune sammen med Ludivine, - så vi vidste, hvilke cuvéer, vi var interesseret i. Da første lot af Beaune 1. Cru kom under hammeren bød vi naturligvis; - men min markering blev mere og mere diskret i takt med, at prisen steg og steg. Vi tænkte, at det bare var første budrunde, og at prisen ville komme ned igen. Det skete ikke! Der var eufori i luften. Alle vidste, at 2015 var magisk og helt ekstraordinær i kvalitet, - og dertil kom, at erindringen om fredagens hændelser i Paris gav følelserne lidt ekstra varme. Man købte med hjertet, - som man skal, når det drejer sig om CHARITY.

Ludivine kunne ikke uden stolthed konstatere at hendes første årgang også gav rekordhøje priser. Hun var glad, - og vi var stolte på hendes vegne.

Det blev i 2015 kun til ét fad Hospices de Beaune til Maison Albert SOUNIT. Vi hentede fadet hos Ludivine den første uge i december, - og har siden værnet om den fine juvel i vores fadkælder på Domaine Bernollin.  Vinen blev hånd-aftappet i februar 2017 – uden pumpe og uden filtrering!

Farven er tæt mørk rubin, Dyb og kompleks med en enorm koncentration. Bærsødme med røde bær og kirsebær. Fint krydderi (peber). Markerede tanniner og indestængt kraft og potentiale. Vinen er endnu lukket, - men vil have et kæmpe lagringspotentiale. Det er sjældent, at jeg angiver holdbarhed for Bourgogne på mere end 10 år, - men lad så denne være undtagelsen! Den vil mindst kunne lagre i 15 år ved de rette lagringsvilkår, - og formodentligt betydeligt mere.

Rundt om Bourgogne

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt