Roséen der reddede rosé

Roséens popularitet er der vist ikke længere nogen, der prøver at sætte spørgsmålstegn ved, men i et marked, der bugner af vin i alle nuancer af pink, er der én, der skiller sig ud på verdensplan. Nemlig Whispering Angel, der har opnået kultstatus som den bedst sælgende rosé i hele verden.​

Mister Rosé

For bare ti år siden, var der ikke mange, der havde roséen med i tankerne, når snakken faldt på kvalitetsvin. Men det besluttede Sacha Lichine sig for at lave om på. Han sagde farvel til familiedynastiet i Bordeaux, købte det tilsyneladende perspektivløse Château d’Esclans i Provence – og slog en stor fed streg under, at rosé sagtens kan måle sig med velrenommeret Champagne og anden hypet vin.

De sidste fem år har roséen været den sikreste af alle forårsbebudere, men i mange år var den en glemt genre, og den sart lyserøde vin levede et stille liv i Provence uden den store opmærksomhed. Det var indtil Sacha Lichine – a.k.a. Mister Rosé – kom på banen, plantede en flaske rosé solidt på vinens verdenskort og på rekordtid ændrede folks opfattelse af rosé.

Saint Tropez på flaske

Sacha Lichine kommer fra en af de mest indflydelsesrige vinfamilier i Bordeaux og er gjort af lige dele passion for vin og næse for købmandskab, og hans valg af vingården Château d’Esclans var da heller ingen tilfældighed. Godt nok ligner den gamle gule hovedbygning inkarnationen af et provencalsk paradis, sådan som den ligger på dybrød klippejord, omgivet af pinjeskov og med Middelhavet, der kan skimtes i det fjerne på dage med god sigt. Vinfolk er enige om, at man her finder de bedste forhold for vindyrkning i Provence: Jordbunden er ideel, druerne får masser af sol, og vinmarkerne ligger i læ for Mistralen.

Den cocktail af ideelle dyrkningsforhold, solid vin-viden og godt købmandskab har sendt Lichine og hans portefølje af high end-roséer direkte til tops i vinverdenen. På få år har han vendt roséens renommé og gjort sine egne vine til et verdensfænomen. Whispering Angel har kultstatus og er blevet symbol på drømmen om Provence, evig sommer og endeløs nydelse, og verden over ryger der propper af den ene flaske efter den anden i håb om at bringe lidt Saint Tropez feeling med til bords.

Sacha Lichine har uden tvivl ramt plet med sin serie af lyse Grenache-baserede rosévine, der udover Whispering Angel består af søstervinene The Palm og Rock Angel samt de fadlagrede topvine Les Clans og Garrus. Selv om de provencalske roséer her gør det fremragende i rollen som uforpligtende aperitif, så får man med verdensklasse-vin som Whispering Angel og de andre vine fra Château d’Esclans mere end det – nemlig vine, der selvfølgelig også har en berettigelse på middagsbordet. Det er blændende tørre og friske madvine, der passer fantastisk til råvarer, der ligger i samme ende af farvespektret som vinen – nemlig stenbiderrogn, fjordrejer og jomfruhummere. Men roséen klæder i øvrigt alle sommerkøkkenets lette retter med grillede grøntsager, fisk, fjerkræ og kalv.

Anmelderfavoritter

Lichine og Château d’Esclans har også fået amerikanerne med på rosébølgen, og hvor det før var Champagne, der udgjorde det vinøse indslag, er der nu ikke en sommerfest i The Hamptons uden Whispering Angel på køl – gerne i magnumflasker. Ud over franskmændene er amerikanerne nemlig det mest rosé-elskende folkefærd i verden.

Men det er ikke kun forbrugerne, der elsker Lichines roséer. Også vinkritikere som Robert Parker, The Wine Enthusiast, James Suckling og Wine Spectator samt gourmeter verden over har lagt sig fladt ned, bekendt sig til Mister Rosés kult og anerkendt, at rosé ikke for evigt skal være dømt til rollen som den uforpligtende aperitif. Det handler alt sammen om kvalitet – og her er Lichines autoritet uomtvistelig.

Fakta om Château d'Esclans

Sacha Lichine overtog Château d’Esclans i 2006 og har siden gjort vingården topmoderne i samarbejde med folk fra vinverdenens absolutte elite, bl.a. vinmageren Patrick Léon (Château Mouton Rothschild, Mouton Cadet, Opus One m.fl.). Sacha Lichine er søn af Alexis Lichine, som er er en legende i Bordeaux og ligesom sin søn udbredte kendskabet til fransk vin i U.S.A.

Vinene fra Château d’Esclans omfatter forskellige cuvéer, der prismæssigt strækker sig fra 249 kr. til 999 kr. for en almindelig flaske. Alle vinene fås i magnumflasker – enkelte på helt op til 9 liter.

Vinene er lavet på de klassiske Provence-druer som Rolle, Grenache, Syrah, Tibouren og Cinsault.

Whispering Angel er den klassiske, provencalske rosé: svagt lyserød med en frugtig og floral næse og en sprød og let smag. I den anden ende af både stil- og prisspektret findes de fadlagrede cuvéer Les Clans og Garrus, der er lavet efter Bourgogne-metode og dermed opnår større fylde og kompleksitet.

Whispering Angel er den bedst sælgende rosé i verden, og den bliver skænket i over 100 lande, herunder Danmark. Det amerikanske marked er det største – det aftager op imod 50 % af den rosé, der eksporteres fra Frankrig.

Kultrosé

Whispering Angel Rosé

Whispering Angel er en silkeagtig sommerdrøm og kendt som verdens mest populære rosé. Frisk, floral og crémet rosé med den reneste smag af friske hindbær og lyse kirsebær.

Prøv roséfænomenet

Vine fra Château d'Esclans

Se alle
Pink, lyserød, rosa!

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt