Kjær & Sommerfeldts historie

I 2008 startede et nyt kapitel i Kjær & Sommerfeldts lange historie, da virksomheden efter flere årtier under internationale storkoncerner igen kom på egne ben. Det betød travle år i rivende udvikling og med fremgang år efter år – men altid med respekt for vores historie, traditioner og værdier.

Bogen om Kjær & Sommerfeldt

Bogen om Kjær & Sommerfeldt

Hvordan skaber man en levedygtig fremtid for et gammelt traditionsrigt vinfirma? En radikal forvandling var nødvendig for at sikre Kjær & Sommerfeldts overlevelse, da virksomheden i 2008 igen kom på egne hænder. Dyk ned i Kjær & Sommerfeldts historie og læs om den fantastiske rejse, virksomheden har været på siden overtagelsen.

 

Læs bogen

Passion for vin siden 1875

Da den unge vinimportør Charles Christian Kjær og den ni år yngre kompagnonen Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt åbnede vinhandel i Strandgade 28, havde de nok næppe forestillet sig, at virksomheden stadig ville eksistere næsten 150 år senere. For mens historien har slugt flere af de store, historiske vinhandler i København, så lever Kjær & Sommerfeldt i bedste velgående med sine traditioner, identitet og værdier i behold.

Kort fortalt

Kjær & Sommerfeldt blev stiftet i 1875, og efter at have været en familieejet virksomhed i knap 100 år, blev firmaet i 1973 overtaget af Vingaarden A/S i Odense, der i 2001 blev en del af den svenske koncern V&S Group. I 2008 blev V&S Group solgt til franske Pernod Ricard, som besluttede at frasælge Kjær & Sommerfeldt. Det blev anledningen til, at den siddende direktør Mads Stensgaard sammen med eksterne investorer og en række ledende medarbejdere tog springet og købte Kjær & Sommerfeldt. En ny epoke i Kjær & Sommerfeldts lange historie blev indledt. Læs mere om Kjær & Sommerfeldt her

Video thumbnail
Se video

Den oprindelige butik på Gammel Mønt har i store træk fastholdt sit udtryk, som det var tilbage i 1928, da Kjær & Sommerfeldt flyttede ind på adressen. Cigarudsalget, som ses i den gamle video fra Erik Kjærs tid er dog blevet forvandlet til en charmerende vinbar. Her finder du altid dagens glas og mange tavleglas at vælge imellem, ligesom man kan vælge en flaske fra et imponerende sortiment på over 1.800 unikke vine og nyde den i vores historiske og fortryllende omgivelser.

Besøg vinbaren

Sjove udklip fra bogen

8. april 1940 var Kjær og Sommerfeldts faste hestevognskusk i frihavnen, og spottede et usædvanligt stort antal tyske skibe. Da krigsrygterne svirrede i luften, lagde han to og to sammen – et regnestykke, som historien senere har vist var korrekt.

Ved nærmere undersøgelse, så han hjelme og geværpiber stikke op over rælingen.

Yngstemand og senere direktør Torben Kargaard Poulsen, der ikke var helt tabt bag en vogn, drog straks mod frihavnen og bjærgede firmaets fade med White Horse Whisky og gemte dem sikkert af vejen på Gammel Mønt.

Torben Kargaard mente at fædrelandet burde reagere lige så prompte, og tog derfor kontakt til Forsvarskommandoen på Kastellet og fortalte om de tyske skibe – men fik blot besked på at tage vare på sin egen ædruelighed, spytte lidt mere ud og i øvrigt overlade det til Forsvarskommandoen at passe på landet.

Når vinen i gamle dage ankom til Kjær & Sommerfeldt, var det som halvfabrikata på store egefade, også kaldet oksehoveder.

De nye vine blev straks prøvesmagt for at kontrollere kvaliteten, og dette vigtige arbejde deltog ledelsen altid i. Herefter blev vinen klargjort, ved at man tilsatte tre stiftpiskede æggehvider til vinen, med et såkaldt slagjern - et hårdt manuelt arbejde.

Også flaskningen var rent håndarbejde før tappemaskinens tid, og foregik over et stearinlys, så man kunne stoppe, når bundfaldet gjorde vinen grumset.

Propningen foregik med hammer og ofte var korken så genstridig, at kyperlærlingene blev sat til at tygge på propperne, så den kunne blive passende blød.

En praksis man heldigvis, gik væk fra, for mange år siden!

Kjær & Sommerfeldt citat

Butikken på Gammel Mønt har, siden 1928, dannet ramme for mange smagsoplevelser.

Kendte og kongelige har frekventeret huset og smagt på de ædle druer. I årene efter åbningen i 1928 besøgte en ung kronprins Kjær & Sommerfeldt og efter meget og god champagne, udbrød han "Her må jeg komme noget tittere" - en i eftertiden elsket sentens.

Lad os invitere dig ind i vores verden, til en verdensklasse smagsoplevelse - måske du får lyst til at komme noget tittere!

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt