Indkøbskurv
Kurven er tom
Den californiske vinhistorie

Den californiske vinhistorie


Den amerikanske vinproduktion har en tumultarisk historie med krige, hærgende sygdomme og en forbudstid, der spændte ben for en voksende vinproduktion. Men i dag kommer nogle af verdens bedste vine herfra. Der produceres vin i de fleste af de amerikanske delstater, men det er især staterne på den amerikanske vestkyst, der udmærker sig ved sine utrolige vine. Den vigtigste amerikanske vin-stat ved vestkysten er solskinstaten Californien – også kendt som The Golden State. Udover at stå for 90% af al amerikansk vineksport, så er det også et langt mere forskelligartet vinområde, end man skulle tro.

 

De første druer

Der har været dyrket vin i Californien, siden franciskanermunke plantede de første vinstokke i 1770. Frem til det 19. århundrede var den dominerende druesort den blå mexicanske drue Mission, som blev dyrket til nadverbrug. I 1850'erne importerede den ungarske greve Agoston Haraszthy tusinder af stiklinger fra Europa og dette blev startskuddet til en af vinhistoriens sejlivede myter, der gjorde ham til faderen af californisk vin. Selvom han var en central spiller i den californiske vinhistorie, var det dog ikke ham, der indførte Zinfandel. Zinfandel har været kendt i USA siden starten af 1800-tallet, hvor druen formentlig fandt vej via den kejserlige planteskole i Wien til den amerikanske østkyst. Det var dog Guldfeberen i 1849, der skulle bringe druen vestpå.

Læs mere om Zinfandel-druens ophav og karakteristika her >>

Guldfeber, vinlus og pest

Med nybyggerne og guldgraverne kom tørsten, og efterspørgslen på vin blev stor. Den nye efterspørgsel skabte et blomstrende vinmarked i den nordlige del af Californien omkring de i dag berømte vinregioner Napa og Sonoma County. Vinglæden blev dog sat på hold, da vinlusen i slutningen af det 19. århundrede kom til Californien via primært franske vinstokke og ødelagde vinstokke og vinmarker på sin vej. I Europa, var man kommet den hærgende vinlus til livs ved at pode europæiske vinstokke med amerikansk rodmateriale.

Californien – fra forbudstid til storhedstid

Under forbudstiden fra 1920-1933 forbød den amerikanske regering fremstilling og salg af øl, vin og spiritus. Vinstokke blev revet op med rod og vinproduktionen blev stort set afviklet. Kun få vingårde måtte dyrke vin, der enten skulle være alkoholfri eller leveres til kirken, mens langt de fleste måtte omstille sig til at dyrke andre afgrøder. Da forbuddet ophørte, var der kun 130 vinproducenter tilbage, som kunne producere californisk rødvin. Trods en lang kamp for at genopbygge vinproduktionen er Californien nu en af de førende vinregioner internationalt og det fjerdestørste vinproducerende land på verdensplan. Californien producerer og eksporterer ca. 90% af al amerikansk vin og kaldes med rette en vinstat. Dette skyldes især statens mange solskinstimer og Stillehavets indflydelse, der skaber de perfekte forhold for dyrkning af kvalitetsdruer.

Paris-smagningen

Det var den legendariske Pariser-smagning, der for alvor satte Californien på vinens verdenskort. Californisk vin havde haft et tarveligt ry som en noget sød omgang, der mindede mere om portvin end om rødvin. Dette billede ændrede sig efter den legendariske Paris-smagningen i 1976, hvor californiske vine besatte førstepladsen for både hvidvin og rødvin. I rødvinskategorien løb en vin fra Stag’s Leap Wine Cellars med sejren. Kvaliteten havde haft en støt stigning, og det blev klart til denne blindsmagning, hvor to vine fra Napa vandt over topvine fra Bordeaux på rødvinssiden og Bourgogne på hvidvinssiden.

De californiske vine og klima

Californien er for de fleste ensbetydende med kraftfulde og solmodne rødvine og californisk vin har da også været efterspurgt, siden guldgravere og nybyggere under guldfeberen slog sig ned i området. Californisk vin er dog lige så forskelligt, som sine regioner, der fordeler sig over 1.300 km kystlinje, er. Der dyrkes mere end 110 forskellige druer i Californien. De mest populære er Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah og så Zinfandel-druen, som Californien er så famøs for. Druerne stortrives i Californien pga. de varme tørre somre, kølige vintre og det stabile klima. Her giver de solrige dage druerne en lang modningssæson, som er vigtig for en stabil modning af druerne, mens den berømte tåge bringer svalhed og væske til druerne i morgentimerne. Det bringer frugten, snarere end de mineralske noter frem i vinen.

Vinstile og vinregioner

North Coast
Californiens nordkyst omfatter nogle af de mest kendte vinområder som Napa Valley, Sonoma Valley og Mendocino. Napa Valley er regionens kronjuvel og kendes især for sine vine på Cabernet Sauvignon, men regionen står også bag fantastiske vine lavet på Chardonnay, Merlot, Pinot Noir og Sauvignon Blanc.

Central Coast
Central Coast strækker sig langs kysten fra San Fransisco til Los Angeles. Regionen kendes i nord for Livermore Valley, Monterey og Santa Cruz-bjergene, mens de mest kendte områder i syd er Santa Barbara, og Paso Robles, der især laver rødvine på Syrah, Zinfandel, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Central Valley
Central Valley er et enormt område inde i landet, der står for omtrent 75% af alle Californiens dyrkede vindruer. Regionen er mindre kendt, men omfatter områder som San Joaquin, Sacramento og Fresno. Det mest berømte vinområde er dog Lodi – Zinfandel-druens hovedstad, hvor 5000 hektar Zinfandel-vine omkranser byen.

Sierra Foothills
Sierra Foothills var epicenter for den californiske Guldfeber, og er i dag kendt som ’Piemonte-området’ for vindyrkning, hvis sneklædte bjerge adskiller Californien fra resten af USA.

South Coast
South Coast går hele vejen fra Los Angeles og ned til Mexico, hvorfor der også er stor variation i klima og terroir. Området omfatter Temecula Valley, San Pasqual Valley og Ramona Valley.