Maison Louis Jadot Bouzeron 2022
Frankrig
Bourgogne
Côte Chalonnaise
Imødekommende, velstruktureret og ganske forfriskende. Duften har noter af modne ferskner med underliggende ristede noter. Smagen er velstruktureret.
Læs mereImødekommende, velstruktureret og ganske forfriskende. Duften har noter af modne ferskner med underliggende ristede noter. Smagen er velstruktureret.
Læs mere
239
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Aperitif
Fed fisk
Fransk landkøkken
Røget kød
Smagsnoter

Grønt æble

Citron

Grapefrugt

Fersken

Passionsfrugt

Æble
Druer
Aligoté

Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Den lille landsby Bouzeron i Côte Chalonnaise, vest for Rully og Chagny, producerer udelukkede vine fremstillet af Aligoté-druer. Appellationen dækker blot omkring 55 ha, og fik sin status så sent som i 1998. Aligoté har været dyrket i Bourgogne siden 1600-tallet, og druen er ofte – ganske uretfærdigt, blevet sammenlignet med Chardonnay. Sikkert af samme årsag har den i mange år været umoderne, men i de senere år er der blevet skabt en fornyet interesse for vine skabt på denne drue, og i eksemplet her, er der spændende vin i vente for den nysgerrige og åbensindede. Druerne til Louis Jadots Bouzeron vinificeres i rustfri ståltanke, og vinen lagrer efterfølgende i op til et år i franske egefade, hvoraf 30% er nye. Vinens har en sart gylden farve, og duften giver hints om modne ferskner, med underliggende ristede noter der vidner om opholdet i fade. Smagen er velstruktureret og ganske forfriskende, igen med noter af modne ferskner. Vinens syre er særligt mundvandsfremkaldende og imødekommende. Louis Jadots Bouzeron kan anbefales til alt fra aperitif, over kraftige fiskeretter til et veldækket frokostbord bestående af terriner eller charcuteri. Server den i store glas, og nyd den i tilsvarende store slurke.
Læs hele beskrivelsen
_Edit.jpg?width=500&height=300&format=webp&quality=80&rmode=Crop)
Produceret af Maison Louis Jadot
Louis Jadot hører til blandt Bourgognes mest historiske og prestigiøse vinproducenter for både hvide og røde vine. Louis Henri Denis Jadot kom til Beaune fra Belgien i slutningen af 1700-tallet, og opkøbte en del vinmarker, bl.a. den legendariske monopol-mark ”Beaune 1. Cru Clos des Ursules”, som den dag i dag er en husets signaturvine. Maison Louis Jadot blev etableret i 1859.Vinhuset besidder i alt 150 hektar vinmarker, hvor af 70 hektar ligger i Côte d’Or. I dag betragter enkelte fejlagtigt Louis Jadot som en negociént, der opkøber druer hos lokale vinbønder, men op imod 70 % af vinene stammer imidlertid fra huset egne marker. At Louis Jadot i dag er et af de mest velansete vinhuse i Bourgogne må i allerhøjeste grad tilskrives, at de fornemme og lovpriste vine siden 1970 er skabt og profileret af den legendariske og karismatiske vinmager Jacques Lardière. Han gik på pension i 2012 og overlod pladsen til Frédéric Barnier, som med stor respekt for Lardières arbejde har taget arven og opgaven op. At samtlige vine produceres på et ekstremt højt niveau har blandt andet resulteret i, at Louis Jadots vine er repræsenteret på 19 ud af Frankrigs 27 trestjernede Michelin restauranter.