Cabernet Sauvignon
Nøje udvalgte vine på Cabernet Sauvignon druen. Cabernet Sauvignon druen er især kendt fra de strukturelle, komplekse og majestætiske rødvine fra Bordeaux i Frankrig, men druen bruges også i flere andre lande. I Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af forskellige stilarter af gode Cabernet Sauvignon vine.
Cabernet Sauvignon
Nøje udvalgte vine på Cabernet Sauvignon druen. Cabernet Sauvignon druen er især kendt fra de strukturelle, komplekse og majestætiske rødvine fra Bordeaux i Frankrig, men druen bruges også i flere andre lande. I Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af forskellige stilarter af gode Cabernet Sauvignon vine.
Bestem selv et prisinterval
(2)
(21)
Diamond Collection - Cabernet Sauvignon 2021
En ægte smagsoplevelse for Cabernet-elskeren fra fantastiske Coppola. En vin, der byder på en indsmigrende balance mellem saftighed og dybde. Essensen af Californien i et glas!
Læs mereFør 219 kr.
Chianti Riserva - Colli Senesi 2020
Intens og imødekommende vin med livlige aromaer domineret af kirsebær, anis og noter af middelhavs-krydderurter som rosmarin og timian. God mineralitet.
Læs mereFør 229 kr.
Cabernet Sauvignon - Indian Wells 2020
Masser af sød, moden frugt, et lækkert vanillepræg fra fadlagringen. Meget anvendelig og veltillavet New World stil Cabernet Sauvignon.
Læs mereCuvée Prestige 2020
Cuvée Prestige er skabt på den klassiske treenighed: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. En balanceret vin, hvor bløde tanniner og intens smagsrigdom forenes i afstemt harmoni.
Læs mereFør 159 kr.
Col Solare col solare 2019
Fejlfri og lækker, frugtig supervin med dybde af solbær, espressokaffe, chokolade, lidt kokos og viol og masser af mørke bær.
Læs mereChâteau du Vieux Marronnier 2021
Prisvindende rød Bordeaux fra højrebredden med indsmigrende noter af solbær og mørk chokolade.
Før 99 kr.
Cabernet Sauvignon 2019
Indbydende, intens og imponerende Cabernet Sauvignon med silkebløde tanniner. Duften er velkrydret og fuld af detaljerigdom med et delikat modent præg og kakaotoner.
Læs mereThe Wines of Francis Ford Coppola - Cabernet Sauvignon - Paso Robles 2021
En stilfuld Cabernet fra Coppolas kyndige hænder. Saftige, intens og elegant på en og samme tid.
Ca' Grande Rosso 2022
Italiensk når det er bedst! En flot halvtør vin med noter af røde bær og en skøn frugtfylde med toner af skovbær, kirsebær og et strejf af mandel.
Læs mereFør 139 kr.
Director's Cut - Cabernet Sauvignon - Alexander Valley 2021
Beviset på at Alexander Valley sagtens kan konkurrere med Napa hvad angår kvalitets Cabernet.
Cabernet Sauvignon - Artemis 2020
Artemis er år efter år et af de bedste køb fra Napa Valley, hvis man er fan af stor klassisk og voluminøs Napa Valley Cabernet Sauvignon.
Læs mereShiraz-Cabernet - WOMS 2018
Kaesler WOMS er det perfekte møde mellem australsk Shiraz og Cabernet Sauvignon, der til sammen skaber en kompleks, rig, dyb og tør rødvin.
Læs mereCabernet Sauvignon 337 2020
Blød og velafbalanceret californisk Cabernet Sauvignon med en lidt krydret smag med dejlige nuancer af brombær og solbær.
Læs mereLe Haut-Médoc de Haut-Bages Libéral 2018
Elegant vin, klassisk Pauillac-stil, på 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Elegant vin med solbær-og hindbærtoner og en elegant udblødt tannin, der giver vinen karakter.
Læs mereSubstance - Cabernet Sauvignon 2021
Substance Cabernet Sauvignon er en helt igennem klassisk Cabernet med imødekommende frugt og rank struktur.
Før 229 kr.
Château Haut-Bages Libéral - 5. Cru Classé 2020
Powerfuld, old school Paulliac - tobaksblade, cassis og masser af mørk frugt. Karakterfuld vin med stort potentiale.
Læs mereFør 525 kr.
Cabernet Sauvignon - Cold Creek 2020
Kraftig og flot afrundet vin, der smager dybt af sorte kirsebær og mørk chokolade. Harmonisk solbærnæse med stor detaljerigdom, nydelig koncentration med bløde, men solide tanniner.
Læs mereChâteau Pédesclaux - 5. Cru Classé 2018
Klassisk Bordeaux med solbær, læder og chokolade i duften. Smagen er medium fyldig med en fin struktur mellem frugt og tannin.
Læs mereArchimedes - Alexander Valley 2021
Coppolas top vin er præcisionshåndværk når det er bedst. En bredskuldret Cabernet Sauvignon med stor smagsintensitet og lagringspotentiale.
Læs mereCabernet-Sauvignon - Ethos Reserve 2017
Elegant og velpoleret Cabernet Sauvignon, der byder på klassiske noter af solbær og hindbær, forårsblomster og violer, finf mineralitet og perfekt balance.
Læs mereHvad er Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon er kendt som druen i nogle af de mest strukturelle, komplekse og majestætiske rødvine, der findes. Samtidig er den kendt for at kunne gemmes længe. En god Cabernet Sauvignon kan uden problemer gemmes i 20 år – og oftest også længere.
Som helt ung er Cabernet Sauvignon oftest ret kantet og kraftig i smag og aroma med et højt indhold af garvesyre – med mindre den er dyrket under varmere himmelstrøg som f.eks. Napa Valley eller Washington State, hvor druen bliver mere sødmepræget. Men når vinen har ligget i nogle år, begynder den at få en mere fløjlsagtig, elegant og kompleks smag – og denne udvikling tager til, jo længere tid Cabernet Sauvignon-vinen får lov at lagre.
I Frankrig, var det især indførelsen af det særlige Cru-Classé system for de bedste rødvine tilbage i 1850’erne, der gjorde Cabernet Sauvignon kendt. Her blev slottene i Bordeaux inddelt i klasser på baggrund af de opnåede priser og Cabernet Sauvignon spillede oftest en vigtig rolle i vinene i de højeste klasser.
Hvor stammer Cabernet Sauvignon fra?
Druesorten Cabernet Sauvignon er resultatet af en krydsning mellem Cabernet Franc og Sauvignon Blanc. Hver af sorterne gav deres fornavn til den nye druesorts navn. Krydsningen blev skabt i løbet af 1600-tallet i og omkring Bordeaux-regionen i det sydvestlige Frankrig. Det resulterede i en druesort, der var nem at dyrke, fordi den var mindre krævende med hensyn til jordbund og klima.
Samtidig har druen flere gode kvaliteter som gør den til lidt af en darling for både vinbønder og -producenter. F.eks. har druen tykt skind og hårde vinstokke med forholdsvis lav vækst. Det gør druerne nemme at plukke og vinstokkende modstandsdygtige overfor mange af de problemer, som vin oftest døjer med. Det gælder således både råd og insektangreb.
Det tykke skind er med til at give vinen en mørkere farve og mere garvesyre. Det giver både en fantastisk, spændende vin i sig selv – og så er Cabernet Sauvignon velegnet til at blande med andre druer som Merlot og Grenache.
Hvor dyrkes Cabernet Sauvignon?
Fra Bordeaux bredte den grovillige Cabernet Sauvignon sig hurtigt til resten af Europa. og druesorten var oftest også førstevalget, når der skulle plantes vin i den nye verden. Dens lave krav til jordbund og klima gjorde den nem at have med at gøre og nem at få succes med.
Derfor er det i dag muligt at få Cabernet Sauvignon-vine fra stort set hele verden. Druen indgår således i alle former for vine lige fra de kostbare og voldsomt eftertragtede vine fra druens hjemegn i Frankrig og til billige, drikkevenlige rødvine fra f.eks. Chile og Argentina. Her bliver druen mere sødmefuld i det på grund af det varmere klima, hvilket betyder, at vinen kan drikkes stort set uden lagring.
Druesorten modnes sent og kræver en del varme. Så faktisk er Frankrig noget af det nordligste på jordkloden, hvor det er muligt at dyrke druen. Netop klimaet ved Dordogne-floden er årsagen til, at Cabernet Sauvignon-vine fra venstrebredden har den kompleksitet og de kvaliteter, som de har. Omvendt er det også årsagen til, at der kan være så stor forskel på de forskellige årgange af vinene.
Cabernet Sauvignon-varianter
I modsætning til f.eks. Pinot Noir, der nemt muterer, er Cabernet Sauvignon ikke kendt for at skabe nye varianter af sig selv. Det er dog sket et par gange i Australien. Først i form af en druesort, der gav bronzefarvede druer. Den blev fundet på en vingård i 1977, og giver nogle blegrøde vine, som bliver solgt under navnet Malian. I 1991 muterede denne Cabernet-variant igen til en ny type, der gav helt hvide druer. Denne hvide Cabernet-vin bliver solgt under navnet Shalistin.
Specielt grundet druens grovillighed har mange vinbønder gennem tiden været meget interesserede i at krydse den med andre druesorter. Således opstod krydsninger som franske Marselan. En anden krydsning sælges under navnet Cabernet Blanc. Den opstod som en krydsning med en ukendt, lokal drue i Schweitz engang i løbet af den sidste halvdel af 1900-tallet.
Endelig findes der også en krydsning med Glera-druen, der blev til den italienske rødvinsdrue Incrocio Manzoni, samt en krydsning med den tyske drue Bronner, der skabte druesorten Souvignier Gris. Til sidst skal også nævnes en australsk krydsning med en ukendt lokal drue, der skabte druesorten Cygne Blanc, som også er en hvid udgave af Cabernet.
Smag og aroma af Cabernet Sauvignon
Druen kan nemt kendes på sin smag af solbær, samt kraftige smagsnoter af brombær og andre mørke frugter. Disse smagsnuancer går igen i alle vine, uanset hvor i verden de kommer fra. Derudover finder du oftest smagsnoter af mørk chokolade, modne blommer og lakrids, mens især fine wine fra Bordeaux fremviser også noter af cedertræ, vanilje, krydderier og tobak.
Disse smagsnoter og den fløjlsbløde garvesyre skyldes især druens forkærlighed for egetræ. Under den forholdsvis lange lagringstid af de bedste vine får druen ekstra god tid til at blive påvirket af egetræet, der udover at tilføre disse særlige smagsnoter og aromaer også blødgør det kraftige indhold af garvesyre i vinen, så den lagrede vin får den velkendte fløjlsbløde garvesyre, der er et andet sikkert kendetegn på en god, lagret Cabernet Sauvignon-vin fra Bordeaux.
Mindre gode versioner kan kendes på en smag af grøn peber, grønne bønner og kålvand. Det skyldes oftest, at druerne ikke har været modne nok, da de blev høstet. Smagen stammer fra den tykke skal på druen, der ligesom sit fædrene ophav Sauvignon Blanc, har et stort indhold af pyraziner, som netop er kendt for at give den grøntsagsagtige smag.
Cabernet Sauvignon til maden
Cabernet Sauvignon er en kraftig og dominerende vin, der oftest har en høj alkoholprocent. Derfor egner den sig ikke til lyse retter med spinkle smagsnuancer.
I stedet skal der kraftigere og mere federe, kødfulde retter til – specielt til yngre Cabernet Sauvignon-vine, der endnu ikke har fået taget toppen af garvesyren. Oksekød og lam er gode valg til sådan en vin. Det samme er fede oste, som f.eks. cheddar, mozzarella, brie og skimmeloste.
Find din vin her på siden
Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet nogle af de bedste Cabernet Sauvignon-vine – ikke bare fra druesortens arnested, men fra hele verden. Så skynd dig op til toppen af siden og find dig nye yndlingsvin på druen.
Har du spørgsmål til vinen eller er du interesseret i de seneste nyheder om vin – og os? Så kan du med fordel kigge forbi vores blog.