Tokaj Hétszolo Tokaji Aszú 5 Puttonyos - 50 cl. 2010

Ungarn
Ungarn
Tokaji

Koncentreret, rund og fyldig nektar med exceptionel smagsrigdom og en høj sødme, der balanceres perfekt af en sprød, retningsgivende syre.

Læs mere

Koncentreret, rund og fyldig nektar med exceptionel smagsrigdom og en høj sødme, der balanceres perfekt af en sprød, retningsgivende syre.

Læs mere
  • Ecological
Tokaji Aszú 5 Puttonyos - 50 cl. 2010
455
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Dessert
Foie Gras
Ost
Smagsnoter
Æble

Æble

Honning

Honning

Pære

Pære

Hvide blomster

Hvide blomster

Mandarin

Mandarin

Druer
Furmint

Beskrivelse

Den gyldne nektar fra Tokaj og områdets historisk set mest eftertragtede vin er den ædelsøde Tokaji Aszú. Til en flaske Tokaji Aszú anvendes næsten samme mængde bær i kilo, som der anvendes friskpresset most. Druerne gennemgår ædelråddenskab, hvilket giver vinen sit forførende honningpræg. En inficering af den ønskelige skimmelsvamp Botrytis cinerea, der perforerer drueskindet og således får vandindholdet til at minimeres og sødmen til at koncentreres. Hetszolo Tokaji Aszú 5 Puttonyos er en koncentreret, rund og fyldig vin, der trækker sin komplekse elegance og mineralitet fra den løss-holdige jord, vinstokkene vokser i. Druerne kommer fra vinhusets originale enkeltmark Hétszőlő, der daterer helt tilbage til 1502, da vinhusets 7 oprindelige marker blev samlet af Garai-familien – den første i rækken af betydningsfulde familier, der havde det historiske vinhus i hænde. Hétszőlő-vinmarken har det ideelle mikroklima til dyrkningen af de boytriserede Aszú-druer med sin sydvendte soleksponering og fine beliggenhed ved sammenløbet af floderne Tisza og Bodrog. Vinen har en skinnende gylden farve og rig, olieret tekstur, der efterlader gyldne gardiner i glasset. I næsen er vinen kompleks og frisk med abrikoser, citrusfrugter, noter af melon og nødder. På paletten er den rig og fyldig med noter af tørrede frugter og valnødder, der efterfølges af bløde vanille- og karameltoner. Vinen har en sødmegrad på 5 puttonyos, hvilket er det næsthøjeste – Aszú-vinene inddeles i 4 puttonyos sødmegrader, der spænder fra 3-6 puttonyos. Den høje sødme, der kommer fra vinens høje restsukkerindhold på ca. 150 g/l balanceres helt fortrinligt af en sprød, retningsgivende syre. En smuk ledsager til foie gras og det perfekte match til cremede desserter og blå oste.
Læs hele beskrivelsen
H - Hetszolo Tokaji - wide - 5_Edit.jpg
Produceret af Hetszolo Tokaji
Da jerntæppet i 1989 faldt og atter forenede Europa, var velbeslåede, vesteuropæiske vinproducenter ikke sene til at tage til Ungarn – nærmere bestemt Tokaj-regionen i landets nordøstlige hjørne, for at sikre sig en bid af den eftertragtede kage. Ungarn havde op igennem 1700-tallet været leverandør af nogle af verdens mest eksklusive vine. De sødmefulde vine var i høj kurs og Tokaji Aszú var den mest eftertragtede dessertvin på verdensplan – selv i Frankrig nød den ungarske nektar større anerkendelse end deres egen Sauterne. Men hvad der igennem århundreder havde været en af foretrukne vine blandt de kongelige, tsarer og filosoffer i Europa, var under det kommunistiske styre blevet en sørgelig affære. Den historiske Hétszőlő-ejendom, der igennem århundreder havde været i hænderne på nogle af områdets mest indflydelsesrige, adelige familier var således også i ringe forfatning, da det franske firma Grands Millésimes de France opstøvede den glemte perle i 1991.

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt