Hetszolo Tokaji
De sødmefulde vine var i høj kurs og Tokaji Aszú var den mest eftertragtede dessertvin på verdensplan – selv i Frankrig nød den ungarske nektar større anerkendelse end deres egen Sauterne.
Men hvad der igennem århundreder havde været en af foretrukne vine blandt de kongelige, tsarer og filosoffer i Europa, var op igennem 1900-tallet blevet en sørgelig affære. Under kommunismen var kvalitet ikke et begreb man kendte til. Alt handlede om kvantitet, og således også høstkvoter, resulterende i en udvanding af de berømte og ædelsøde dråber.
Den historiske Hétszőlő-ejendom, der igennem århundreder havde været i hænderne på nogle af områdets mest indflydelsesrige, adelige familier – afsluttende med den royale Habsburg-familie – var således også i ringe forfatning, da det franske firma Grands Millésimes de France opstøvede den glemte perle i 1991. De igangsatte en større renovering og modernisering af vinhusets marker og kældre. Fordi vinstokkene fra 1950’erne og frem til 1990 stort set havde været hevet op med rode, var der her en oplagt mulighed for at igangsætte et større genplantningsprojekt, der skuede mod en mere bæredygtig fremtid. Hétszőlő begyndte omlæggelsen til økologiske vinbrug og fik sit certifikat allerede i 2009. Vinhuset lancerede sin første økologisk certificerede Furmint i 2014.
I dag ejes Tokaj-huset Hétszőlő af forretningsmanden Michel Reybier, der i tillæg til en stribe hoteller ejer det berømte Château Cos d’Etournel i St. Estèphe i Bordeaux.
Tokaj er den ældste, klassificerede vinregion i verden og findes i dag på UNESCO’s Verdensarvsliste af samme grund. Selvom Tokaj den da i dag stadig kendes for sine afhængighedsskabende dessertvine med et formidabelt lagringspotentiale, så finder du i dag også her nogle fremragende tørre hvidvine, der kan give nogle af de bedste tyske Riesling-vine kamp til stregen, når det gælder frisk syre og rank statur. Furmint er Ungarns mest berømte drue, der står bag Tokaji Aszú-dessertvine såvel som tørre, sprøde hvidvine, som stilmæssigt kan minde om Riesling. Hele 73% af det dyrkede areal hos Hétszőlő er den syreholdige Furmint, mens den karakterfulde drue Hárslevelű, der sammen med Gouais Blanc er forældre til Furmint, udgør ca. 18%.
Bæredygtige tiltag hos Tokaj-Hétszölö
Hvad enten det drejer sig om de ædelsøde eller knastørre, så er samtlige Tokaj-Hétszölös vine i dag økologisk certificerede under Bio Garancia Magyarország og European Organic Agriculture siden årgang 2015. Biodynamiske dyrkningsmetoder har dog også fundet vej ind i deres dyrkningsmetoder, men der er ingen planer om en egentlig certificering. Desuden er den gammeldags traktor blevet udskiftet med en drone, når markerne skal modtage de minimale doser økologiske sprøjtemidler.
I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:
Miljøområder:
- Minimere brug af pesticider
- Minimere vandforbrug
- Reducere energiforbrug
- Reducere CO2-udledning
- Sortere affald
- Emballage – fx FSC certifikation
- Øge biodiversitet
Sociale områder:
- Medarbejdersundhed og -trivsel
- Ligeløn
- Ligestilling mellem kønnene
- Anti-diskrimination af minoriteter
- Børne- og tvangsarbejde
- Menneskerettigheder
Ledelsesstyring:
- Diversitet i ledelsen
- Fælles lønforhandlinger
- Etik- og antikorruption
- Leverandøraftaler
- Databeskyttelsespolitik
Information
Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 19-21, 3910 Ungarn