Guide: Navigér rundt i Champagne-regionen

Champagne er en fantastisk drikke, men det er ikke altid nemt at finde rundt i Champagne-regionen, hvis man ikke ved, hvad man leder efter. I denne blog kan du blive klogere på regionens unikke distrikter, og find det område, der skaber din foretrukne stil.

Champagnenavnet

Navnet “Champagne” er længe blevet misundt af konkurrenter. Champagne er lig med lykke, fest og fejring og drikkes ved nogle af livets vigtigste og største øjeblikke. De andre mousserende har slet ikke kunne konkurrere med Champagne, som uden tvivl er vinverdens største brand. Beskyttelsen af Champagne-betegnelsen, som betyder at kun få vine må kalde sig Champagne kommer dog ikke kun vinbønderne i Champagne til gode. Den imødeser også vinnyderne. Med en flaske Champagne i hænderne, er du nemlig sikret, at vinen overholder en række strenge regler, der sikrer vinens høje kvalitet.

Pittoreske marker i Champagne

Montagne des Reims

Famøse Montagne des Reims ligger mellem byerne Reims og Épernay og er navngivet efter bjerget i området. I denne region findes der en rig variation af jordbunde, der betyder at regionen har tradition for at plante alle tre hoveddruerne med en lille overvægt på Pinot Noir-stokke, der pryder de nordlige skråninger.

Regionen har hele 9 Grand Cru-landsbyer. Selvom regionen er bedst kendt for sin Blanc de Noirs-Champagne, producerer Montagne de Reims også bemærkelsesværdige Chardonnay-baserede Champagne, der er værd at opstøve. Vinene fra Montagne de Reims er generelt robuste med sprødhed og intens duft.

Vallée de la Marne

Vallée de la Marne er navngivet efter Marne-floden, både øst og vest for Epernay. Her er det koldere klima velegnet til Meunier-druen, der her dominerer med 62% af området. Dog er det Pinot Noir-druen der skaber størst begejstring blandt Champagne-entusiaster.

Jordbunden udgøres af en kompleks blanding af kalksten, kridt, ler og sand og flint.

Den mest berømte Grand Cru-landsby er uomtvisteligt Aÿ landsbyen, der skaber Champagne med imponerende intensitet, fylde og længde.

En af de klokkeklare indikatorer på Aÿ Grand Cru-vin er en umiskendelig duft af hasselnødder.

Højt estimerede huse som Henri Giraud Champagne ligger til i Aÿ, hvor stilen af Champagne er præget af en flot struktur, mineralsk nerve og omfattende brug af egetræsfade i lagringsprocessen.

Côte des Blanc

Navnet Côte des Blancs henviser til skråningen (Côte), hvor de fleste landsbyer ligger, og til både den hvide farve (blanc) af de kalkholdige jordbunde, og områdets lange historiske hjemstavn for den lyse drue Chardonnay.

På mange måder minder jordbundsforholdene om Bourgogne. De aktive kalkstensholdige jordbunde producerer Chardonnay-vine med fornem elegance og kridtet mineralitet.

Det er ingen stor overraskelse at nogle af verdens bedste Blanc de Blanc-vine skabes på base af druemateriale fra de østvendte skråninger i Côte de Blanc.

Der findes 6 Grand Cru-klassificerede landsbyer i Côte des Blanc. Eksempelvis har vi Chouilly Grand Cru, hvor man finder en af Champagne-regionens mest populære vinhuse, Nicolas Feuillatte. Huset producerer en lang række Champagner og er lige nu den mest solgte Champagne i hjemlandet, Frankrig.

BOBLER & SØDME

  • Ultra Brut/Brut Nature: Helt tør – Sukkerindhold (naturligt) under 3 g/l.
  • Ekstra Brut: Meget tør – Sukkerindhold under 6 g/l.
  • Brut: Tør – Sukkerindhold lavere end 12 g/l.
  • Ekstra Sec eller Tres Sec: Tør – Sukkerindhold ml. 12-17 g/l.
  • Sec: Halvtør – sukkerindhold ml. 17-32 g/l.
  • Demi Sec: Halvsød – Sukkerindhold ml. 32-50 g/l.
  • Doux: Meget sød – Sukkerindhold højere end 50 g/l.

Côte de Sézanne

Côte de Sézanne er en fortsættelse af Côte de Blanc, adskilt af Saint Gond-mosen. Undergrunden her er hovedsageligt ler og silt med lommer af kridt, og vinstokkene er orienteret mod sydøst.

Området er hovedsageligt beplantet med Chardonnay, men der findes også Pinot Noir og Pinot Meunier.

Den sydøstlige beliggenhed gør, at vinene har tendens til at blive mere modne og være mere generøse og frugtagtige end dem i Côte de Blancs.

Nogle eksperter mener, at de er lidt mere rustikke og mindre fine. Chardonnay virker rigere og rundere på disse jordbunde. Vinen er ofte blødere og mere tilgængelige i en tidligere alder.

Dette gør druerne særligt egnet som blandingskomponenter i non-vintage Champagne.

Aube

Aube-regionen, beliggende sydvest for hjertet af Champagne, er centreret omkring den middelalderlige by Troyes. I 1911, da de juridiske grænser for Champagne-regionen blev skitseret, opfordrede de store huse i Marne til at udelukke Aube helt, og opfordrede til klassificering af disse vinmarker som “Champagne deuxième zone” eller “andenklasse Champagne”.

På godt og ondt har denne komplicerede historie formet Aubes identitet. Med sin jordnære landbrugskultur og mange små, terroir-drevne producenter, er Aube nu en blomstrende region med unikke og populære grower-Champagner, der sagtens kan tage kampen op med deres famøse nordlige naboer.

Huse som Petit Clergeot og Phillippe Prié er gode eksempler på denne succeshistorie.

Bobler, bobler, bobler!

Grower Champagne?

Grower Champagne er en type Champagne, der produceres af drueavlere, der dyrker deres egne druer og laver deres egen vin.

Dette adskiller sig fra de store Champagne-huse, der ofte køber druer fra mange forskellige avlere for at lave deres vine.

Grower Champagner er ofte mere terroir-drevne og unikke, da de afspejler de specifikke jordbund og klimaforhold, hvor druerne dyrkes. Dette betyder dog at mængderne hos visse Grower-huse er begrædende små.

De store huse har tradition for at opkøbe druer fra de forskellige dele af Champagne for at skabe deres non-vintage cuvée, samt en større linje af Champagne med forskellige hoveddruer. Der findes heldigvis fantastisk Champagne i begge lejre.

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt