Charles Frey

Charles Frey

Charles Frey en af pionererne i Alsace, når det kommer til biodynamisk vindyrkning. I dag ledes huset af tredje generation, der viderefører, forfiner og udvikler de metoder, som faren Charles startede, og de er på vej til at bringe familievinfirmaet op i toppen af Alsace-Superligaen.

Bag Alsace-huset Charles Frey knytter sig en skøn familiehistorie. Helt tilbage i 1709 begyndte Familien Frey at dyrke vin på 1,5 hektarer omkring byen Dambach-la-Ville. Familien dyrkede i flere århundreder druer, som blev solgt til lokale vinkøbmænd. Da Charles Frey i 1958 kom tilbage fra sin værnepligt, fik han overdraget 0,75 hektar (broderen fik den anden halvdel) marker, og fik at vide, at nu skulle han stå på egne ben!

 

Charles tog udfordringen op. Sammen med hans kone, Renée, omlagde de i begyndelsen af 1960’erne deres jord udelukkende til vindyrkning. I 1963 kunne de så tappe deres første vine og et vinhus var født. Lidt efter lidt fik de købt flere vinmarker, bygget kældre, vineri og vinsmagningsrum.

I midten af firserne blev sønnen, Dominique, uddannet til ønolog og begyndte at arbejde med sin far på vingården. Dominique var interesseret i samspillet med naturen og begyndte derfor at undersøge alternativer metoder at dyrke vin på. Han ændrede sine teknikker og arbejdede i årevis med at udforske nye metoder til optimering af jordbund og sunde vinstokke. I 1996 fik han overbevist resten af familien om, at vejen skulle gå via økologisk dyrkning, og i 1997 gik de endnu længere og gik over til biodynamisk landbrug.

Dermed er Charles Frey en af pionererne i Alsace, når det kommer til biodynamisk vindyrkning. I begyndelsen blev der set skævt til familiens nye tiltag, og selv om Charles også selv var lidt skeptisk, så bakkede han Dominiques initiativ op. I begyndelsen betød de skæve blikke dog, at Charles plukkede brændenælder, mælkebøtter osv. til urteinfusioner i nattens mulm og mørke. Man vil jo nødigt hånes af de andre lokale vinfolk, når der i weekenden spilles boules og drikkes pastis på det lokale torv! Men tiltagene var på alle måder rigtige og kvaliteten steg samtidig med, at vinstokkene blev sundere og mere modstandsdygtige.

I 2003 blev det tredje generations tur til at overtage styrepinden. Julien er udlært ønolog (vinmager, red.) og viderefører, udvikler og forfiner de metoder, som faderen, Dominique, startede. Senere er også sønnen, Thiébaud, kommet til. Som alt andet hos Charles Frey, bliver der ikke skåret hjørner, så da familien skulle etablere nyt lager, blev der bygget et bioklimatisk lager af træ og andre naturlige materialer, som kan fungere helt uden aircondition.

Med øjne på bæredygtige produktionsmetoder og dyrkning, samt fokus på en ren, elegant og kølig stil, så er vi ikke i tvivl om, at Charles Frey har fat i den lange ende. De to sønner er på vej til at bringe familievinfirmaet op i toppen af Alsace-Superligaen.

Information

1, rue du Pinot Blanc ZA du Wasen F-67650 Dambach la Ville

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt