Tokaj Hétszolo Hetszolo, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1. Cru - Nagyszóló 2017

Ungarn
Ungarn
Tokaji

Ædelige sødvin med kompleksitet og silkeblød karakter. En sand nektar af honning, frugt og karamel, og som med rette kan betegnes som en af verdens fineste søde vine.

Læs mere

Ædelige sødvin med kompleksitet og silkeblød karakter. En sand nektar af honning, frugt og karamel, og som med rette kan betegnes som en af verdens fineste søde vine.

Læs mere
  • Ecological
Hetszolo, Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1. Cru -  Nagyszóló 2017
1.295
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Chokolade
Foie Gras
Ost
Smagsnoter
Blomster

Blomster

Akacie

Akacie

Hyldeblomst

Hyldeblomst

Hvide blomster

Hvide blomster

Druer
Hárslevelü

Beskrivelse

Dette er den første økologiske vin fra Tokaji-regionen. Og hvilken vin. Det er fristende at kalde den for én af verdens absolut bedste søde vine. Skal man finde et tilsvarende match i Sauternes eller en lignende kvalitet Trockenbeerenauslese fra Tyskland, vil man formentlig blot ende med en håndfuld værdige kandidater. Og selv de vil få kamp til stregen.

Vinen er en 6 Puttonyos Tokaji. Altså, den fineste og højeste kategori blandt Aszú typerne. Hárslevelu-druerne til denne vin kommer fra den imperiale enkeltmark Nagysszóló, der dateres tilbage til 1576 efter sammenlægning af syv separate parceller. Vinstokkene blev plantet i slutningen af 1990’erne i en løss-holdig jordbund med vulkansk undergrund. Høstudbyttet er ikke overraskende nede på omkring 15hl/ha. Aszú-druerne til selve vinen plukkes enkeltvis, og er naturligvis angrebet af ædel råddenskab, eller Botrytis cinerea – skimmelsvampen der perforerer drueskindet, som fører til øget fordampning og deraf en stor koncentration af sukker og syre.Vinen lagrer efter gæring i 30 måneder i små fade, inden aftapning i de traditionelle 50 cl. Tokaji-flasker.

Tokaji Aszú 6 Puttonyos fra Hetszolo er et sandt overflødighedshorn af indtryk. Farven er smuk, ravgylden. Både duft og smag er et sandt sansebombardement med påmindelse om honning, ferskner, abrikoser og syltede citrusfrugter, med underliggende noter af karamel og vanilje fra opholdet på fad. En koncentreret, kompleks og silkeblød vin, der med en høj og livgivende syre binder helheden sammen til et sandt mesterværk. Vinen indeholder 154 gram naturligt restsukker pr. liter. En sjælden og stærkt vanedannende nektar.

Læs hele beskrivelsen
H - Hetszolo Tokaji - wide - 5_Edit.jpg
Produceret af Hetszolo Tokaji
Da jerntæppet i 1989 faldt og atter forenede Europa, var velbeslåede, vesteuropæiske vinproducenter ikke sene til at tage til Ungarn – nærmere bestemt Tokaj-regionen i landets nordøstlige hjørne, for at sikre sig en bid af den eftertragtede kage. Ungarn havde op igennem 1700-tallet været leverandør af nogle af verdens mest eksklusive vine. De sødmefulde vine var i høj kurs og Tokaji Aszú var den mest eftertragtede dessertvin på verdensplan – selv i Frankrig nød den ungarske nektar større anerkendelse end deres egen Sauterne. Men hvad der igennem århundreder havde været en af foretrukne vine blandt de kongelige, tsarer og filosoffer i Europa, var under det kommunistiske styre blevet en sørgelig affære. Den historiske Hétszőlő-ejendom, der igennem århundreder havde været i hænderne på nogle af områdets mest indflydelsesrige, adelige familier var således også i ringe forfatning, da det franske firma Grands Millésimes de France opstøvede den glemte perle i 1991.

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt