Rundt om Riesling

Druen er Tysklands store, ædle druesort og står bag nogle af verdens fornemmeste vine. De elegante Riesling hvidvine har en af vinverdens mest trofaste fanskarer bag sig. Riesling er en helt særlig vin og helt sin egen. 

RIESLING VINPROFIL

Noter: Blomster, lime, mineraler & petroleum
Syre: Høj
Stil: Stringent
Server: Kold (6°C)

Se alle Riesling-vine

For omtrent 400 millioner år siden begyndte Jorden at gøre klar til Riesling-druen. Jordpladerne bevægede sig, vulkaner gik i udbrud og dette væltede rundt på og blandede det tykke lag af sedimenter, der havde samlet sig på havets bund og senere skulle blive til fundamentet for de rhinske skiferbjerge. Vind, vejr og floder skar sig ned igennem lagene og nedbrød dem, og således fik området langs de tyske floder Mosel, Saar og Ruwer den skiferholdige jordbund, som Riesling-druen senere skulle suge sine mineraler fra. 

Her i dette forstenede urmudder fandt Riesling-druen de perfekte betingelser til at skabe nogle af verdens mest elegante, stringente og smukke hvidvine. Riesling er en fantastisk drue, der ikke bare trækker tråde langt tilbage ind i fortidens muld, men som også rækker langt ind i fremtiden. Riesling er nemlig ikke bare en vin, der er fantastisk velsmagende som ung. Riesling hvidvin er også en af de vine, der har størst lagringspotentiale.

Dronningedruen over dem alle

Riesling er en helt særlig vin og helt sin egen. Druen har evnen til at gengive en vinmarks særpræg og overføre jordbundens særlige mineralitet til vinen uden på nogen måde at miste sin enestående stil.

Riesling er Tysklands store, ædle druesort og druen bag nogle af verdens fornemmeste vine. Riesling hvidvine kendes for sin enorme elegance, aromatiske og stålsatte karakter, dens flotte afbalancering mellem sødme og frisk frugtsyre samt dens evne til at mestre forskellige udtryk, fra det knitrende tørre til det forførende sødmefulde.

Duften vil i nogle tilfælde være blomsteragtig, andre gange mere krydret, men vinen vil altid være have den ranke struktur og rygrad, der kendetegner den delikate drue. 

QUALITÄTSWEIN 

Qualitätswein klassificerer typisk vinene efter vinens sødme og sukkerindhold.

Trocken / Selection: En tør vin (dvs. ikke sød)

Halbtrocken / Classic: En halvtør eller let sødlig vin

Liebliche: En sød vin

Se alle Riesling-vine

Smagen af Riesling hvidvin

Riesling er en enormt aromatisk druesort med rig og kraftfuld bouquet af blomster, honning og vinmarkens forskellige mineraler. Når vinen er ung vil den være præget af aromaer som grønne æbler, citrus og hvide blomster, mens vinen med alderen kan få de karakteristiske noter af petroleum, som også kan findes i Riesling-vine fra varmere klimaer som Australien. Riesling-druen egner sig ikke særlig godt til fadlagring. Et af de typiske kendetegn for Riesling-vin er derfor også dens utrolige renhed, ranke statur og dens forfriskende, frugtrige og naturlige syreindhold. Riesling er en fantastisk vin til maden og betragtes som en af de vine, der egner sig godt til mange forskellige retter, alt afhængig af vinens sødme og syre.

Find din Riesling

Riesling-vine fås i hele skalaen fra knastør til sød. Riesling har lav alkohol sammenlignet med andre vine. De søde Riesling-vine vil oftest have en ret lav alkoholprocent på eller under 9 %, mens de mere syrlige har højere procenter. Heldigvis har tyskerne lavet et system, der gør det lettere for forbrugerne at identificere vinens stil. Skalaen består af forskellige trin og betegnelser, der går fra de mest tørre (Trocken) over halvtørre (Halbtrocken eller Kabinett) og de søde (Spätlese eller Auslese) til meget søde (Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese).

"

The greatest white wine grape that is also, arguably, the wine world’s greatest underdog

Jances Robinson, britisk vinkritiker

PRÄDIKATSWEIN

Er traditionelt set søde og vinene kategoriseres efter druernes modenhed.

Kabinett: Druerne plukkes under høsten, hvilket giver en let vin i den tørre ende

Spätlese: Betyder “sen høst”. De fuldmodne druer skaber en vin med intensitet og fyldig krop.

Auslese: Betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves i de gode høstår på nøje udvalgte druer, som er fuldt modne. Resultatet er en sød vin.

Beernauslese: Denne vin laves fra næsten overmodne håndplukkede druer, som er gået i råd, hvilket skaber en utrolig sød vin.

Trockenbeerenauslese: En af de sødeste og dyreste tyske vine, der kun laves i exceptionelle årgange.

Eiswein laves på frosne druer, som knuses, hvorefter isen skilles fra saften. En meget sød dessertvin med højt syreindhold

Se alle Riesling-vine

Hvor dyrkes Riesling?

Fordi Riesling-druen i så høj grad udtrykker sit terroir og viser fornemmelse for stedet, den kommer fra, findes de bedste Riesling-vine i køligere egne, hvor druen kan udfolde sig i perfekt balance mellem syre og sødme. Det mest kendte område er selvsagt Tyskland, hvor over halvdelen af verdens Riesling dyrkes. Riesling er her den herskende drue i vinområder som Rheinhessen, Mosel og Riesling-druens fødested, Rheingau, hvor druen menes at stamme fra. Området langs floderne Mosel, Saar og Ruwer er verdens største, sammenhængende Riesling-område. Her sikrer de skiferholdige skråninger perfekte vilkår for at skabe den elegante drue.

Selvom Tyskland er hjemsted for druen, skabes der også fantastiske Riesling mange andre steder i verden. I Alsace, som er det eneste sted i Frankrig, hvor man må dyrke Riesling, skaber druen flotte, knastørre Riesling og i Østrig har druen excelleret i bl.a. Wachau, Kamptal og Kremstal, hvor der laves eminente tørre Riesling-vine i verdensklasse. Riesling dyrkes også med stor succes uden for Europa i Washington State og i koldklima-vindistrikter som det nordlige New York State og Canada. I Australien har både Claire Valley og Eden Valley fået et fantastisk ry for deres flotte Riesling-vine, og i New Zealand finder man også Riesling-vine med stor elegance og pragtfuld syre.

Overordnet set kan man sige, at jo varmere et klima er, des mere fylde får vinen og jo køligere et klima, des mere svævende lethed får vinen. Helt varme områder skal man dog gå udenom, når det kommer til Riesling, da druen her vil overmodnes og skabe en vin uden den balance og rygrad, som en god Riesling besidder.

Riesling-druens kendetegn

Riesling hvidvin kan udvikle sig i mange år og er en af de hvidvinsdruer, der egner sig bedst til lagring. Vinen kan lagre i umindelige tider, i nogle tilfælde op til flere årtier og er en af vinverdenens længstlevende vine med et exceptionelt lagringspotentiale. Det er en vin som nærmest kræver tid i flasken. Derfor er druen også en favorit blandt mange vinelskere. Riesling er fuld af smag og kan variere enormt alt efter, hvor og under hvilke forhold den gror.

Druen tåler hårde vintre og modner ret tidligt, hvorfor den trives bedst i et køligt klima, der sikrer druen en langsom modningstid. Det er denne lange vækstsæson, der giver druen sin særlige evne til at balancerer syre og sødme og sin stringente stil, som er så kendetegnende for Riesling.

Hvidvin ♥

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt