Franskmændene er verdensmestre, når det kommer til tør rosévin. Særligt stilen fra Provence er blevet enormt populær blandt danskerne. Dette skyldes bl.a. det ikoniske roséfænomen Whispering Angel fra Château d’Esclans.
De sødere rosévine komme oftest fra varme steder, hvor der hurtigt vil komme et højt naturligt sukkerindhold i druerne. Hvor fortidens sødmefulde roséer kunne være en klæbrig omgang, er de i dag ofte langt mere balancerede og holdt i ave af en livgivende frugtsyre, der kan balancere sødmen.
Det lyserøde smagsspektrum
Hvad siger farven? Ikke meget, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt vinen er sød eller tør. Men farven kan sige noget om, hvordan rosévinen smager. Er roséen mørk i farven kan det betyde, at mosten har ligget længere sammen med drueskind og skaller, og det kan betyde, at den er lavet på en drue med masser af farvepigment. Ligesom med te betyder det noget for både farve og smag, hvor længe brevet er i koppen, og hvilken te, der er i brevet.
Farven kan også være en indikator for rosévinens alder. For mens nogle vine bliver bedre med alderen, så bør rosévinen nydes ung og frisk. Rosévinens livsstadie vil sommetider afsløre sig i vinens farve, der med tiden vil bevæge sig fra hindbær over jordbær til fersken.