Hvilken vin drikker man til ost?
Med det rigtige glas til den rigtige ost gøres begge ting utvivlsomt bedre!
Det kan fremhæve det bedste fra begge verdener, skabe et helt nyt udtryk som hinandens modstykker eller blot bringe det hele i en helt igennem fantastisk balance. I Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af vine til ost. Læs videre og lær hvordan du vælger den rigtige vin til ostebordet.
Sidder du inde med et lækkert stykke Comté så overvej en af de fantastiske vine fra Jura.
Vin til skæreost
Anbefalinger til Gruyeré, Parmigiano-Reggiano og Vesterhavsost
Skæreost som Gruyeré, Parmigiano-Reggiano og Vesterhavsost byder på fast struktur, dybde og elegante noter af nødder og brunet smør. Gruyeré-osten vil klart have fordel af en god champagne, hvor syren virker mundrensende for ens palet. En ost som Parmigiano-Reggiano kan både serveres som aperitif, hvor mousserende vine med også vil være oplagte valg, eller som et vigtigt element i hovedretten, hvilket vil kræve en vin, der kan matche den dybe intensitet som en elegant Barolo vil være fremragende til.
Den danske Vesterhavsost vil nyde godt af hvidvine med fadpræg og noter af eksotisk frugt som eksempelvis amerikanske Chardonnay-vine. Fadpræget vil passe godt til Vesterhavsosten struktur, mens de eksotiske frugter vil give smagsoplevelsen et forfriskende element.
En Comté, og især en lagret en af slagsen, vil nyde godt af noget, der kan fremhæve de nøddeagtige noter og her vil en oxidativ Jura-vin være helt genialt. En anden vej at gå kunne være en fyldig orangevin med noter af tørrede frugter.
Til friskost
Anbefalinger til Burratta, Feta og Mozzarella.
Friskost dækker over populære oste som Burratta, Feta og Comté, og som navnet indikerer, så er det friske oste, der kræver frisk vin. Eksempelvis, vil en tung amerikansk Napa Valley Cab med et godt tanninbid overdøve de fine, milde nuancer i Buratta osten og tage alt fokus.
Her vil en aromatisk, tør hvidvin med et urtet udtryk derimod løfte Burrattaen – især hvis den er serveret med frisk basilikum og en god olivenolie. Tænk fransk Sauvignon Blanc, fransk Pinot Gris eller italiensk Pinot Grigio i den mere aromatiske ende af spektret.
Skal du finde en vin til retter med feta, kan man med fordel tænke på ostens lettere salte udtryk, som vil gå hånd i hånd med en mineralsk spansk hvidvin eller en let, lys rødvin fra Beaujolais.
En god hvidskimmel ost ville nyde godt af et partnerskab med en amerikansk Chardonnay som Substance.
Vin til hvidskimmelost
Anbefalinger til Brie og Camembert
Hvidskimmeloste har ofte en mere mild og raffineret smag. Eksempelvis byder Brie-osten ofte på subtil smag med delikate nødde- og smøragtige undertoner, som man vil fordel kunne servere en vin med en smule fylde, der kan gå hånd i hånd med den cremede struktur. Det kunne være en fyldig Chardonnay, som vil kunne supplere ostens struktur og smagsprofil med noter af smør og hasselnødder.
Er det derimod Camembert der skal på bordet, en ost, der byder på et mere markant og skarpt udtryk, så skal vinen gerne have en god syre, der kan skære igennem den fede og cremede konsistens. Her kunne en let rødvin med subtilt fad og god syre, være en oplagt vej at gå.
En god løsning til blåskimmel er en lækker tawny port fra Warres.
Vin til blåskimmelost
Anbefalinger til Roquefort, Danablu og Gorgonzola
De unikke, skarpe og krydrede blåskimmeloste byder på fast og alligevel cremet struktur med kraftige noter af nødder, salmiak og salt. Det er især det salte udtryk, som der er værd at bide mærke i, når man skal vælge vinen. Det anbefales at man finder en sød vin, som kan være en perfekt modpart til den krydrede salthed af blåskimmelosten. Det kunne eksempelvis være franske dessertvine, italienske Recioto eller portvin, hvor den søde karakter vil harmonere godt med den skarpe smag fra osten.
Florian Mollets Sancerre er en genial ledsager til gedeost.
Vin til gedeost
Anbefalinger til Chèvre og Crotin de Chavignol
Mange gedeoste byder på en dejlig frisk syre i smagen. Det er bedst at finde hvidvine, der netop kan matche denne syre. Hvis man vil finde den rigtige vin til en Chèvre, så kan man med fordel tænke på lagringen af osten. Yngre Chèvre-oste er normalt mere faste, mens ældre Chèvre -oste kan blive mere smøragtige. En yngre Chèvre vil passe fantastisk med en frisk Loire hvidvin, som vil bringe et frisk element til oplevelsen uden at det kammer over. Er Chèvre osten modnet kan man med fordel servere en rosé.
En Crotin de Chavignol byder på nøddeagtigt udtryk med florale undertoner af blomster og urter. Her er Sancerre vine det klassiske valg, og det er der en grund til for vinen fremhæver ostens syre og det urtede udtryk. En kombination der er ekstremt velbalanceret og elegance til perfektion.
Gå på opdagelse af vores sortiment af vine til ost.
Det bedste råd
Alt i alt kan kombinationen af vin og ost skabe en afbalanceret og velsmagende oplevelse, hvor vinens egenskaber supplerer osten, og omvendt. Det er dog vigtigt at bemærke, at vin og osteparringer er subjektive, og siden smagspræferencer varierer fra person til person er der intet, der er rigtigt og forkert. Det bedste råd er at eksperimentere og finde ud af, hvilke kombinationer som netop du foretrækker.