Sydafrikansk rødvin
Sydafrikansk rødvin forener indflydelse fra europæisk vintradition med lokal erfaring og ideelle dyrkningsforhold. Klimaet giver optimale vilkår for druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir og Pinotage – fra strukturerede vine til elegante udtryk fra kølige egne som Elgin og Cape Agulhas.

Sydafrikansk rødvin
Sydafrikansk rødvin forener indflydelse fra europæisk vintradition med lokal erfaring og ideelle dyrkningsforhold. Klimaet giver optimale vilkår for druer som Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir og Pinotage – fra strukturerede vine til elegante udtryk fra kølige egne som Elgin og Cape Agulhas.
Bestem selv et prisinterval
(0)
(0)
Experimental, Syrah 2022
Kølig og meget elegant Syrah fra en af Sydafrikas mest talentfulde vinmagere – Sam Lambson.
Connect the Dots, Syrah 2021
Med Connect The Dots viser talentet Sam Lambson et samlet årgangsbillede af Syrah fra forskellige dele af Western Cape. Intens, elegant og dyb Syrah.
Læs mereSyrah - Stars in the Dark 2023
Vidunderlig vin med ultrakølig, nærmest underspillet duft. En fantastisk aroma pakket med mørke kirsebær, tranebær, sort te, rosenblade, trøfler, sød lakrids, sorte oliven og urter.
Læs mereWild House - Pinotage 2024
Fremragende Pinotage med indtagende noter af kirsebær og diskrete krydrede undertoner i smagen.
Wild House - Shiraz 2024
Charmerende og frisk Shiraz med flot frugtdybde og en dejlig lang eftersmag.
Pinot Noir 2022
Elegant Pinot Noir med ren duft af røde skovbær. Afrundet af flot mørk frugt og et strejf af lakrids. Harmonisk og velafbalanceret.
Læs merePinotage 2019
Dyb og fløjlsblød vin med volumen og indbydende, moden frugt. Ungdommelig vin trods sin imponerende fylde. Smagsnoter af blomme og banan.
Læs mereOverraskende nok er der kun meget få lande på det afrikanske kontinent, hvor der produceres vin. Den absolut største vinproducent i Afrika er Sydafrika, som i dag ligger som nummer 8 eller 9 på Top 10-listen over vinproducerende lande.
Landet er nok mest kendt som et hvidvinsland på grund af deres mange flotte hvidvine produceret på Chardonnay- og Sauvignon Blanc-druer. Men du kan også få gode rødvine, der for det meste er produceret af Cabernet Sauvignon og Syrah, samt den lokale Pinotage-drue, som er fremavlet på baggrund af en kloning af Cinsault- og Pinot Noir-druer.
Den drabelige historie bag sydafrikansk rødvin
Da de første hollandske kolonister i starten af 1600-tallet slog sig ned i Sydafrika, gik der ikke længe, før de begyndte at forsøge sig med at lave vin af nogle lokale druer. De groede ude på den sydvestligste spids af landet – der hvor Atlanterhavet mødes med det Indiske Ocean. Det gav og giver den dag i dag, nogle helt unikke opvækstforhold for vindruerne, der ikke findes magen til andre steder i verden.
Men selv om druerne virkede lovende, var den resulterende vin det ikke. Resultatet var faktisk så ringe, at det fik kommandanten i den lille hollandske enklave til at beordre europæiske vinstokke fragtet til landet. Som sagt så gjort og snart groede der Chenin Blanc- og Muscat-druer side om side med de ”indfødte vilde” druer i det ufremkommelige område.
Netop ufremkommeligheden gjorde det svært at få vinproduktionen til at blive rentabel. For de små jordlodder med vinstokke var ikke store nok til at blive dyrket med dyredrevne plove og det var for dyrt og anstrengende for kolonisterne selv at klare arbejdet.
Derfor blev der hentet slaver til arbejdet fra både lokalområdet og senere fra Madagaskar og Mozambique. Så på den måde begyndte den sydafrikanske vinproduktion på en både dramatisk og menneskeundertrykkende måde.
Moderne sydafrikansk vinhistorie
Efter Boerkrigen og et voldsomt angreb af phylloxera i slutningen af 1800-tallet og en efterfølgende økonomisk depression, begyndte en række kooperativer i starten af 1900-tallet at genoptage vinproduktionen efter krigen og det frygtede insekt havde lagt vinmarkerne øde. Det satte fornyet gang i landets vinproduktion, der fortsatte med at vokse hele vejen op gennem det 20. århundrede.
De handelssanktioner som blev indført mod Sydafrika i 1970’erne på grund af deres apartheid-politik, forhindrede dog, at landets vine blev eksporteret. Så det var først i starten af 1990’erne, efter Nielson Mandela kom til magten som den første demokratisk valgte, sorte præsident i landet, at verden kunne smage på sydafrikansk vin for første gang uden for landets grænser.
Rødvin fra Sydafrika
Sydafrikansk rødvin er i dag oftest udviklet på Cabernet Sauvignon- og Syrah-druer, ligesom den føromtalte Pinotage-drue stadig spiller en vigtig rolle. Den giver en mere rustik rødvin, der er ret kompleks i smagen. Særligt et vinhus har fokuseret på at udvikle vine af denne særlige sydafrikansk drue. Det er vinhuset Beyerskloof, som blev dannet af 5 særdeles passionerede vinmagere tilbage i 1988. Beyers Truter kaldes også for ”Kongen af Pinotage” og Kjær & Sommerfeldt er stolte af at have deres mange dejlige rødvine i vores sortiment.
Ellers er sydafrikansk rødvin meget frugtfyldte, bløde vine, der i temperament passer meget godt til sydeuropæerne. De fleste danskere vil finde dem lidt for sødmefulde.
Men der er også mange elegante rødvine imellem, som giver nogle mere raffinerede og spændende vinoplevelser. Det gælder f.eks. rødvine fra Leopard’s Leap Wines, der ligger i det såkaldte ”franske hjørne” af Sydafrikas vindistrikter. Herfra kommer nogle af de bedste sydafrikanske vine, ligesom nogle af landets bedste restauranter er at finde her.
Firmaet er forholdsvis ungt – etableret i 1999 – og havde som målsætning at blive et internationalt kendt vinmærke. Det er lykkes i dag – især på grund af deres produktion af fremragende, ukomplicerede hverdagsvine. Leopard’s Leap er et andet af de vinhuse i Sydafrika, som vi har et tæt samarbejde med hos Kjær & Sommerfeldt.
Vores tredje tætte samarbejdspartner i Sydafrika er De Wetshof, hvis familie – De Wet’erne – har produceret vin i Sydafrika siden 1694. De første mange hundrede år dog kun til eget forbrug. Men siden 1973 har huset produceret vin til salg og i dag er de især kendt for deres bæredygtige vinproduktion. De producerer en række gode terroir-vine, der kommer fra samme estate og har strenge regler for både miljø- og arbejdsforhold gennem hele produktionsprocessen.
Hvorfor vælge sydafrikansk rødvin?
Sydafrika er blandt de ældste vinlande uden for Europa – men også et af de mest dynamiske. Landets rødvine kombinerer varme, solmodne druer med struktur og elegance. Resultatet er vine, der er nemme at holde af – og som byder på både kraft og balance.
Mange producenter arbejder i dag med bæredygtige metoder og små høstudbytter, hvilket resulterer i høj kvalitet i både klassiske og moderne stilarter.
Hvilke druer bruges i sydafrikansk rødvin?
Sydafrika dyrker både internationale og lokale druer. Blandt de mest udbredte finder du:
-
Cabernet Sauvignon – struktureret og mørk frugt
-
Shiraz/Syrah – krydret og fyldig
-
Merlot – blød og rund
-
Pinotage – Sydafrikas egen drue – krydret, mørk og frugtrig
-
Cinsault og Grenache – ofte i blends med finesse og lethed
- Pinot Noir - Fantastisk elegane med en lys bærprofil.
De bedste rødvine fra Sydafrika formår at balancere moden frugt med frisk syre og diskret fadlagring.
Hvor kommer de bedste sydafrikanske rødvine fra?
-
Stellenbosch – landets mest kendte vinregion. Her produceres nogle af de mest strukturerede og lagringsdygtige rødvine.
-
Elgin – køligere områder, hvor man laver mere elegante og syrefriske vine, især på Pinot Noir og Syrah.
- Cape Agulhas - De mest sydligst placere vinregion i Afrika. Ligesom Elgin, så er vinene herfra yderst elegante.
Hvilken mad passer til sydafrikansk rødvin?
Sydafrikansk rødvin er en alsidig madledsager.
Prøv for eksempel:
-
Pinotage til grillet svinekød eller grillede kylling.
-
Shiraz til lam, krydrede kålpølser og dybe simreretter
-
Cabernet Sauvignon til den store bøf og kraftigt smagende vildt
-
Pinot Noir til tapas og lyst fjerkræ med svampe.
Den naturlige balance mellem frugt og struktur gør vinene velegnede til alt fra grill og sommermad til vinterens tungere køkken.
Udvalgte vinhuse hos Kjær & Sommerfeldt
Hos Kjær & Sommerfeldt samarbejder vi med nogle af Sydafrikas mest profilerede producenter:
-
Beyerskloof – kendt som en af pionererne inden for Pinotage. Frugtdrevne og rige vine med typisk sydafrikansk karakter.
-
De Wetshof – mest kendt for hvidvin, men laver også flotte rødvine i en elegant stil.
-
Minimalist Wines – lille, kvalitetsfokuseret producent med fokus på terroir og naturlig vinifikation.
Find din favorit blandt vores udvalg af sydafrikanske rødvine
Sydafrika er på mange måder et spændende vinland med en lang og dramatisk historie for deres vinproduktion. Måske netop derfor går vore dages sydafrikanske vinproducenter så meget op i bæredygtig vinproduktion for både miljø og medarbejdere, ligesom de fleste har en række strenge CSR-regler, som de skal leve op til.







