Bagom Bordeaux

Rødvinene fra Bordeaux er noget ganske særligt, og derfor har Bordeaux for mange vinnydere en stor plads i hjertet. Nogle af verdens bedste, mest berømte og dyreste rødvine kommer uden tvivl fra Bordeaux, hvor vinene er kendetegnet ved sin særlige stil, kompleksitet og store udviklingspotentiale. 

Det er i Bordeaux, at du finder de store og kendte kommuner som Margaux, Pauillac og mange flere. De to herskende druer er Cabernet Sauvignon og Merlot, om end tredjedruen Cabernet Franc også vil være at finde i mange af de famøse rødvinsblends.

Hver bred sin drue

Traditionelt inddeles Bordeaux-området i venstre bred og højre bred af Gironde-floden. Hvor den venstre bred særligt domineres af Cabernet Sauvignon, der med sin struktur og tannin giver holdbare, ranke vine, domineres den højre bred af Merlot-druen, der skaber bløde, runde, smidige og hurtigere drikkemodne vine.

I Bordeaux findes nogle af verdens mest ikoniske vinslotte i berømte kommuner som Margaux, Pauillac og Graves på Médoc-halvøen på venstrebredden og Pomerol og Saint Émilion på højrebredden af Gironde-floden.

Venstrebredden

Venstrebredden er Cabernet Sauvignon-druens kongerige. Med sin grusede og varme jorde og stabile klima har druen her de optimale vilkår for at trives. Nogle af de mest berømte kommuner her er Margaux, der kendes for sine velduftende, elegante vine og Pauillac, hvor vinene er kendte for deres komplekse duftpalette og finesse, der åbner sig med alderen. Som ung vil mange vine fra venstrebredden have en del tannin og kræver derfor nogle år i kælderen for at udvikle sig fuldt ud. De bedste vine herfra kan gemmes op til 30 år.

Højrebredden

I St. Émilion og Pomerols kølige og lerede jorde har Merlot-druen fundet sit sande paradis. Pomerol er sammen med St. Émilion de mest kendte regioner i Bordeaux, og selvom området er småt, er efterspørgslen stor. Hvor vinene fra Pomerol kendes for sin fløjlsbløde elegance og duftnoter af trøffel, trækker vinene fra St. Émilion især på Merlot-druens karakter af blød fylde og blid syre og kan ofte lagres længere pga. det lidt højere indhold af Cabernet Sauvignon, der tilsættes vinene, som giver dem flot struktur.

1855 klassificering

I 1855 trådte Napoleon III ind på scenen og skabte Bordeaux' klassificeringssystem, der skulle rangere slotte og vingårde efter kvalitet og omdømme. Dette system er stadig essensen af Bordeaux' præstige i dag, og det hjælper vinelskere med at navigere i junglen af valgmuligheder i denne region.

Klassificeringen blev rangeret i 5 kvalitets-lag:

  • Premier Cru (1. Grand Cru Classé) – First Growth
  • Deuxièmes Cru (2. Grand Cru Classé) – Second Growths
  • Troisième Cru (3. Grand Cru Classé) - Third Growths
  • Quatrième Cru (4. Grand Cru Classé) – Fourth Growths
  • Cinquième Cru (5. Grand Cru Classé) – Fifth Growths

Fem slotte har i dag Premier Cru status:

Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Mouton Rothschild og Château Haut-Brion.

En region i modgang

Bordeaux, ligesom så mange andre vinregioner, har oplevet stor modgang til tider. På randen af det 20. århundrede ramte phylloxera-epidemien Bordeauxs vinmarker med katastrofale følger.

Vinmarkerne blev ødelagt, men Bordeaux nægtede at lade sig slå ud. De genplantede og genopbyggede tidligere tiders ry og har rejst sig stærkere end nogensinde.

For at overvinde vinlusen vedtog franske vinavlere en innovativ metode ved at pode europæiske ædelsorter på resistente amerikanske vinstokke. Amerikanske rødder viste sig at være mere modstandsdygtige over for phylloxera, og denne podepraksis skabte en hybridvinstok, der bevarede de ønskede europæiske vintræk og samtidig beskyttede mod lusens angreb.

Denne geniale tilgang reddede den franske vinindustri fra ødelæggelse og bevarede landets position som en af verdens førende vinproducenter.

Moderne tider

I det 21 århundrede fortsætter Bordeaux med at fortrylle os med kvalitetsvine. Regionen har tilpasset sig og omfavnet moderne teknologi og adskillige bæredygtige dyrkningsmetoder. Bordeaux er et sted, hvor innovation og tidløs elegance smelter sammen. Selvom 1855 klassificeringen er et godt navigeringsredskab, så er der masser af topkvalitet at finde uden for disse klassificerede huse.

Hos Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af gode vine fra Bordeaux. Sortimentet afspejler en stor variation af rødvine fra både venstrebredden og højrebredden. Tilmed har vi også et udvalg af de ædelsøde Sauternes vine

Vin til fordybelse

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt