Terroir Sense Fronteres Blanc - Brisat 2021
Spanien
Catalonien
Montsant
Terroir Sense Fronteres skabte Tatjana og Dominik for at vise det køligere udtryk, man har i Montsant, der omkranser Priorat.
Læs mereTerroir Sense Fronteres skabte Tatjana og Dominik for at vise det køligere udtryk, man har i Montsant, der omkranser Priorat.
Læs mere
265
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Fed fisk
Lyst fjerkræ
Mager fisk
Vegetariske retter
Smagsnoter

Blomme

Pære

Citronskal

Hvid peber

Urter

Grønt æble

Hvide blomster

Fersken

Mandel
Druer
75%
Grenache Blanc25%
Macabeo
Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Terroir Sense Fronteres skabte Tatjana og Dominik for at vise det køligere udtryk, man har i Montsant, der omkranser Priorat.
Brisat er er baseret på 75 % Grenache Blanc og 25 % Macabeo fra forskellige marker (øko) i Montsant-dalen, der er præget af sand og kalk.
50 % af mosten har trukket med skallerne i 5-6 dage, mens resten er presset i hele drueklaser direkte i små Inox-tanke. Efter 7-8 måneder blandes vinen, hældes på flaske og hviler 12 måneder i flasken inden frigivelse.
Fantastisk personlig og kompleks aroma, pakket med bl.a. middelhavsurter, fennikel, østers, citronskal, æbler og kridt.
Smagen er utrolig letløbende, ikke mindst takket være de blot 11,5% alkohol. En vin, der prikker til ens nysgerrighed og konstant byder på nye indtryk. Man skal hele tiden lige have en tår mere for se, hvad vinen nu byder på.
Fantastisk vin til f.eks. fisk eller lyst fjerkræ, serveret med masser af grønt og urter.
Her er syre til et længere liv i flasken, men vi anbefaler at nyde vinen inden for 4-5 år fra høståret.
”Brisat 2019 er hvid montsant baseret på 75 % garnacha blanca og 25 % macabeo, fodtrådt og maceret i fem dage og udelukkende lagret på ståltanke. Middelhavsfloraen er hældt på flaske, en tekstur og urtekrydret næse, er får mig til at tænke på vermouth. Diskret oxidative træk af bivoks og ruskind med frisk saft af citron, fenikel og artiskok og sandpapirssmag, korn 1000, brændende mineralsk intensitet og komplet opslugt, selvophævende alkohol. 93/100” – Rene Langdahl, Gastro
“This light white with 11.5% alcohol fermented in stainless steel with indigenous yeasts and was bottled unoaked after six months in vat, looking for citrus freshness but with structure. There is a reductive and stony quality here that I like very much (there are notes of gunpowder and flint), and the effect of the skins is quite light and lets the wine come through in a clear and transparent way. It's light and refreshing, with energy and electricity, remarkably fresh for a year like 2019. The palate is also very mineral/stony, serious and balanced, with a dry and very clean finish .92/100” - Luis Gutiérrez, The Wine Advocate
Læs hele beskrivelsen

Produceret af Terroir al Limit
Kult-producent, der for alvor har været frontløber i Priorats søgen mod mere friske, kølige og elegante vine.
Grundlagt i 2001 af Dominik Huber og Eben Sadie, der i første omgang købte druer og lavede enkelte fade hos Perez-familien på Martinet i Priorat. I 2003 fik de deres egen lille kælder i Torroja, og i de kommende år blev legendariske vine som Arbossar, Les Manyes og Les Tosses skabt. I 2012 rejser Eben Sadie hjem til Sydafrika på fuld tid og overlader det fulde ansvar på Terroir al Limit til Dominik. Dominik arbejder udelukkende med druer fra økologiske eller biodynamisk dyrkede parceller i Priorat, og hans tilgang i kælderen går mod lysere og mere elegante vine. I dag findes der udelukkende meget gamle egetræsfade i kælderen, og langt de fleste vine lagres udelukkende i amfora af ler eller cement. I 2015 kom første årgang af Terroir Historic-vinene, en fantastisk prisvenlig indgang til Priorat og Terroir al Limits unikke stil.

Fra catalonien området i Spanien
Priorat har siden 1990’erne været lidt af et kultord i vinenes verden. Priorat udgør et meget lille distrikt i Tarragona i den sydlige del af Catalonien, lidt vest for Barcelona. Området er et af de smukkeste og mest barske i hele Spanien. Priorat-vinene blev i 1990’erne verdensberømte og feterede for deres stil som enormt powerfulde, mørke, ekstraktrige og høje i alkohol. Det skyldes bl.a. den meget koncentrerede jordbund, Llicorella, en skifer/granit-type, som kun findes her. Modsat de fleste andre spanske vindistrikter er det ikke den spanske Tempranillo, der dominerer, men derimod Garnache/ Grenache og Carinena, der giver den så typiske Priorat-stil.
De sidste 15-20 år har der dog også udbredt sig en anden skole i Priorat, med producenter der søger det lyse og nærmest Burgundiske udtryk som især Grenache kan give.