Indkøbskurv
Kurven er tom

Bogen om Kjær & Sommerfeldt


Passion for vin siden 1875

Kjær & Sommerfeldt er en del af danmarks vinhistorie fra 1875 og frem til i dag. Hvis man efter de mange begivenhedsrige år skulle pege på ét, der var særligt afgørende, måtte det blive 2008.

Vinverdenens omskiftelige vilkår og den øgede globalisering havde så godt som slidt det traditionsrige firma op, og det var endt som en overset del af en global koncern. Der skulle ske noget helt nyt, hvis forretningen skulle overleve. dette er historien om, hvordan man mod hårde odds evnede at forny firmaet på få år, mens der blev holdt fast i de kerneværdier, der har vist sig så livskraftige i 140 år.

 

Sjove udklip fra bogen

8. april 1940 var Kjær og Sommerfeldts faste hestevognskusk i frihavnen, og spottede et usædvanligt stort antal tyske skibe. Da krigsrygterne svirrede i luften, lagde han to og to sammen – et regnestykke, som historien senere har vist var korrekt.

Ved nærmere undersøgelse, så han hjelme og geværpiber stikke op over rælingen.

Yngstemand og senere direktør Torben Kargaard Poulsen, der ikke var helt tabt bag en vogn, drog straks mod frihavnen og bjærgede firmaets fade med White Horse Whisky og gemte dem sikkert af vejen på Gammel Mønt.

Torben Kargaard mente at fædrelandet burde reagere lige så prompte, og tog derfor kontakt til Forsvarskommandoen på Kastellet og fortalte om de tyske skibe – men fik blot besked på at tage vare på sin egen ædruelighed, spytte lidt mere ud og i øvrigt overlade det til Forsvarskommandoen at passe på landet.

Når vinen i gamle dage ankom til Kjær & Sommerfeldt, var det som halvfabrikata på store egefade, også kaldet oksehoveder.

De nye vine blev straks prøvesmagt for at kontrollere kvaliteten, og dette vigtige arbejde deltog ledelsen altid i. Herefter blev vinen klargjort, ved at man tilsatte tre stiftpiskede æggehvider til vinen, med et såkaldt slagjern - et hårdt manuelt arbejde.

Også flaskningen var rent håndarbejde før tappemaskinens tid, og foregik over et stearinlys, så man kunne stoppe, når bundfaldet gjorde vinen grumset.

Propningen foregik med hammer og ofte var korken så genstridig, at kyperlærlingene blev sat til at tygge på propperne, så den kunne blive passende blød.

En praksis man heldigvis, gik væk fra, for mange år siden!

Butikken på Gammel Mønt har, siden 1928, dannet ramme for mange smagsoplevelser.

Kendte og kongelige har frekventeret huset og smagt på de ædle druer. I årene efter åbningen i 1928 besøgte en ung kronprins Kjær & Sommerfeldt og efter meget og god champagne, udbrød han "Her må jeg komme noget tittere" - en i eftertiden elsket sentens.

Lad os invitere dig ind i vores verden, til en verdensklasse smagsoplevelse - måske du får lyst til at komme noget tittere!