
Guide: Lær at matche mad med Champagne
Hvornår skal man drikke Champagne til mad? Enhver tid og til alle måltider. Champagne er en af de mest undervurderede ledsagere til mad. Der er et hav af lækre Champagne matches med forretter, hovedretter og desserter.
Læs videre for at lære hvordan du bedst matcher mad og Champagne.
Den festlige ledsager til livets store øjeblikke. Champagne serveres ofte som startskuddet inden middagen, men vidste du, at den eksklusive franske drik også kan være en forrygende ledsager til hele måltidet?
I denne guide kan du lære om Champagnes enorme potentiale i samspil med alskens forretter, hovedretter og desserter. Vi gennemgår alle Champagne-stilarterne i relation til mad, så du nemt kan vælge den perfekte Champagne til dit måltid.
Men først skal vi snakke om de klassiske madparringer til Champagne, som vi alle kender og elsker.
Tre perfekte par

Caviar og Champagne
Caviarens salte, umamirige smag balanceres perfekt af Champagnens sprøde syre og fine bobler, der renser ganen og fremhæver de delikate nuancer i både fiskerogn og vin.
Den naturlige fedme i caviar står i kontrast til Champagnens livlige friskhed. Champagnen virker mundrensende og opfriskende efter hver bid. Det er dette samspil mellem tekstur og smag, der gør Champagne og caviar til et tidløst gastronomisk par.

Østers og Champagne
Østers og Champagne danner et klassisk par. Østers’ naturlige saltindhold og intense umami-nuancer passer perfekt til Champagnens sprøde syre og livlige bobler, der renser ganen og fremhæver de subtile smagsnoter. Den mineralske friskhed i østers matcher Champagnens mineralske undertoner, mens boblerne tilføjer en lethed, der løfter hele oplevelsen.
Champagne og østers er begge rige på umami og skaber dermed det, man kalder umami-synergi. Det er en smagsforstærkende effekt, hvor de naturlige umami-noter i begge komplementerer hinanden og løfter smagsoplevelsen til et højere niveau.

Kransekage og Champagne
Champagne og kransekage er en af danskernes mest elskede nytårstraditioner. En af de største fejltagelser er at servere tør Champagne til kransekagen. Disse Champagner har tilnavne som brut, extra brut, brut nature eller non-dosé.
En demi-sec Champagne fungerer langt bedre, da dens lette restsødme matcher kransekagens intense mandelsmag uden at overdøve den. Samtidig renser Champagnens fine bobler og syre ganen, så hver bid af kransekagen opleves frisk og velsmagende.
De forskellige stilarter og hvilke retter du kan servere til
Non-vintage
Non-vintage eller på fransk Brut Sans Année (BSA) er den mest kendte stilart og hele 90% af alle Champagner indgår i denne stilart. NV er en vin baseret på druer fra flere årgange, der er sammenstukket for at skabe ”husets stil”. De fleste Champagnehuse skaber denne stil ved at blande Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier i en afstemt balance. Målet er at skabe en klassisk Champagne, der smager ens for hver frigivelse. Chardonnay bidrager med citrus og grønne frugtnoter, Pinot Noir bidrager med bærnoter, krop og vægt, imens Meunier afrunder vinen og øger frugtfornemmelsen.
At blende de forskellige druer er det centrale trin i processen. Vinmageren vælger de passende mængder af forskellige basisvine, og blander dem sammen. Målet er at opnå en blanding med den ønskede smagsprofil. Dette kan omfatte at tilføje basisvine fra tidligere årgange for at opnå kontinuitet i smagen.
De fleste NV Champagner er oplagte vine til aperitif og velkomst. Du kan roligt servere disse typer Champagne som startskuddet til en god aften, men der findes stadig en del fine parringer med mad.
Mad og NV Champagne

Forretter og snacks
Med en NV kan du gøre gavn af vinens alsidighed ved at servere en række snacks eller tapas til. Vinens mærkbare syre virker mundrensende, når man nyder lidt federe snacks som ristede marcona-mandler, charcuteri eller fiskekonserves. Vinens mineralitet gør den også egnet til østers, tun tartar, sashimi og knivmuslinger.
Man går sjældent galt i byen med en stilren og klassisk NV Champagne fra Nicolas Feuillatte eller fra en af de nye funklende stjerner som Thierry Fournier.

Hovedretter
Kraftigere varianter af NV Champagne har ofte tilstrækkelig vægt til at klare lyse fjerkræsretter med citrusmarinade. Syren skærer igennem den fede tekstur på kyllingen og matcher samtidig syren i citrusmarinaden. Denne type Champagne passer også fint til grillede grønne asparges og andre grillede grøntsager, da vinens mineralitet harmonerer med de urtede noter i grøntsagerne.
Nogle af de bedste NV Champagne til hovedretter er dem som er lavet hovedsageligt på blå druer, som Pinot Noir og Pinot Meunier.

Dessert
Stilen i NV Champagne er ofte i den tørre brut kategori og derfor egner de sig ikke specielt godt til søde desserter.
Hvis du skal finde en Champagne til kransekage er det bedst at servere en demi sec Champagne til.
Hvis du ligger inde med en NV Champagne er anbefalingen klart at servere nogle lækre skæreoste som Emmentaler, Gruyere eller Gouda. Så frem med ostebordet i stedet for den søde dessert, når du har NV i glasset.
Blanc de Blancs
En Blanc de Blancs er udelukkende lavet på grønne druer, som regel Chardonnay. Navnet betyder “hvid fra hvide” på fransk.
Blanc de Blancs anses ofte for at være nogle af de mest elegante og raffinerede vine fra regionen og betragtes som indbegrebet af elegance og intensitet i Champagneverdenen.
Stilen kendetegnes ved cremede bobler og smagsnoter af citronskal, knuste sten og blomster. Produktionen kræver større omhu og udvælgelse, hvilket ofte resulterer i en vin med mere dybde end NV-varianter.
Nogle producenter vælger at lade en del af vinen gære eller modne på egetræsfade, hvilket tilfører en mere kompleks dimension med noter af vanilje og ristede nødder.
Ligesom ved andre typer Champagne blander producenter ofte basisvine fra forskellige årgange for at opnå den ønskede smagsprofil.
Mad og Blanc de Blancs

Forretter og snacks
En Blanc de Blancs byder på en markant citrusdomineret syre samt mere struktur og dybde end de fleste NV-vine. Det er oplagt at matche syren og den kridtede mineralitet med fisk og skaldyr, særligt kammuslinger, jomfruhummer eller lynstegt tun.
Vinens livlige syre skaber en fantastisk kontrast til japanske forretter som tempurarejer. Syren i Blanc de Blancs virker mundrensende og skærer igennem den let fede tekstur i tempura.
Blanc de Blancs er også en ideel ledsager til kaviartyper som Oscietra og Baerii samt til friske østers med citron.

Hovedretter
Blanc de Blancs egner sig rigtig godt til hovedretter med fisk og skaldyr. Da Blanc de Blancs-vinene ofte har en del mere vægt og fylde end NV varianter, så kan man snildt servere dem til fornemme fiskeretter som stegt pighvar med knuste hasselnødder og smørsauce.
Skal der virkelig gøres noget ud af det, så kan en god Blanc de Blancs sagtens håndtere en grillet hummer med sauce hollandaise, især hvis du ligger inde med en Blanc de Blancs, der har ligget på fad. Syren kan skære igennem den fede sauce, imens fadpræget vil harmonere flot med nødderne.
Søger du en luksuriøs partner til skaldyrsfadet, så går du næppe galt med en lækker og elegant Blanc de Blancs.

Dessert
Blanc de Blancs ligger ofte i den tørre brut-kategori og egner sig derfor ikke specielt godt til dessert. Hvis du har en Blanc de Blancs, anbefales det at servere desserter med høj syre, såsom citrontærte med marengs eller havtorn-sorbet med knust hvid chokolade. Syren i retten skal kunne matche vinens markante citrusdominerede syre.
Alternativt kan cremede oste som Camembert eller Brillat Savarin være et fremragende match til en lækker Blanc de Blancs.
Blanc de Noirs
En Blanc de Noirs-Champagne er udelukkende lavet på røde druer, som regel Pinot Noir og/eller Pinot Meunier. Navnet betyder “hvid fra sorte” på fransk. Blanc de Noirs er blandt de mest fyldige, kraftige og frugtige vine fra Champagne. Stilen kendetegnes ved intense bobler med noter af bær, skovbund og urter.
Blå druer presses forsigtigt for at udtrække den klare saft uden at overføre farvestoffer fra skindet. Denne proces er afgørende for at opnå den karakteristiske lysere farve af Blanc de Noirs.
Blanc de Noirs er nogle af de mest madvenlige vine fra Champagne. Denne type Champagne henvender sig til dem, der søger en intens og struktureret smagsoplevelse, hvor de røde druers kompleksitet løftes af den elegante mousse.
Nogle Blanc de Noirs-cuvéer kan endda have en subtil tanninstruktur, der gør dem særligt velegnede til kraftigere retter.
Mad og Blanc de Noirs

Forretter og snacks
Med en Blanc de Noirs' ristede, rustikke og kraftige struktur kan vinen uden problemer matches med lufttørrede specialiteter som Ibericoskinke eller røgede pølser.
Fisk og skaldyr passer også glimrende til vinstilen, især dybstegte calamari eller grillede sardiner med urtemayo.
Takket være dens fornemme syre kan Blanc de Noirs også ledsage forretter som svampetoast med brunet smør.

Hovedretter
Blanc de Noirs egner sig fortrinligt til hovedretter med fisk, skaldyr og kød.
Da Blanc de Noirs-vine ofte har mere vægt og kraft end NV-varianter, kan Champagnen uden problemer serveres til eksklusive fiskeretter som stegt laks med urter, kylling med morkelsauce eller kalvefrikassé.
En god Blanc de Noirs kan også nemt håndtere retter med grillede skaldyr. Takket være dens øgede vægt kan vinen klare kraftigere og stærkere krydderier i garnituren, så skaldyrsretter med chili og hvidløg passer perfekt til en Blanc de Noirs.

Dessert
Blanc de Noirs ligger ofte i den tørre brut-kategori og egner sig derfor ikke specielt godt til dessert. Et glas Blanc de Noirs kan muligvis klare de mørkeste og mest bitre chokolader, men anbefalingen er klart at servere vinen til oste som Langres eller Vesterhavsost.
Vintage
En Vintage Champagne er udelukkende skabt på druer fra en enkelt årgang, som regel et exceptionelt godt år. Vintage Champagne er som regel vinhusets topvin, hvor kun det absolut bedste af høsten kommer med.
Vintage Champagne er ofte nogle af de mest elegante, komplekse og raffinerede vine fra regionen. Stilen byder typisk på mere cremede og vedvarende bobler, ofte med fortryllende noter af brioche, honning, nødder og tørrede frugter. Vintage Champagne er nogle af de mest lagringsværdige vine fra Champagne.
Vintage Champagne fremstilles kun i de år, hvor vejret har været ekstra gunstigt og druerne har nået en exceptionel modenhed og kvalitet. Beslutningen om at producere en årgangschampagne træffes af producenten selv og er baseret på observationer af vejret, druernes modenhed og andre faktorer.
Efter den sekundære gæring modnes vintage Champagne i en længere periode sammenlignet med non-vintage varianter – typisk i mindst tre år, og ofte endnu længere. Denne forlængede modningsperiode spiller en afgørende rolle i at fremme udviklingen af en kompleks buket af aromaer og en dyb vifte af smagsnuancer.
Mad og Vintage Champagne

Forretter og snacks
En Vintage Champagne er ofte en del mere muskuløse og intense med en vedvarende eftersmag. Det er en udsøgt oplevelse, som helst ikke skal maskeres af for mange indtryk i maden. Så generelt er anbefalingen at gå efter simple, men smagfulde specialiteter som caviar eller risotto med trøffel.
Rige smagfulde forretter med kalvebrisler ville også virke godt med Vintage Champagne.

Hovedretter
Ligesom Blanc de Blancs så egner Vintage sig eminent til hovedretter med fisk og skaldyr, især hummer eller helleflynder med smørbaserede saucer.
På grund af sin markante syre og vægt, så er disse Champagner et unikt bud på et match til det højmarmorerede Kobekød.
Det bliver næppe mere fornemt og luksuriøst end at matche en lækker årgangschampagne med Kobekød, hvor den fine syre er med til både at skabe et modspil til den fede marmorering, men også virker mundrensende mellem hver bid.

Dessert
Vintage Champagne er ikke specielt egnet til søde desserter. Her anbefales det at tænke i simple baner med lidt ost som Comté, især hvis Champagnen har en del år på banen. Med alder viser Vintage Champagne noter af tørrede nødder og honning, som gør dem egnet til klassisk ostegarniture som nødder vendt i honning.

Fad vs. ståltankslagring
Om Champagnen er lagret på fad eller stål har en betydelig indflydelse på strukturen, smagen og dens potentielle madpartnere.
Champagner lagret på egetræsfade udvikler aromaer som toast, nelliker og hasselnødder. I strukturen er disse vine fyldigere og mere bredskuldrede. Denne type champagne egner sig fortrinligt til tungere retter med fisk og skaldyr samt visse kødretter, hvor vinens kraftighed kan matche madens intensitet.
Omvendt bevarer champagner lagret i ståltanke druernes friske og frugtige karakter, hvilket resulterer i en lettere og mere sprød vin. Disse champagner er ideelle som aperitif og passer godt til lette retter, hvor deres livlige syre og rene smagsprofil kan stå i centrum.