Rosé fra Provence

Nogle af verdens bedste rosévine kommer fra Provence. Men hvorfor blev Provence synonym med rosé og hvad er det disse lyse og sprøde roséer kan, som andre rosémagere verden over har forsøgt at efterligne, siden den lyserøde vin fik sit store gennembrud?

Hvis rosévinen har et spirituelt hjem – så er det Provence. Og det er ikke kun fordi hovedparten af vinproduktionen herfra er lyserød. Det er ganske enkelt fordi de bedste roséer i verden kommer fra det sydfranske vinmekka, vil mange rosé-entusiaster mene.

90% af Provences totale vinproduktion er rosévin. Og heldigvis for os rosénydere. For Provence står bag en enorm roséproduktion af høj kvalitet (i 2021 blev det til svimlende 150 mio. flasker rosé).

Hvad kendetegner Provencerosé?

  • Farven er sart lyserød – næsten transparent. Flere og flere producenter verden over forsøger at ramme den ikoniske farve herfra, som bl.a. skyldes den meget korte kontakt med de blå skaller.
  • Stilen er ofte tør – dvs. ikke sød – floral og let frugtrig. Elegant, sprød og frisk er adjektiver, de bedste Provence-roséer ofte vil ledsages af.
  • De klassiske Provence-druer er blå druer som Rolle, Grenache, Syrah, Tibouren og Cinsault.
Oplev rosé fra Provence

Starten på den pink bølge

At Provence har den status, området har i dag kan selvfølgelig kun tilskrives Sacha Lichine – manden bag det internationale roséfænomen Whispering Angel og kvalitetsroséhuset Château d’Esclans. Han sagde farvel til familiedynastiet i Bordeaux, købte det dengang tilsyneladende perspektivløse Château d’Esclans i Provence, fordi han havde en tro på, at han kunne skabe roséer, der i kvalitet kunne måle sig med de mest eksklusive Champagner. Man må sige, at han fik ret. Whispering Angel blev hurtigt den største vinsucces i nyere tid og sælges i dag i mere end 100 lande. Hans top-roséer er nogle af verdens mest eftertragtede roséer, der høster de højeste internationale ratings.

Provence = endeløs sommer

Siden da er det kun gået op for de sartlyserøde vine fra Provence. Provence-stilen er blevet den foretrukne – ikke kun her til lands, men også i USA, der er et af de mest rosédrikkende folkefærd i verden – de aftager op mod 50% af den rosévin, der eksporteres fra Provence.

Det varmeste vinområde i Frankrig

Sol, sol og mere sol. Med sin beliggenhed i det sydlige Frankrig, tæt på Middelhavet, er Provence det varmeste vinområde i Frankrig. Her skinner solen op til 3000 timer om året og druerne nyder godt af det stabile middelhavsklima og den livgivende nærhed til det azurblå hav. Blot 20% af det overvejende flade vinareal er økologisk dyrket.

Rosé fra Provence

Se alle

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt