Hvornår skal en vin dekanteres?

Nogle rødvine er lige til at åbne og nyde. Andre skal have lidt luft og lidt tid for at folde sig helt ud. Kraftige vine som Amarone, Bordeaux- og Rhône-vine har ofte godt af at blive dekanteret. Har du styr på, hvordan du dekanterer din vin?

En god tommelfingerregel er at åbne en kraftig rødvin mindst 2 timer, før du skal drikke den. Ældre Cabernet'er, Bordeaux'er og Rhône-vine bør dekanteres kort inden servering for at undgå, at de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo eller Amarone er et par timer om at åbne op.

Hvad betyder dekantering?

Dekantering, i ordets tekniske forstand, betyder at adskille vinen fra bundfald ved at hælde den over i en anden beholder. Når du dekanterer en vin, så omhælder du den i en anden beholder, oftest en karaffel.

Hvorfor dekanterer man vin?

Når du dekanterer din vin, så øger du iltkontakten. Når vinen iltes, så frigives duftaromaerne og vinen bliver blødere i smagen. Har vinen en vis alder, så dekanterer du din vin for at undgå at få bundfaldet med over i glasset.

Sådan dekanterer du en vin

Bundfald findes ofte i ældre vine, eller vine, som ikke er blevet filtreret ved aftapning. Så hvis du har en vin, du beslutter dig for at dekantere, skal du sørge for, den har stået stille i oprejst position i nogle timer. Gerne fra dagen før, hvis det er muligt, så alle små partikler er faldet til bunds.

Herefter åbnes flasken, mens den står på bordet, og hældes forsigtigt i karaflen langs siden uden at det plasker, så bundfaldet bevæger sig mindst muligt.

Sørg for at stå ved en god lyskilde, så du kan se bundfaldet i vinflasken og nå at stoppe, inden det kommer med over i karaflen. Du kan se bundfaldet som nogle små, mørke partikler, der driver rundt i vinen.

Lær om rødvin

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt