Rundt om Sauvignon Blanc

Sprød, pivfrisk og elegant. Sauvignon Blanc er den ultimative tørstslukker og et must for enhver hvidvinsentusiast med respekt for sig selv. Læs mere om forskellen på den franske og den oversøiske hvidvinsversion og bliv klogere på druens karakteristika, historie og kærlighedsaffærer.

Er du en af dem, der drømmer om den sprøde hvidvin, når du dufter nyslået græs og som hårdnakket benægter, at din yndlingshvidvin nogensinde kunne lugte af kattetis? Ja, så ved du sikkert allerede alt om den populære drue. Vil du gerne vide mere om den friske hvidvin? 

SAUVIGNON BLANC VINPROFIL

Noter: Hyldeblomst, stikkelsbær, græs & urter

Syre: Høj

Krop: Medium fyldig

Stil: Frisk

Se alle Sauvignon Blanc-vine

Hvordan smager Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc er en dejlig aromatisk hvidvinsdrue – typisk med en med medium fyldig smag og høj syre. Vine på druen kendes ofte på deres duft af hyldeblomst, stikkelsbær, græs, urter og – vil nogen onde tunger hævde – kattetis. I smag og duft vil vinene ofte være tørre, friske og mineralske med smagsnoter, der spænder fra grønne stikkelsbær og græs til ferskner og passionsfrugt.

Hvilke vinområder er kendt for Sauvignon Blanc?

Nogle af de største vine på druen kommer fra hvidvins-mekkaet Loire i Frankrig, hvor vindistrikterne Sancerre og Pouilly-Fumé har udødeliggjort druen med exceptionelle hvidvine. Også New Zealand har været pionerende i at skabe fortryllende, rene, tørre og sprøde hvidvine på druen. Her er druen nærmest blevet nationaldrue. Newzealænderne kan da også noget helt særligt, når det kommer til at fremelske livlige hvidvine på den aromatiske drue. Sauvignon Blanc kan dog også dyrkes med succes mange andre steder i verden, hvor der ikke er for varmt. For eksempel er det blevet en populær drue at dyrke i det spanske hvidvinsområde Rueda i Castilla y León. I Bordeaux i Frankrig blandes druen ofte med Semillion.

Hvad er forskellen på fransk og newzealandsk Sauvignon Blanc?

De klassiske Sauvignon Blanc-vine fra Loire er kendte for deres mineralske og knastørre karakter, mens hvidvinene fra de oversøiske lande ofte vil være præget af tropiske noter og være mindre stringente i stilen. I Loire finder man det reneste udtryk for druen. Dette skyldes bl.a. terroiret i Sancerre, Pouilly-Fumé og Quincy, hvor jorden er kalkholdig. Man kan dog ikke skelne så entydigt mellem de to vindistrikters stil. For ligesom newzealænderne skelede til Sancerre og Pouilly-Fumé, da de begyndte at dyrke druen, så begyndte producenter fra de berømte franske områder også at lade sig inspirere af den newzealandske stil i 1980’erne.

Sauvignon Blanc – en kort slægtshistorie

Sauvignon Blanc skylder en stor del af sin popularitet til New Zealand, men druens fødested er Frankrig. Tidligere mente man, at druen kom fra Bordeaux, hvor den (sammen med den blå rødvinsdrue Cabernet Franc) blev forældre til den blå drue Cabernet Sauvignon engang i 1700-tallet. Begge druer har da også en lidt urtet aromaprofil. DNA-analyser peger dog på, at Sauvignon Blanc kommer fra Loire med Chenin Blanc-druen som forælder. Navnet ’sauvignon’ betyder ’vild’ på fransk, mens ’blanc’ betyder ’hvid’.

Kan man gemme en Sauvignon Blanc?

Det kort svar er nej. Sauvignon Blanc skal nydes ung og frisk. Der findes dog enkelte eksempler, hvor de kan holde sig op til 15 år i flasken, men vinen vil ikke komme til at smage bedre eller udvikle sig i flasken.

Hvilken hvidvin skal i glasset?

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt