Hvad er forskellen på tør og sød rosévin?
I et marked der bugner af alle nuancer af pink, kan det være svært at finde lige netop dén vin, der passer til din smag. Skal roséen være sødmefuld eller tør, og hvad betyder det overhovedet, at en rosévin er tør? Find ud af, hvordan du navigerer i det lyserøde farvand med vores pink stilguide. Vi giver dig også de bedste anbefalinger til rosé, du ikke må gå glip af, hvis du bekender dig til de lyserøde vine.
Sød eller tør?
I vinens verden betyder tør = ikke sød. Det giver måske ikke umiddelbart så god mening, når nu vin er – ja, våd, men det betyder egentlig bare, at vinen ikke er sød. Når man taler om en tør eller sød vin, er der altså tale om sødmeniveauet i en vin.
Hvordan ser du, om en vin er sød eller tør? Ofte vil du være nødt til at smage dig frem eller se, hvordan forhandleren har beskrevet vinen. Hvis du ikke lige står med en vinbeskrivelse ved hånden, kan du prøve at kigge på alkohol-indholdet. En god tommelfingerregel for vinens sødmeniveau er nemlig, hvor høj alkoholprocenten er. En rosévin med lavt alkoholindhold vil ofte være sød, mens en vin med et højere alkoholindhold ofte vil være i den tørre ende. Dette skyldes gæringsprocessen, hvor gærcellerne omdanner sukkeret fra vindruerne til alkohol (og dermed laver most til vin). Hvis gæringen stoppes tidligt, vil alkoholen være lav, og vinen vil indeholde en del restsødme. Hvis vinen derimod gærer helt ud, vil der ikke være mere sukker tilbage at omdanne til alkohol, og så vil vinen være tør. Det er op til den enkelte vinproducent om de ønsker at skabe en sød eller tør rosé – hvis klimaet ellers tillader det. Den valgte druesort spiller naturligvis også en rolle.
Franskmændene er verdensmestre, når det kommer til tør rosévin. Særligt stilen fra Provence er blevet enormt populær blandt danskerne. Dette skyldes bl.a. det ikoniske roséfænomen Whispering Angel fra Château d’Esclans.
De sødere rosévine komme oftest fra varme steder, hvor der hurtigt vil komme et højt naturligt sukkerindhold i druerne. Hvor fortidens sødmefulde roséer kunne være en klæbrig omgang, er de i dag ofte langt mere balancerede og holdt i ave af en livgivende frugtsyre, der kan balancere sødmen.
Det lyserøde smagsspektrum
Hvad siger farven? Ikke meget, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt vinen er sød eller tør. Men farven kan sige noget om, hvordan rosévinen smager. Er roséen mørk i farven kan det betyde, at mosten har ligget længere sammen med drueskind og skaller, og det kan betyde, at den er lavet på en drue med masser af farvepigment. Ligesom med te betyder det noget for både farve og smag, hvor længe brevet er i koppen, og hvilken te, der er i brevet.
Farven kan også være en indikator for rosévinens alder. For mens nogle vine bliver bedre med alderen, så bør rosévinen nydes ung og frisk. Rosévinens livsstadie vil sommetider afsløre sig i vinens farve, der med tiden vil bevæge sig fra hindbær over jordbær til fersken.
Den pink stilguide
Kig på druen, hvis du vil have en idé om smagen. Hvilken drue, der står bag roséen kan nemlig vise retningen for, hvordan vinen smager og kan også forklare, hvordan den fremstår i farven. Selvom mosten kun er kortvarigt i kontakt med skallerne, så får rosévin sin farve og karakteristika herfra. Er der tale om en tysk rosévin lavet på ren Pinot Noir vil du f.eks. få en frisk elegant vin med masser af syre, mens du med en californisk rosévin lavet på ren Zinfandel potentielt set vil få en sødmefuld frugtbombe.
Pinot Noir skaber delikate, frugtige rosévine til den elegante side med frugtsyre og hindbærnoter. Farven vil ofte være lys, ligesom rødvinen. Druen foretrækker køligt klima og rosévine på Pinot Noir vil ofte komme fra køligere egne.
Provence-roséer skabes af Grenache, Cinsault, Syrah og Mourvèdre. I Provence skabes stilrene roséer, der er sprøde, friske, mineralske og madvenlige. Farven er den ikoniske helt lyse lyserøde farve.
Som enkeltdruer vil Grenache skabe frugtrige rosévine med krop og fylde, mens Syrah vil skabe en mere krydret og vovet rosévin.