Vin til fastfood
Det er dagen efter en god fest, hovedet værker, og det eneste, du er sikker på, er, at du skal have en ordentlig portion fastfood. Eller også har du ikke været til fest i går, men har bare godt, gammeldags lyst til takeaway.
Men hvad skal du drikke til? Vi anbefaler et godt glas vin til din burger, din pizza, din kebab og/eller dine pomfritter. Har du været til fest dagen i forvejen, er det muligt, at vin ikke virker som det oplagte valg. Men hvorfor ikke holde sig til det gamle ordsprog og rejse sig ved det træ, hvor man er faldet?
Vin til fastfood - det kan man da ikke?
Jo, det kan man faktisk godt. Endda med succes. Også selv om din første tanke var formentlig var øl eller Cola.
Men faktisk er vin et overraskende godt match til op til flere af de klassiske fastfoodretter. Og tror du ikke på os, er det jo bare at prøve.
Vin-anbefalinger til din fastfood
Fastfood er jo som bekendt mange ting, og derfor er der heller ikke nogen ’one size fits all’, når det gælder disciplinen at matche vin og fastfood. Nedenfor har vi samlet nogle solide bud på vin til de helt klassiske fastfoodretter som pizza, burgere, pomfritter og kebab. Så er det bare at prøve sig frem og finde frem til din favorit.
Gode vine til hamburgere
En burger er ikke bare en burger. Der er forskel på en hamburger fra en af de mange fastfoodkæder og en solid, snasket, hjemmebygget en af slagsen. Derfor er der naturligvis også forskel på, hvilken vin du skal drikke til.
Vores råd til den bedste burger-vin tager udgangspunkt i den hjemmelavede, solide burger med masser af saft, kraft og smag – og salt, ikke at forglemme.
Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger en vin, der kan stå op imod kødets karakter og den uundgåelige ketchup. Godt med syre og friskhed er om ikke et must, så en rigtig god idé for at komplementere smagen bedst muligt. Det kunne f.eks. være en tysk Riesling, hvor alkoholindholdet er til den lave side. En klar fordel dagen derpå.
Er du mere til rødvin, er en god tommelfingerregel, at det skal være let, saftigt og spændstigt. Her er en Pinot Noir f.eks. et rigtig godt bud.
3 solide bud på gode burger-vine
Newzealandsk Riesling
Stoney Range, Riesling – en pragtfuld, indbydende og livlig Riesling. Intens og aromatisk med fine florale påmindelser, pikante lime- og citrusfrugter og medium fylde. Velafstemt frugt og sødmefuld med rank frugtsyre.
Tysk Riesling
Weingut Nik Weis, Riesling, Bockstein Kabinett, Black Label – let, elegant Kabinett Riesling. Vinens naturlige sødme integreres i yndefulde lag af gule frugter, citrus og hyldeblomst med underliggende mineralske noter.
Pinot Noir fra Bourgogne
Maison Louis Jadot, Bourgogne Pinot Noir - Les Petites Pierres – Delikat, bærfyldt og saftig som kun en Pinot Noir kan være det. Her får du alle Pinot Noir-druens dyder med silkebløde tanniner og den reneste bærfrugt.
Gode vine til pizza
Foretrækker du pizza dagen derpå, så har du brug for et glas, der ikke lader sig kue af rå mængder ost og lækker tomatsauce. Og hvorfor ikke hylde den italienske spise med en anden italiensk klassiker: En god, rød Sangiovese i den lette ende?
Druen har med dens friske og elegante frugtsyre passer utrolig godt til retter med tomat, så med mindre du forsager alt med tomat og bestiller din pizza hvid som sne … eller mozzarella … går du ikke galt i byen med sådan en.
Vin-anbefaling til pizza
Aromatisk italiener
Umberto Cesari, Ca' Grande - Rosso – italiensk, når det er bedst! En flot, halvtør vin med noter af røde bær og en skøn frugtfylde med toner af skovbær, kirsebær og et strejf af mandel.
Klassisk Chianti
Buccia Nera, Podere della Filandra – tør og frugtrig vin med klassiske Chianti-noter af mørke syltekirsebær og en flot undertone af hindbær, ribs og kirsebær.
Gode vine til pomfritter
Vi kommer ikke udenom det – fastfood-favoritten over dem alle, når kroppen værker, og håret gør ondt: Pomfritter! Og ja; selvfølgelig er det muligt at finde vine, der passer til denne kongespise. Tænk fransk bistromad – blåmuslinger med håndskårne pommes frites matchet med en elegant Chardonnay! (Og glem så bare blåmuslingerne igen; dem behøver man ikke spekulere for meget på, hvis man har en snert af tømmermænd).
Saltet i pomfritterne og den store mængde fedt kræver sin vin, som samtidig ikke skal overdøve smagen af de friturestegte kartofler.
Bud på vin til pomfritterne
Elegant Chardonnay
De Laumont, Chardonnay – stilfuld, elegant Chardonnay i sprød Chablis-stil med livlig bouquet af grønne æbler, flot læskende syre og en let flintet mineralitet.
Imødekommende Bourgogne
Maison Louis Jadot, Chorey-les-Beaune Blanc - Bourgogne – rank, elegant og mineralsk vin, der med en friskhed som et saftigt Granny Smith-æble byder på en forfriskende smag og et pikant strejf af hasselnødder. Utrolig imødekommende vin.
Gode vine til kebab
Shish kebab, durumrulle, döner … Kært barn har mange navne, men her er det ikke navnet, der er vigtigt – det er vinen. Hvis du har kebab på din foretrukne fastfood-menu, er der følgende retningslinjer at gå efter, når du skal finde den rette vin: Kødet, typisk lam, er sprængfyldt med varme krydderier som spidskommen, kanel, ingefær, cayennepeber og paprika, så vinen skal have en vis stamina.
Gå efter frugtrige vine med høj syre – det kunne være en Riesling – eller kig mod hylden med bobler, og vælg en Champagne i stedet. Boblerne passer nemlig overraskende godt til en durums salt, fedt og krydderier. Fyldige og frugtrige rødvine er også værd at overveje nærmere.
Bud på vin til kebab
Sprød Riesling
Ress Family Wineries, Ressi Riesling Trocken – let drikkelig og læskende hvidvin, der lægger op til at blive nydt i store, kolde slurke. En rigtig sommervin, du kommer til at nyde hele året. Sprød, ren og umiddelbar.
Elegant Riesling
Balthasar Ress, Von Unserm, Riesling Trocken – en Riesling, der klinger med en så ren og præcis smag, som kun den tyske nationaldrue kan. Saftig, elegant og uimodståelig hvidvin, der viser druen fra sin bedste side.