Cuna Cru Brendino 2018
Italien
Toscana
Imponerende enkeltmarksvin med et fornemt lag lagt oven på Federico Stederinis ellers fremragende basis cuvée Cuna.
Læs mereImponerende enkeltmarksvin med et fornemt lag lagt oven på Federico Stederinis ellers fremragende basis cuvée Cuna.
Læs mere
499
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Blød
Tannisk
Smagsnoter
Kirsebær
Hindbær
Svampe
Nellike
Vanilje
Tranebær
The
Druer
Pinot Noir
Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Federico Staderini har lagt et fornemt lag ovenpå hans ellers fremragende basis cuvée Cuna, i form af en imponerende enkeltmarksvin. Brendino, som vinen hedder, er stadig fremstillet på den lavtydende Pinot Noir-klon Petit Petit Fin – der, som det kan læses i producentafsnittet, bruges af ganske få Bourgogne-producenter, og kun på deres Grand Cru markparceller.
Druerne på Brendino-marken høstes typisk 3-4 uger senere end druerne til den almindelige Cuna, hvilket resulterer i den større dybde og kompleksitet, foruden en alkoholprocent omkring 13% i stedet for 12%. Drueklaserne sorteres grundigt og hældes op i store trægæringsfade på 500 eller 700 liter. Macerations- og gæringsprocessen, med løbende nedtrædning af druerne, forløber typisk over 17-25 dage, hvorefter vinen lagres i gamle egefade i op til 18 måneder, inden vinen håndaftappes og lagrer yderligere 24 måneder i flaske.
Vinen aftappes med blot 5 mm luft mellem prop og vin, mod normalt omkring 15 mm. Dette er Federicos sikring af, at vinen er blevet transporteret og opbevaret korrekt. Med det begrænsede luftlag i flasken, vil en for varm opbevaring hurtigere presse proppen op af flasken. Og så er det din egen skyld, som Federico siger. Cuna Brendino Cru er stadig feminin og elegant, men langt mere kompleks i forhold til den almindelige Cuna. En mange-facetteret luksus-smagsoplevelse med en længeblivende eftersmag. Vinen bør selvsagt skænkes i store Bourgogneglas, med en starttemperatur omkring 12-14 grader. Efter 5-10 minutter i glasset vil vinen afsløre indsmigrende, subtile lag.
Federico udsender kun Brendino i de årgange, han finder exceptionelle, og altid i begrædelige små mængder mellem 1.200 og 1.300 flasker. Desuden lagrer Brendino et år længere i Federicos kældre, inden den frigives til salg.
Læs hele beskrivelsen
Toscana er et af de største vinområder i Italien, og hele 30.500 ha. vinmarker er klassificeret som DOC. 85 % af produktionen er rødvin og kvaliteten spænder fra det jævne til nogle af landets bedste og dyreste vine. Toscana er blandt de mest ikoniske vinregioner fra Italien, og her fra kommer også nogle af Italiens, endda verdens, mest berømte og populære vine, f.eks. Chianti Classico og Brunello di Montalcino. Toscana og dets byer Firenze, Siena og den mindre Montalcino er i det hele taget forbundet med en stor del af Italiens stolte kulturhistorie, og det er helt oplagt, at her ligger mange hundrede år gamle fyrstedømmer, som også i generationer har dyrket vin. I Toscana finder vi også nogle af de fineste kunst- og musik-akademier og således er dette stedet, hvor finkultur og vinkultur går hånd i hånd.