Guide: Lær at matche mad med Champagne

Hvornår skal man drikke Champagne til mad? Enhver tid og til alle måltider. Champagne er en af de mest undervurderede ledsagere til mad. Der er et hav af lækre Champagne matches med forretter, hovedretter og desserter.

Læs videre for at lære hvordan du bedst matcher mad og Champagne.

Champagne er den festlige ledsager til livets store øjeblikke. Champagne bliver ofte serveret som startskuddet inden middagen, men vidste du at Champagne kan være en forrygende ledsager til hele måltidet?

I denne blog kan du lære om Champagnes enorme potentiale med alskens forretter, hovedretter og desserter. Vi gennemgår alle Champagne stilarterne i relation til mad, så du nemt kan vælge den perfekte Champagne til dit måltid.

Non-vintage Champagne

Non-vintage Champagne eller på fransk Brut Sans Année (BSA) er den mest kendte stilart af Champagne og hele 90% af alle Champagner indgår i denne stilart. NV Champagne er en vin baseret på druer fra flere årgange, der er sammenstukket for at skabe ”husets stil”. De fleste Champagnehuse skaber denne stil ved at blande Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier i en afstemt balance. Målet er at skabe en klassisk Champagne, der smager ens for hver frigivelse. Chardonnay bidrager med citrus og grønne frugtnoter, Pinot Noir bidrager med bærnoter, krop og vægt, imens Meunier afrunder vinen og øger frugtfornemmelsen.

At blende de forskellige druer er det centrale trin i processen. Vinmageren vælger de passende mængder af forskellige basisvine, og blander dem sammen. Målet er at opnå en blanding med den ønskede smagsprofil. Dette kan omfatte at tilføje basisvine fra tidligere årgange for at opnå kontinuitet i smagen.

De fleste NV Champagner er oplagte vine til aperitif og velkomst. Du kan roligt servere disse typer Champagne som startskuddet til en god aften, men der findes stadig en del fine parringer med mad.

Mad og NV Champagne

Forretter og snacks

Med en NV Champagne kan du gøre gavn af Champagnens alsidighed ved at servere en række snacks eller tapas til. Vinens mærkbare syre virker mundrensende, når man nyder lidt federe snacks som ristede marcona-mandler, charcuteri og fiskekonserves. Vinens mineralitet gør den også egnet til østers, tuntartar, sashimi og knivmuslinger. 

Man går sjældent galt i byen med en stilren og klassisk NV Champagne fra Nicolas Feuillatte eller fra en af de nye funklende stjerner som Thierry Fournier.

Hovedretter

Kraftigere varianter af NV Champagne har ofte tilstrækkelig med vægt til at klare lyse fjerkræsretter med citrus-marinade. Her kan syren skære igennem den fede tekstur på kyllingen, og samtidig matche syren i citrus-marinaden. Denne type Champagne ville også gå fint til grillede grønne asparges og andre grillede grøntsager, da vinens mineralitet matcher godt med de urtede noter i grøntsager.

Nogle af de bedste NV Champagne til hovedretter er dem som er lavet hovedsageligt på røde druer, eksempelvis vinene fra det familie-drevet vinhus Phillipe Prié eller det berømte vinhus Henri Giraud.

Dessert

Stilen i NV Champagne er ofte i den tørre brut kategori og derfor egner de sig ikke specielt godt til søde desserter.

En af de største misforståelser er, at denne type Champagne nydes bedst til kransekage. Tværtimod, så vil den enorme sødme i kransekagen få Champagnen til at smage lettere bittert og metallisk. Hvis du skal finde en Champagne til kransekage er det bedst at servere en demi sec Champagne til.

Hvis du ligger inde med en NV Champagne er anbefalingen klart at servere nogle lækre skæreoste som Emmentaler, Gruyere eller Gouda.

Blanc de Blancs

En Blanc de Blancs Champagne er udelukkende skabt på grønne druer, som regel Chardonnay. Det betyder “hvid fra hvide” på fransk.

Blanc de Blancs er ofte nogle af de mest elegante og raffinerede vine fra Champagne og bliver i Champagneverden ofte betragtet som indbegrebet af elegance og intensitet.

Stilen byder ofte på mere cremede bobler med noter af citronskal, knuste sten og blomster. Det kræver større omhu og udvælgelse for at lave en Blanc de Blancs, og dette betyder ofte at vinen byder på mere dybde end NV Champagne.

Nogle producenter vælger at lade en del af vinen gære eller modne i egetræsfade. Dette kan tilføje en mere kompleks dimension til Champagnen ved at give noter af vanilje og ristede nødder. 

Ligesom ved andre typer af Champagne kan producenter vælge at blande basisvine fra forskellige årgange for at opnå den ønskede smagsprofil.  

Mad og Blanc de Blancs

Forretter og snacks

Med en Blanc de Blancs har du en betragtelig citrusdomineret syre, lidt mere struktur og dybde end de fleste NV Champagne. Her er det oplagt at matche syren og den kridtede mineralitet til fisk og skaldyr, især kammuslinger, jomfruhummer eller lynstegt tun. 

Vinens flotte syre skaber en fantastisk kontrast, når man nyder japanske forretter som tempurarejer. Syren i Blanc De Blancs fungerer mundrensende og skærer igennem den lidt fede tekstur i tempura.  

Blanc de Blancs Champagne er også en oplagt ledsager til kaviar-typerne Oscietra og Baerii og til friske østers med citron.    

Hovedretter

Blanc de Blancs egner sig rigtig godt til hovedretter med fisk og skaldyr. Da Blanc de Blancs-vinene ofte har en del mere vægt og fylde end NV varianter, så kan man snildt servere dem til fornemme fiskeretter som stegt pighvar med knuste hasselnødder og smørsauce.

Skal der virkelig gøres noget ud af det, så kan en god Blanc de Blancs sagtens håndtere en grillet hummer med sauce hollandaise, især hvis du ligger inde med en Blanc de Blancs, der har ligget på fad. Syren kan skære igennem den fede sauce, imens fadpræget vil harmonere flot med nødderne.

Søger du en luksuriøs partner til skaldyrsfadet, så går du næppe galt med en lækker og elegant Blanc de Blancs.

 

Dessert

Blanc de Blancs er ofte i den tørre brut-kategori og derfor egner den sig ikke specielt godt til dessert. Hvis du ligger inde med en Blanc de Blancs er anbefalingen klart at servere desserter med høj syre som citrontærte med marengs eller havtorn-sorbet med knust hvid chokolade. Syren i retten skal kunne matche den høje citrus-dominerede syre i vinen.

Alternativt kan cremede oste som Camembert eller Brillat Savarin sagtens bære en lækker Blanc de Blancs.

Blanc de Noirs

En Blanc de Noirs-Champagne er udelukkende skabt på røde druer, som regel Pinot Noir og/eller Pinot Meunier. Det betyder “hvid fra sorte” på fransk. Blanc de Noirs er ofte nogle af de mest fyldige, kraftige og frugtige vine fra Champagne. Stilen byder ofte på mere intense bobler med betagende bærnoter, skovbund og urtepræg. 

Røde druer presses forsigtigt for at udtrække den klare saft uden at medtage skindets farvestoffer. Denne proces er kritisk for at opnå den karakteristiske lysere farve af Blanc de Noirs.

Blanc de Noirs er nogle af de mest madvenlige vine fra Champagne. Denne type Champagne appellerer til dem, der søger en mere intens og struktureret smagsoplevelse, hvor de røde druers intensitet og kompleksitet løftes af den liflige mousse.

Visse Blanc de Noirs-cuvéer kan endda have en subtil tanninstruktur, der gør dem specielt egnet til kraftigere retter.

Mad og Blanc de Noirs

Forretter og snacks

Med en Blanc de Noirs' ristede, rustikke og kraftige struktur, kan man snildt matche vinen med lufttørrede specialiteter som Ibericoskinke eller røgede pølser.

Fisk og skaldyr går også glimrende til vinstilen, især dybstegte Calamari eller grillede sardiner med urtemayo.

Med sin fornemme syre kan denne stil også klare forretter som svampetoast med brunet smør.

Hovedretter

Blanc de Noirs egner sig rigtig godt til hovedretter med fisk og skaldyr, men også kød.

Blanc de Noirs-vinene ofte har en del mere vægt og kraftighed end NV varianter, så man kan snildt servere  Champagnen til fornemme fiskeretter som stegt laks med urter, kylling med morkelsauce eller kalvefrikassé. 

En god Blanc de Noirs kan også sagtens håndtere retter med alskens grillede skaldyr. Med sin øgede vægt kan Blanc De Noirs klare en del mere kraftige og stærke krydderier i garnituren, så servér endelig skaldyrsretter med chili og hvidløg til en Blanc de Noirs.   

 

Dessert

Blanc de Noirs er ofte i den tørre brut-kategori og derfor egner den sig ikke specielt godt til dessert. Et glas Blanc de Noirs kan muligvis klare de mørkeste og mest bitre chokolader, men anbefalingen går klart på at servere vinen til oste som Langres eller Vesterhavsost.  

 

Vintage

En Vintage Champagne er udelukkende skabt på druer fra en enkelt årgang, som regel et exceptionelt godt år. Vintage Champagne er som regel vinhusets topvin, hvor kun det absolut bedste af høsten kommer med.

Vintage Champagne er ofte nogle af de mest elegante, komplekse og raffinerede vine fra regionen. Stilen byder typisk på mere cremede og vedvarende bobler, ofte med fortryllende noter af brioche, honning, nødder og tørrede frugter. Vintage Champagne er nogle af de mest lagringsværdige vine fra Champagne.

Vintage Champagne fremstilles kun i de år, hvor vejret har været ekstra gunstigt og druerne har nået en exceptionel modenhed og kvalitet. Beslutningen om at producere en årgangschampagne træffes af producenten selv og er baseret på observationer af vejret, druernes modenhed og andre faktorer.

Efter den sekundære gæring modnes vintage Champagne i en længere periode sammenlignet med non-vintage varianter – typisk i mindst tre år, og ofte endnu længere. Denne forlængede modningsperiode spiller en afgørende rolle i at fremme udviklingen af en kompleks buket af aromaer og en dyb vifte af smagsnuancer.

Mad og Vintage Champagne

Forretter og snacks

En Vintage Champagne er ofte en del mere muskuløse og intense med en vedvarende eftersmag. Det er en udsøgt oplevelse, som helst ikke skal maskeres af for mange indtryk i maden. Så generelt er anbefalingen at gå efter simple, men smagfulde specialiteter som caviar eller risotto med trøffel.

Rige smagfulde forretter med kalvebrisler ville også virke godt med Vintage Champagne. 

Hovedretter

Ligesom Blanc de Blancs så egner Vintage sig eminent til hovedretter med fisk og skaldyr, især hummer eller helleflynder med smørbaserede saucer.

På grund af sin markante syre og vægt, så er disse Champagner et unikt bud på et match til det højmarmorerede Kobekød.

Det bliver næppe mere fornemt og luksuriøst end at matche en lækker årgangschampagne med Kobekød, hvor den fine syre er med til både at skabe et modspil til den fede marmorering, men også virker mundrensende mellem hver bid.  

Dessert

Vintage Champagne er ikke specielt egnet til søde desserter. Her anbefales det at tænke i simple baner med lidt ost som Comté, især hvis Champagnen har en del år på banen. Med alder viser Vintage Champagne noter af tørrede nødder og honning, som gør dem egnet til klassisk ostegarniture som nødder vendt i honning.

 

 

Bobler, bobler, bobler!

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt