Francois Millet Chambolle-Musigny - Les Fouchères 2020
Frankrig
Bourgogne
Côte de Nuits
Druerne til Chambolle-Musigny kommer fra Les Fouchères-marken. Vinen er nærmest feminin og besidder en rank friskhed, der stammer fra den kalkholdige jordbund.
Læs mereDruerne til Chambolle-Musigny kommer fra Les Fouchères-marken. Vinen er nærmest feminin og besidder en rank friskhed, der stammer fra den kalkholdige jordbund.
Læs mere
1.195
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Blød
Tannisk
Passer godt til
Fransk landkøkken
Lam
Lyst fjerkræ
Mørkt fjerkræ
Vildt
Beskrivelse
Les Fouchères-marken ligger i Chambolle-Musignys kølige, sydvestlige del for foden at Chambolle-højdedraget. Les Argillières-marken adskiller berømte Les Musigny fra Les Fourchères mod syd, og grænser op mod 1. Cru-marken Les Bourniques mod øst. Det er fra disse kalkholdige jorder, at druerne til denne vin kommer.
Ved ankomsten til François Millets hus afstilkes druerne og sorteres nænsomt, inden de hele druer transporteres til de åbne gæringstanke, hvor de macererer. Gæringen, der udelukkende sker med druernes egne gærceller, følger udelukkende naturens luner. Hvis der er varmt starter gæringen tidligt, og hvis der er køligt starter gæringen senere. Ifølge François er det vigtigt, at hver årgang taler for sig selv.
Pigeage, nedskubning af den hat af drueskaller og druerester der danner sig under gæringen i toppen af gæringskarret, er ikke noget François er tilhænger af. Faktisk langt fra. Han betragter sine vine som personligheder, og her kan nogen kan lide fysisk kontakt, og andre slet ikke. Pigeage vil ifølge François typisk resultere i negativ respons fra vinens terroir, med harske tanniner til følge. Den eneste undtagelse fra reglen er hans Gevrey-Chambertin, hvor områdets terroir har behov for kontakt, hvorfor én enkelt nedskubning finder sted under hele processens forløb. Man kan sikkert mene, at resultaterne af blot en eller slet ingen nedskubning vil være minimal, men ifølge François udgør det en verden til forskel, da man berører et givent terroirs intimitetscirkel. Hatten overhældes naturligvis med sin egen most, manuelt med en spand, for at forhindre udtørring og for at ilte gærcellerne. Men hvor overhældning er kærtegn, er nedskubning en fysisk kontakt. Djævlen ligger som bekendt i detaljen.
François foretrækker, at den malolaktiske gæring først sker efter vinteren, så vinen kan opleve en ”beskyttet barndom”. Af samme årsag holdes kælderen så kølig som muligt, da tidlig malolaktisk gæring risikerer at reducere vinens udtryk, mineralitet og præcision. Den færdig vin omstikkes fra fad til fad ved hjælp at tyngdekraften, og brugen af nye fade er generelt noget man er meget forsigtig med, da det risikerer at overskygge den færdige vins terroir og egentlige væsen. I de få tilfælde hvor vinen har behov for filtrering, sker det helt traditionelt med æggehvider, men beslutningen tages fra fad til fad. Vinene aftappes typisk inden for 12 måneder.
Læs hele beskrivelsen