Kobal
Slovenien
Slovenien har længe været en skjult perle når det kommer til vinproduktion. Med sin langstrakte historie og frodige landskaber har Slovenien udviklet sig til et vinland, der fortjener opmærksomhed og respekt.
Sloveniens vinhistorie går tilbage til romertiden, og vinproduktionen har været en integreret del af landets kultur lige siden. De lokale vinproducenter værner om traditioner og bruger ofte bæredygtige og økologiske metoder i vinmarkerne.
Slovenien byder på en unik kombination af klima, jordbund og topografi, der skaber ideelle betingelser for dyrkning af druer. De solbeskinnede bakker og dale, der strækker sig fra Alperne til Adriaterhavet, giver forskellige mikroklimaer, hvilket tillader dyrkning af forskellige lokale druesorter. For eksempel den unikke hvidvinsdrue Zelen, der hovedsageligt dyrkes i Vipava-dalen som resulterer i spændende og forfriskende hvide vine, men også klassiske franske, østrigske og ungarske druesorter synes at stortrives i dette vinland.
Kobal
At Kobal har etableret sig som en nøglespiller i den slovenske vinverden, skyldes dels at man igennem generationer har været kendt for at levere autentiske vine af konstant høj kvalitet, dels fordi nysgerrigheden og ambitionerer hele tiden har hævet overlæggeren for deres formåen. Dette skyldes ikke mindst den løbende investering i ny teknologi.
Fra Kobals omfattende portefølje, har vi valgt at satse på Roots-serien. Det er nemlig her at huset nuværende ejer, Bojan Kobal, lader legesygen få frit spil og hvor flirten med naturvinskategorien er mest udtalt. Men lad dig endelig ikke skræmme af det faktum, at vinene er fremstillet med et minimum af menneskelig intervention.
Det er præcisionshåndværk af den fineste slags, som burde få selv den største skeptiker af kategorien til at sænke paraderne. Det eneste begrædelige er de beskedne mængder der kommer til landet. Så slå til mens vinene er her. I morgen er det formentlig for sent.