Nye idéer førte til højere kvalitet
I sidste halvdel af 1970'erne tiltrådte Domenicos svigersøn Giuseppe Mazzocolin, gift med datteren Gloria, og fik ansvaret for at styrke salget og markedsføringen af Fèlsina. Giuseppes ansvarsområder blev dog hurtigt langt mere omfattende og vidtrækkende, og bidraget til væksten i Fèlsina – ikke mindst i kvalitetsmæssige henseender – var ikke til at tage fejl af. Det var fx Giuseppes idé at samarbejde med den konsulterende ønolog Franco Bernabei, hvilket ikke var ’a la mode’ i datidens Italien. Der blev også udvekslet idéer og visioner med den intellektuelle vinkritiker Luigi Veronelli, som fra 1983 førte til Fèlsinas to ikoniske vine; Fontalloro og Rancia.
Kun økologisk Sangiovese
Dengang som nu har Sangiovese-druens ultimative udtryk været Fèlsinas primære omdrejningspunkt og essensen af familiens insisterende forædlingsarbejde. Selv i 1983, hvor brug af ren Sangiovese – og således ingen andre sorter – betød, at vinen kun måtte sælges under den tarveligste italienske klassifikation: Vino da Tavola.
I dag dækker ejendommen 500 hektar land, hvoraf de 90 er beplantet med vinstokke i områder med stor jordbundsdiversitet og forskelligartede mikroklimaer.
Fèlsina afsluttede i marts 2015 sin konverteringsperiode til økologisk landbrug og er i dag certificeret under ICEA. Hos Fèlsina betragter man ikke kun økologisk landbrug som en tilgang rettet mod vinproduktionen, men som en filosofisk tilgang, der har til hensigt at påvirke økosystemet og miljøet mindst muligt og sikre en konstant biologisk balance.