Fumey-Chatelain Chardonnay 2023

Frankrig
Frankrig
Jura
Arbois
  • René Langdahl
    2023
    2023
    93 Point
  • Robert Parker, Wine Advocate
    2023
    2023
    92+ Point
  • Robert Parker, Wine Advocate
    2022
    2022
    92 Point

Rank, frisk og ren koldklimavin med Chardonnay-fylde. Vinen er pakket med modne citrusfrugter, hvide blomster, gule æbler, passionsfrugt og fersken

Læs mere
  • Ecological
Chardonnay 2023
270
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Asiatisk mad
Fed fisk
Gris
Lyst fjerkræ
Ost
Smagsnoter
Æble

Æble

Smør

Smør

Ananas

Ananas

Vanilje

Vanilje

Stjernefrugt

Stjernefrugt

Druer
Chardonnay

Eksperternes vurdering

Beskrivelse

100 % Chardonnay fra marker omkring Arbois, som er rige på sandsten og dyrket økologisk. Gæret på det naturlige gær og lagret i store gamle egetræsfade i 18 måneder. Ingen klaring eller filtrering og blot minimal brug af svovl og kun ved flaskning. Duften sender tankerne mod nogle af de bedste natur-producenter i Bourgogne og deres hvide vine. Duften er pakket med modne citrusfrugter, hvide blomster, gule æbler, passionsfrugt, fersken og så lige et lille 2 % funky touch af æblecider. I smagen fornemmes tydeligt, at det her er koldklimavin, syren står knivskarpt og skærper alle ens sanser i smagen. Den har Chardonnay-fylde, men er samtidig rank og utrolig frisk og ren. Fantastisk vin i selskab med f.eks. stegt eller grillet fed hvid fisk, gerne med en sauce smagt godt til med f.eks. æblecidereddike. Vi anbefaler servering ved 8-10 grader. Vinen kan gemmes op til 10 år fra høståret.

Læs hele beskrivelsen
C - IMG_8381_Edit.jpg
Produceret af Fumey-Chatelain
Med Marin er det lille familieejede domaine Fumey-Chatelain for alvor på vej ind i superligaen i hippe Jura. Domainet består I dag af godt 17 hektar, der alle dyrkes økologisk (forventes certificeret i 2022) og biodynamik er også ved at blive indført på alle markerne. Tilgangen i kælderen er hands-off, alle vinene gæres på den naturlige gær, lagres i INOX-tanke, cementkar, amphora eller i gamle egetræsfade. Stort set ingen af vinene klares eller filtreres og brugen af svovl er på et absolut minimum og enkelte vine er helt uden tilsat svovl. Marin har bl.a og arbejdet for Crystallum i Sydafrika og på det biodynamiske vinhus Burn Cottage i New Zealand. En kommende stjerne i Jura, hvor international ’know-how’ og traditioner går hånd i hånd. Vinene er da allerede i dag også at finde på mange af de bedste restauranter verden over, Danmark inklusive. ”Marin Fumey er kun 30 år gammel og har i lyntempo smidt Fumey-Chatelain helt op blandt Juras frontløbere. Der er gang i manden og tiden tillod heldigvis, i et par timer med blå himmel, en tur i markerne i familiens firhjulstrækker. Styrken er ouillé-stilen, men florvinene stråler også her. Jeg kunne spendere dage med den mand. Entusiasmen og stoltheden over stedet og arbejdet stråler fra de brune øjne.” - Rene Langdahl, November 2025
Fra <a href="/sog/?q=Jura">jura</a> området i <a href="/sog/?q=frankrig">Frankrig</a>
Fra jura området i Frankrig
Lille vinområde mellem Bourgogne og Schweiz, der de senere år har opnået nærmest kult-status, da vinene oftere og oftere bruges på de fineste restauranter verden over. Området i sig selv gør dog nærmest en dyd ud af fortsat at ligne det, som det er – et simpelt landbrugsområde. Her hersker biodiversitet og her er mere vild natur, skov og kornmarker end vinmarker, der ofte centreres omkring de små byer. Jordbunden minder meget om Bourgogne, men klimaet er fugtigere og koldere, derfor høster man ofte markant senere end i Bourgogne. Området er nok mest kendt for deres oxyderede hvidvine som f.eks. Vin Jaune, men de elegante og kølige vine på især Chardonnay og Pinot Noir har opnået stor efterspørgsel de senere år.

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt