5 ting du (måske) ikke vidste om rosévin

Lyserød, læskende og lækker. Det er svært ikke at holde af rosévin. Vinstilens popularitet er der vist heller ikke længere nogen, der forsøger at stille spørgsmålstegn ved. Salget af de lyserøde forfriskninger har kun gået én vej de sidste ti år, og det er op! Rosévin er da også langt mere end en uforpligtende aperitif. Her er fem ting, du måske ikke vidste om den pink vintype.

Verdens første vin

De første vine var lyserøde. Før det 17. århundrede blev al rødvin fremstillet som rosé, fordi teknikken i vinproduktion dengang var så ringe. Macerationen, dvs. kontakten mellem most og drueskal under gæring, hvor vinen udtrækker farve og tannin, skulle gå stærkt for at undgå at vinen blev angrebet af bakterier. Druesaftens kortvarige gæring med skallerne resulterede derfor i en lyserød ”rødvin”.

Det er ikke en blanding af rødvin og hvidvin

Men rosévin tilbyder det bedste fra begge verdener: hvidvinens forfriskende sprødhed og rødvinens krop. Vinen får sin karakteristiske lyserøde farve fra den korte skindkontakt med de blå vindrueskaller. Jo længere druesaften ligger sammen med drueskindet, des mørkere bliver vinen.

Skal nydes ung

Nogle vine bliver bedre med alderen, andre gør ikke. Rosévin ældes ikke med ynde og skal derfor nydes, når den er helt frisk og ung og ikke mere end 2-3 år gammel. På den måde minder livsforløbet for en rosé meget om hvidvinens, selvom nogle hvidvine (såsom Riesling) faktisk kan lagre længe. Med tiden mister rosévin deres spændstighed, da de mangler syren. Det er nemlig primært tanninerne, der giver rødvinen sin længere levetid. Rosévins livsstadie vil sommetider kunne afkodes i vinens farve, der med tiden vil bevæge sig fra hindbær over jordbær til fersken.

En mand satte vinstilen på verdenskortet

Sacha Lichine, Mister Rosé, manden bag verdens mest solgte high-end rosévin. Kært barn har mange navne, men når det kommer til kvalitetsrosé og den revolution, der har været inden for denne elegante type af vin, findes der kun ét. I mange år levede roséen et stille liv i Provence uden den store opmærksomhed. Det var indtil Sacha Lichine kom på banen, plantede en flaske Whispering Angel rosé solidt på vinens verdenskort og på rekordtid ændrede folks opfattelse af rosé.

Rosévinen overtager verdensherredømmet

I USA slår roséforbruget nye rekorder år efter år og ca. en tredjedel af franskmændenes vinforbrug består i dag af rosévin – det er 10% højere end deres forbrug af hvidvin. Herhjemme kan vi heller ikke få nok af den pink vin, og forbruget er de seneste år eksploderet. Hvor den lyserøde vin før blev anset som en sommerdrik udelukkende for kvinder, nydes den i dag hele året – også af mænd.

Populære rosévine

Let og læskende

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt