Kend din hvidvinsdrue
Vindyrkning og civilisation har altid været tæt forbundet. De første vine menes at være dyrket i Kina eller Iran for mellem 7.500 og 6.000 år siden. Der er også gjort flere fund af potteskår og krukker, hvor der er fundet spor af vin i udgravninger fra Mellemøsten og Armenien fra omkring 4.000 år før hvor tidsregnings begyndelse.
Betingelser:
- Minimum antal gæster for gruppesmagninger: 10 personer.
- Betaling: Der forudbetales depositum på 50% af arrangementets pris senest 14 hverdage inden datoen for vinsmagningen.
- Aflysning: Ved aflysning senere end 7 dage før arrangementet forbeholder Kjær & Sommerfeldt sig ret til
- at beholde depositum, svarende til 50% af den aftalte pris.
- Prisen kan varigere efter eventuelle specifikke ønsker
Vindyrkning og civilisation har altid været tæt forbundet. De første vine menes at være dyrket i Kina eller Iran for mellem 7.500 og 6.000 år siden. Der er også gjort flere fund af potteskår og krukker, hvor der er fundet spor af vin i udgravninger fra Mellemøsten og Armenien fra omkring 4.000 år før hvor tidsregnings begyndelse.
De første vine formodes dog at have været røde. Hvidvinen kom først til senere og sandsynligvis først omkring 1000 til 500 år før Kristi fødsel. Her kunne velhavende romere imponere deres gæster med denne klare og meget anderledes udseende vin.
Både rød- og hvidvinen fulgte med romerne ud i resten af Europa og specielt de grønne druer til hvidvin blev populære i de allernordligste provinser i det store Romerrige – det som i dag er Nordfrankrig og Tyskland. Her var jordbunden særlig fordelagtig for smagen af de grønne druer og den hvidvin, de resulterede i. Herfra lagde de grønne druer senere grundlaget for Champagnen og alle de andre mousserende vine, der er så populære i dag.
Produktionen af hvidvin adskiller sig ved, at drueskallerne for det meste fjernes, før vinen sættes til gæring. Derudover foregår gæringen oftest ved lav temperatur for at trække processen ud, og dermed give hvidvinen så mange nuancer som muligt.
Den samme druesort kan give meget forskellig hvidvin, alt efter hvor den er dyrket. For druerne tager som regel smag efter den jord og det klima, de har vokset i. Det betyder, at den samme druetype kan give en let og frugtagtig vin et sted og en mere sødmefyldt og krydret hvidvin et andet. Typisk vil den færdige vin være mere tør, hvis druerne har vokset i et køligt klima, mens hvidvinen bliver mere sødmefuld, hvis druerne er dyrket i et varmere og mere solrigt klima.
Til denne smagning skal vi smage:
- Rodrigo Méndez, Albariño Cìes, Rias Baixas, Spanien
- Weszeli, Grüner Veltliner - Langenlois, Kamptal, Østrig
- Weingut Nik Weis, Riesling, Mosel, Tyskland
- Sherwood, Stratum - Sauvignon Blanc, Waipara, Australien
- Maison Louis Jadot, Pernand-Vergelesses - Les Combottes, Bourgogne, Côte de Beaune, Frankrig
- Famille Hugel, Gewürztraminer - Classic, Alsace, Frankrig
NB: Liste af vine der smages kan variere lidt efter årstid, årgang og dine eventuelle specifikke ønsker. Selve arrangementet varetages af en af Kjær & Sommerfeldts kyndige vinkonsulenter. En typisk smagning varer to timer og inkluderer brød og vand.