Zinfandel vs. Primitivo

Hvis USA har en nationaldrue, så er det Zinfandel. Her kendes druen især fra Californien, hvor det er den mest populære druesort og druen, der har sat amerikansk vin på verdenskortet. Men Californiens drue-darling er som landets øvrige indbyggere selv en tilflytter.

Oprindelsen for denne utrolige rødvinsdrue var længe omgivet af mystik. Det var først i 1990’erne, at det med moderne DNA-undersøgelser blev muligt at fastslå, hvor druen egentlig kom fra. Zinfandel kan dateres helt tilbage til den tidlige middelalder på Dalmatinerkysten i Kroatien. Her kendtes druen under det knap så mundrette navn Crljenak Kaštelanski, der betyder 'den røde drue fra Kastela'. Siden rejste druen over Adriaterhavet til Puglia i Italien omkring 1700-tallet og sidenhen over Atlanterhavet til USA.

Zinfandel har været kendt i USA siden starten af 1800-tallet, hvor druen formentlig fandt vej fra den kejserlige planteskole i Wien til den amerikanske østkyst. Det var dog Guldfeberen i 1849, der skulle bringe druen vestpå. Mange af guldgraverne gik over til landbrug og var afhængige af at få planteforsyninger fra Østkysten. I 1852 blev Zinfandel-druen bragt til Vestkysten, hvor den slog sig ned i solskinsstaten Californien. Her kender vi den i dag kender for de mørke, koncentrerede rødvine fyldt med solmoden smag, kraft og sødme.

ZINFANDEL VINPROFIL

Noter: Fyldig frygt, bær, krydderi og tobak.

Tannin: Medium 

Syre: Medium 

Alkohol: Høj (14-15°C) 

Se alle Zinfandel-vine

Hver sit hjem, hver sin opvækst

Den stædige amerikaner vil måske holde fast på, at der er tale om to helt forskellige druer, selvom italienerne i dag må skrive ’Zinfandel’ på deres Primitivo-vine. Holdt mod hinanden er der da også forskel på druernes farve og størrelse. Selvom druerne genetisk set stammer fra den samme kroatiske druesort, så er de forhold, druerne vokser under også forskellige. Jordbund, klima, antallet af solskinstimer er alle sammen faktorer, der spiller ind i, hvordan den færdige vin tager sig ud. Selvom, der er store ligheder mellem californisk Zinfandel og italiensk Primitivo, så har de også hvert deres særpræg. Det ville da også være besynderligt, hvis druerne ikke havde ændret sig, de sidste par hundrede år.

Den californiske Zinfandel

Zinfandel stortrives i Californien pga. de varme tørre somre og kølige vintre. Her giver de solrige dage druerne en lang modningssæson, som er nødvendig for, at druerne modnes ordentligt. Nogle af de bedste californiske Zinfandel-vine kommer fra byen Lodi, der også kaldes for den californiske Zinfandel-hovedstad på grund af de omkring 5.000 hektar med Zinfandel-vin, der er plantet rundt om hele byen.

Zinfandel-rødvine kendes især for sin mørke farve, bløde tekstur og utrolig flotte smags- og duftnoter af brombær, jordbær, chokolade og svesker. Zinfandel-vine har en forholdsvis høj alkoholprocent, og derfor er den også oplagt til efterårets krydrede retter såvel som sommerhalvårets grillretter.

Zinfandel er svær at dyrke, fordi druerne ikke modnes jævnt i klasen, hvilket kan udfordre balancen mellem modenhed og syre i den endelige vin. Derfor er en god producent ofte nøglen til at finde en god Zinfandel, hvor der er perfekt balance mellem frugt og syre, og hvor den klassiske fyldige frugt og krydrede stil kommer frem.

"

My favorite wines are Zinfandels

Thomas Keller,  kok, restauratør og kogebogforfatter

Pugliens Primitivo

Med sin sydlige beliggenhed giver Puglia ligesom Californien rigeligt med solskinstimer og en lang, varm vækstsæson, som druen skal bruge for at skabe vin med masser af frugt og højt alkoholindhold. Navnet har Primitivo-druen efter sigende fået af en præst i slutningen af 1700-tallet, da han bemærkede at druen modnede tidligere end de andre druesorter.

Den klassiske Primitivo er saftig, mørk i farven med flotte noter af modne brombær, violer og peber. Den skønne vin har ofte ret højt alkoholindhold med et lavere niveau af tannin og syre. Ligesom med Zinfandel, så findes der fantastiske afbalancerede Primitivo-vine såvel som mere kvabsede, sødladne vine. I et solrigt område som Puglia kan det være en udfordring for vinmageren at bevare syren i druerne og undgå, at frugten koger ud, hvorfor det altid vil være en god idé at kigge efter en god producent.

Zinfandel og Primitivo vine

Se alle
Gode rødvinsadresser

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt