Cuna di Federico Staderini

Cuna di Federico Staderini

Cuna er produktet at en stædig tro på, at Pinot Noir succesfuldt kan dyrkes i Toscana, under forudsætning af ideel geografisk placering og mikroklima, nøje udvalgte Pinot Noir-kloner, og måske især det fornødne talent.

Ønolog i superligaen

Manden bag det fascinerende projekt hedder Federico Staderini. En mand med et solidt ry og rygte, ønolog og agronom af uddannelse. Federico var den første tekniske direktør hos Ornellaia fra den spæde opstart i 1980’erne, hvortil han kom efter afsluttede studier ved Davis instituttet i Californien.Siden indskrev han sig i superligaen af konsulterende toskanske ønologer, med mange anerkendte producenter som trofaste klienter, formentlig fordi hans næsten filosofiske tilgang til vinfremstilling, hans imponerende viden og gemytlige væsen altid er berigende for de tilstedeværende. Som der stod skrevet i en blog på internettet: "At tilbringe en dag med Federico Staderini, svarer til summen af alle bøger om ønologi og filosofi."

Pinot Noir i Toscana

I 2002 førte nysgerrigheden og udforskningslysten Federico til Casentino-dalen ved Toscanas østlige grænse, for foden af bjergkæden Appenninerne der gennemskærer støvlelandet. Med en beliggenhed 500 meter over havet, omgivet at bjerge hvis tinder rækker 1.600 op mod himlen, og med store temperaturudsving mellem nat og dag, synes stedet ideelt for tidlige modnende, finesserige sorter som Pinot Noir. Områdets forskellige steder og jordbundsforhold blev gennemanalyseret, indtil Federico stødte på en syd/sydvestvendt skråning, med ler- og kalkstensholdig jordbund, han fandt helt ideel.Fra 2004 til 2007 beplantede Federico 3,5 ha marker med Pinot Noir vinstokke, med en høj densitet på 10.400 vinstokke pr. ha – alle med enkelt Guyot opbinding. Den anvendte klon er forædlet hos ATVB i Bourgogne og benævnes ”petit petit fin”. Klonen er så lavtydende, at den kun anvendes af få Bourgogne-producenter, og udelukkende på deres Grand Cru-markparceller. Helt fra den spæde opstart har vinmarkerne været økologisk dyrkede, med anvendelse af biodynamiske praksisser, efter kyndig vejledning af den franske astronom Francois Bouchet fra Loire.

Eftertragtet succes

For Federico Staderini er Cuna i dag ikke blot en kommerciel succes. Det er også en intellektuel succes, der har manifesteret sig i en helt enestående Pinot Noir fra Toscana.Vine er i dag en eftertragt raritet, der forhandles af enkelte udvalgte importører på verdensplan. Tildelingerne er beskedne, og når en årgang er udsolgt, ja – så venter vi i spænding på den næste.

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt