Fèlsina Berardenga

Fèlsina Berardenga

Blandt samtlige Chianti-producenter er Fèlsina utvivlsomt en af de få sande, funklende stjerner. En forgangsproducent for Sangiovese-druens fortræffelighed og imponerende evne til at stå alene.

Med en beliggenhed i Castelnuovo Berardenga, 15 kilometer øst for Siena, er Fèlsina et grænseland i mere end én henseende. Selve Fèlsina-ejendommen gennemskæres af grænsen mellem Chianti Classico mod nord og Chianti Colli Senesi mod syd. Men mere væsentlig er områdets mikroklima og biodiversitet, her hvor bjergkammen med sine 400 m.o.h. ebber ud mod Ombrone-dalen og de deraf følgende mangfoldige jordbundstyper – ikke at forglemme de mange Sangiovese-kloner, som Poggiali-familien stædigt har insisteret på brugen af siden overtagelsen af vingården i 1966.

Fèlsina – et gæstfrit sted

Selve navnet Fèlsina er formentlig af etruskisk oprindelse og henviser til et sted, der udviser gæstfrihed. I midten af 1960’erne kæmpede den italienske vinindustri for sin overlevelse, og gæstfrihed var ikke det første, Domenico Poggiali stødte på i 1966, da han besøgte Fèlsina-ejendommen første gang. Den beskedne og misligholdte vinkælder var kun stor nok til levere vin til ejendommens eget forbrug, men de knap ti hektar vinmarker var nænsomt plejet, og jordbunden udviste et for regionen sjældent potentiale til fremstilling af kvalitetsvin. Domenico købte ejendommen og begyndte at opkøbe de omkringliggende vinmarker samt ændre den faldefærdige rønne til en moderne og ambitiøs vingård.

I løbet af få år var de beskedne vinmarker vokset til mere end 40 hektar, og sjælen og organiseringen af vingårdens drift var også ændret. Domenico, der elskede at lave vin lige så meget, som han elskede en god udfordring, besluttede at satse på kvaliteterne og ekspertisen hos en håndfuld mænd på et tidspunkt, hvor få i Italien ville have turdet løbe risikoen.

Bæredygtige tiltag hos Fèlsina:

Fèlsina er under omlægning til bæredygtig produktion under VIVA og afsluttede i marts 2015 sin omlægningsperiode til økologisk landbrug, hvor de blev certificeret under ICEA (Istituto di Certificazione Etica e Ambientale). Fèlsina er endvidere medlem af Biodistretto del Chianti, der lokalt arbejder med økologi og bæredygtighed.
At de færdigproducerede flasker endnu ikke er udstyret med et økologisk certifikat, skyldes at det i første omgang kun er markerne – og dermed druerne – der er økologisk certificerede. Fèlsinas kældre er endnu ikke godkendt til økologisk fremstilling, men det er på vej, og man forventer at blive certificeret under European Organic Agriculture inden for de kommende år.

Omlægningen er foretaget i afgrødedyrkningsområdet gennem udnyttelse af økologiske produkter til gødskning og jordforbedring samt til behandling mod skadedyr.
For Fèlsina vedrører økologisk landbrug ikke kun selve produktion; det er også en filosofisk tilgang. Jo færre eksterne påvirkninger der er på økosystemet, som kan ændre miljøet eller fødekæden, des mere vil økosystemet forblive i konstant biologisk balance. Dette er ikke kun til gavn for vinmarkerne og den omgivende flora, men også af dyrearterne i Fèlsinas skovområder.

I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:

Miljøområder:

 • Minimere brug af pesticider
 • Minimere vandforbrug
 • Reducere energiforbrug
 • Reducere CO2-udledning
 • Sortere affald
 • Emballage – fx FSC certifikation
 • Øge biodiversitet

Sociale områder:

 • Medarbejdersundhed og -trivsel
 • Ligeløn
 • Ligestilling mellem kønnene
 • Anti-diskrimination af minoriteter
 • Børne- og tvangsarbejde
 • Menneskerettigheder

Ledelsesstyring:

 • Diversitet i ledelsen
 • Fælles lønforhandlinger

Information

Via del Chianti, 101, 53019 Castelnuovo Berardenga SI, Italien

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt