Sancerre vs. Pouilly-Fumé

Loire-dalen er kendt for sprøde, spændstige og mineralske hvidvine lavet på Sauvignon Blanc-druen. Her er særligt områderne Sancerre og Pouilly-Fumé blevet synonym med hvidvin i verdensklasse. Du har måske allerede smagt de berømte hvidvine derfra, men kender du egentlig forskellen? For selvom vinene har mange ens kendetegn, så adskiller de sig alligevel (lidt) fra hinanden. Kan du smage forskel?⁠⁠

Hvilken drue bruges?

I Sancerre og Pouilly-Fumé bekender vinbønderne sig især til den grønne drue Sauvignon Blanc. Intet andet sted i verden får druen så elegant, mineralsk en stil, som her. Ligesom Chardonnay er blevet udødeliggjort med de hvide Bourgogne-vine, så har Sauvignon Blanc fundet en ikonisk stil i Sancerre og Pouilly-Fumé.

Hvad er forskellen på de to regioner?

Sancerre og Pouilly-Fumé er to af de mest berømte hvidvinsområder i Frankrig og ligger begge i Loire-dalen, på hver sin side af floden Loire, der løber igennem dalen. Selvom terroiret overordnet set er det samme, er der også nogle forskelle f.eks. i jordbunden.

I både vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé skinner jordbunden tydeligt igennem i smagen. Derfor vælger vinnydere med hang til de mineralske udgaver af Sauvignon Blanc ofte hvidvinene herfra. Mens jordbunden i Sancerre består af både kalk- og flintesten, så består jordbunden i Pouilly-Fumé overvejende af flint. Dette er med til at give vinene fra Sancerre sin læskende, kalkede mineralitet, mens den overvejende flintholdige jordbund i Pouilly-Fumé ofte vil give hvidvinene den genkendelige duft af krudtrøg – en duft, du vil kunne genkende, hvis du har prøvet at slå to flintesten mod hinanden. ⁠⁠

Kan man smage forskel?

Ja og nej. Sancerre og Pouilly-Fumé minder stilmæssigt utrolig meget om hinanden, men for den dygtige vinsmager er der subtile forskelle, ligesom der selvfølgelig også kan være stor forskel på den enkelte vinproducents vinstil. Derfor kan du med fordel smage de to vine op imod hinanden med vine fra den samme producent.  

Hvordan smager vinene?

Overordnet set kan man sige at hvidvinene fra Sancerre smagsmæssigt typisk er til den friske side med god frugtsyre og klassiske noter af græs, citrus, hyldeblomst og en saltet mineralitet, mens Sauvignon-Blanc-vinene fra Pouilly-Fumé ofte vil have mere fylde og bredde og kan være mere mineralske i stilen. Begge steder vil du dog finde den ikoniske elegance, der kendetegner de bedste af Loire-dalens hvidvine lavet på Sauvignon Blanc.

Kan man finde samme stil andre steder i Loire?

I takt med de høje priser og forsvindende små høstudbytter i Sancerre især er mange forbrugere begyndt at søge til de mindre kendte naboområder i Loire-dalen. I nabodistriktet Quincy, der er totalt ukendt for de fleste, kan vine excellere i kvalitet uden at blive nær så dyre som nabovinene og området er faktisk et gammelt vinområde, der rækker helt tilbage til middelalderen. Visse vine under betegnelsen Val de Loire kan også nå samme højder – fx denne sprøde hvidvin fra Florian Mollet, der er dyrket i flintholdige jorder, som giver vinen et næsten Pouilly-Fumé-agtigt præg.

Hvad drikker disse vine til?

De mineralske udgaver af Sauvignon Blanc er fortrinlige ledsagere til alt godt fra havet, om det er skaldyrsfad, østers eller lyse fiskeretter.

Kan du smage forskel?

Hvis du gerne vil prøve, om du selv kan smage forskellen, så vil vi anbefale, at du smager dem fra det samme vinhus.⁠⁠ Vinhuset Henri Bourgeois har viet deres lidenskab til Sauvignon Blanc-dyrkning, og skaber nogle af de bedste vine fra begge områder.

Sprød hvidvin i glasset

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt