Chardonnay vine
Vine lavet på Chardonnay druen er populære og er kendetegnet ved smags- og duftnoter af frugter, træsorter og nødder, der gør dem meget drikkevenlige. Druen bruges til fremstilling af hvidvine over hele verden.

Chardonnay vine
Vine lavet på Chardonnay druen er populære og er kendetegnet ved smags- og duftnoter af frugter, træsorter og nødder, der gør dem meget drikkevenlige. Druen bruges til fremstilling af hvidvine over hele verden.
Bestem selv et prisinterval
(4)
(15)
Bourgogne Chardonnay - Les Petites Pierres 2021
Elegant, delikat og eksemplarisk Chardonnay, der viser druen fra sin friske side med fin frugt og god struktur. Her får du en klassisk hvid Bourgogne i imødekommende stil.
Læs mereFør 239 kr.
Chardonnay 2022
Stilfuld, elegant Chardonnay i sprød Chablis-stil med livlig bouquet af grønne æbler, flot læskende syre og en let flintet mineralitet.
Læs mereFør 125 kr.
Chablis - Chapelle aux Loups 2022
Slank og sprød Chablis med kølig mineralitet og flotte noter af både citrus og grønne æbler. Klarer med bravour alle slags skaldyr, tapas mv.
Læs mereFør 299 kr.
Chardonnay 2021
Hierbas Locas er et utrolig harmonisk blend af Chardonnay og Viura med en udtryksfuld og enormt delikat bouquet af gule, modne frugter såsom fersken og ananas med flotte noter af vanille og et fint fadpræg. Chardonnay-druen bidrager med flot smagsrigdom og fylde, imens Viura-druen afrunder vinen med fine noter af lime, grapefrugt og hyldeblomst.
Læs mereCrémant de Bourgogne - Brut 2020
Forrygende Crémant med et væld af pirrende bobler, der smyger sig flot i glasset. Vinen byder på forfriskende citrusnoter i bouqueten og en delikat, frisk, ren og præcis smag.
Læs mereFør 159 kr.
Coteaux Bourguignons Blanc - Les Petites Pierres 2021
Elegant og sprød Bourgogne-vin med flotte citrusstrejf og forfriskende syre. Let og fyldig med den skønneste smag af æbler. En sand crowdpleaser, der er perfekt til fisk og skaldyr.
Læs mereFør 199 kr.
Crémant de Bourgogne - Prestige Brut
Elegant og fuld af forførende friskhed, fine frugtnoter og sprød syre. En Crémant med en utrolig fin og vedvarende mousse.
Læs mereViura/Chardonnay 2021
Smuk, gylden hvidvin med masser af smagsrigdom, elegance og friskhed. Udtryksfuld og delikat bouquet af gule frugter med et strejf af vanille.
Læs mereFør 109 kr.
Substance - Chardonnay 2020
Klar, cremet og ufattelig indbydende Chardonnay fra den amerikanske rock’n’roll vinmager, Charles Smith. En elegant Chardonnay, det er svært at få nok af.
Læs mereFør 229 kr.
Chardonnay 2021
Forførende gylden Chardonnay fra Sydfrankrig fuld af charme. Flot bouquet af grønne æbler og en fløjlsblød fornemmelse på tungen.
Læs mereFør 119 kr.
Pernand-Vergelesses - Les Combottes 2020
Umiddelbar, velafstemt og overbevisende hvid Bourgogne med cremet fylde, god mineralitet og længde, der viser hvad Chardonnay-druen kan præstere.
Læs mereFør 469 kr.
Montagny 1. Cru - Les Chaniots 2019
Kraftfuld og intens vin med en meget fin mineralsk karakter. Fyldig med en lækker fløjlsblød fedme, der slutter med en fin sprød syre.
Læs mereChardonnay 2021
Cremet, fyldig og fløjlsblød Chardonnay, der byder på velafstemt frugtsyre og balancerede frugtnoter. En indbydende Chardonnay, der strutter af saftige gule frugter.
Læs mereFør 99 kr.
Vol d´Ànima - Blanco - Organic 2020
Blød, frisk og struktureret vin med behagelig lang eftersmag. I bouqueten finder man fersken, nektarin, pære og melon flot integreret med noter af hvide blomster og middelhavskrydderier.
Læs mereChampagne - Brut Tradition
Klassisk Brut Champagne med balanceret struktur og flotte smagsnoter af hvid fersken, grønne æbler og fin antydning af honning.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mereChardonnay - Limited Edition 2020
Chardonnay Limited Edition er Chateau Ste. Michelle flottes bud på en delikat og cremet Chardonnay i en let fadlagret stil, der lader den lyse, elegante frugt skinne forfriskende igennem.
Læs mereFør 175 kr.
Champagne - Echo - Extra Brut
Echo er en moderne, frisk og syngende ren Champagne med fin druekarakter og retningsgivende syre. Ren luksus!
Før 379 kr.
Montagny 1. Cru - Vieilles Vignes 2019
Indtagende vin med blomsterduft og fine noter af nektar og en dejlig fersken-abrikos bouquet. Fyldig og intens i smagen med en rank og mineralsk eftersmag og en god syre balance.
Læs mereChardonnay - Reserva 2021
Elegant og meget populær let fadlagret vin med lækker indsmigrende fornemmelse af gyldne æbler, lidt søde krydderier, abrikos og honning.
Læs mereOm Chardonnay vine
Chardonnay-druen er i dag den mest populære grønne drue til hvidvine. Men sådan har det ikke altid været. For bare 50 år siden var druen ikke særlig udbredt uden for Frankrig. Men med den øgede interesse for vin og en skelsættende blindsmagning i 1976, voksede udbredelsen af Chardonnay eksplosivt hen over de sidste årtier af forrige århundrede – og det med rette.
For hvem kan ikke holde af en Chardonnay-vin? Den behagelige tekstur og smags- og duftnoter over en bred skala af frugter, træsorter og nødder gør vinen meget drikkevenlig. Det på trods af, at Chardonnay-druen i sig selv er ret neutral i smagen. Men jordbundsforhold, klima og nok især egetræsfadene i den efterfølgende produktion sætter et tydeligt smagsaftryk på vinen.
Derfor spænder oplevelsen af Chardonnay vidt fra den enkle, sprøde mineralske Chardonnay fra de bedste franske Chardonnay-distrikter og til de mere tropiske frugtnuancer og tydelige indflydelse af fadlagringen i Chardonnay-vine fra de oversøiske vinlande. Men uanset hvor i verden, din Chardonnay kommer fra, er du alligevel næsten aldrig i tvivl om, at du har fået serveret en Chardonnay.
Chardonnay-druens oprindelse
Mange forskellige vindistrikter, lande og druesorter har gennem tiden forsøgt at tage æren for Chardonnay-druens oprindelse. I mange år forsøgte både libanesiske og syriske vineksperter at henføre oprindelsen til deres respektive lande. Herfra skulle korsfarerne havde taget druen med sig til Europa i den tidlige middelalder.
Men i dag ved vi takket være moderne DNA-forskning, at arnestedet til Chardonnay-druen skal findes i det østlige Frankrig og skyldes en krydsning mellem Gouais Blanc og Pinot Noir. Det kom ikke som en overraskelse for vinbønderne på druens hjemegn. For de havde i århundreder vidst, at der var en naturlig sammenhæng mellem Pinot Noir og Chardonnay.
Gouais Blank – der i øvrigt er stamfader til mindst 16 forskellige druesorter – blev sat ind i ligningen af romerne. De havde druen med sig fra Kroatien og plantede den flittigt, hvor de kom frem i Europa. I det østlige Frankrig blev Gouais Blanc efterfølgende meget populær blandt egnens bønder.
Her groede den på vinmarkerne side om side med det franske aristokratis yndlingsdrue Pinot Noir, der også stammer fra det samme område. Så Chardonnay er resultatet af en – sikkert forbudt – kærlighedsaffære mellem den jævne mands Gouais Blanc og adlens Pinot Noir. Det bliver næppe mere romantisk i vinens verden end det.
Hvor dyrkes der Chardonnay i dag?
Chardonnay dyrkes som allerede nævnt over hele verden i dag og er udbredelsen nærmest eksploderet siden 1960’erne. Alene i Californien er dyrkningsarealet næsten 1000 gange større i dag, end det var dengang.
Franske Chardonnay-distrikter
De ældste populationer af Chardonnay findes naturligvis i druesortens hjemegn i det østlige Frankrig. I Bourgogne finder du nogle af de bedste og dyreste Chardonnay-vine i verden. De kommer fra vindistrikterne i Chablis og Côte de Beaune, lige som Chalonnaise og Mâconnais også byder på en række rigtig gode, men lidt billigere Chardonnay-vine.
I Frankrig er druen også udbredt i mousserende vine – både i champagne (hvor Chardonnay er en af de tre vigtigste druesorter) og i crémant-vinene fra de øvrige franske vindistrikter.
Chardonnay i Italien
Chardonnay har også været tilstede i Italien i adskillige århundreder. Men her troede de faktisk, at der var tale om den grønne Pinot-variant Pinot Blanc. Eller rettere: Begge druesorter blev oftest plantet som den samme drue, og den eneste forskel på druerne var det lidt mere gyldent-gule skær på Chardonnay-druerne.
I dag dyrkes Chardonnay primært i de nordligste vindistrikter, men findes over hele landet – helt ned til Sicilien. Druen bruges oftest i en række forskellige blandingsvine, skabt af stort set alle de andre druesorter som dyrkes i Italien.
Chardonnay i den nye verden
Udenfor Frankrig er druen også stor – især i Californien. Her har druen været tilstede siden slutningen af 1940’erne i mindre enklaver i nogle enkelte vindistrikter. Men efter den historiske blindsmagning i 1976, hvor californisk Chardonnay-vin i bedste Bourgogne-stil slog de ellers højtestimerede, franske Chardonnay-vine, eksploderede interessen for Chardonnay-vin fra Californien – og det samme gjorde druens udbredelse.
Chardonnay er også stor i New York State på østkysten og Washington State på vestkysten. I disse to koldklima-zoner får Chardonnay-druen rigtig gode forhold til at udvikle en større kompleksitet og mere karakter end de californiske og andre Chardonnay-vine produceret i varmere klimazoner. Det samme gælder i Canada, hvor Chardonnay også dyrkes.
Chardonnay blev smuglet til Sydafrika i løbet af 1970’erne og er også her den tredje mest plantede druesort. Tilsvarende er druesorten i dag den mest plantede grønne drue i Chile og den næstmest plantede druesort i det hele taget i Argentina – kun overgået af Torrontés.
Chardonnay down-under
Chardonnay var også blandt de første grønne druer, der holdt sit indtog i Australien. Det skete helt tilbage i 1832. Men det var dog først for alvor i 1980’erne og 1990’erne, at druesorten fik vind i sejlene på grund af dens unikke, drikkevenlige karakter med voldsom smag af frugt og kraftig syre – ofte tilført i form af såkaldt tea-bagging – egetræsflis i stofposer sænket ned i vinen under fadlagringen.
Chardonnay-varianter
Chardonnay-druen findes i et utal af varianter, hvoraf de fleste er fremstillet af Bourgogne-universitetet i Dijon. Her er der skabt langt over 30 forskellige klonede udgaver, der hver for sig er målrettet bestemte jordbundsforhold og giver forskellige karakteristika til vinen. Klonerne er efterfølgende udplantet hos de vinbønder, der havde en tilsvarende jordbund og ønskede disse karakteristika i deres vin – både lokalt i Frankrig og i flere oversøiske vindistrikter.
En af de mest kendte varianter er den såkaldte Mandoza-klon, der er stamfaderen til de fleste Chardonnay-vinstokke i Californien.
Chardonnay har også stået fadder til en lang række krydsninger med både amerikanske og europæiske vildvine, ligesom der findes flere naturlige mutationer af Chardonnay. Mest kendt af den sidste type er nok den lyserøde Chardonnay Rosé og den meget aromatiske Chardonnay Blanc Musqué.
Smag og aroma i Chardonnay-vine
Som allerede nævnt er Chardonnay-druen i sig selv meget smagsneutral. Så vinens smagsnoter stammer dels fra den jordbund – terroir – og det klima, som vinstokken har groet i og så den proces og fadlagring, som vinen gennemgår hos vinproducenten. Det giver smags- og duftnuancer af alt lige fra grønne æbler over lemon og til tropefrugter som f.eks. ananas.
I køligere klimaer udvikler Chardonnay en meget kraftig syre, mens den i et varmere klima giver mere fede, tunge vine, der oftest har et lavt niveau af syre. De varmeste steder høstes druen derfor ofte, før den er helt moden for at bevare noget af syren. Tilsvarende kan den resulterende vin i de køligere klimazoner virke nærmest grønlig i de dårlige årgange, fordi vejrforholdene på stedet gjorde, at druerne aldrig fik mulighed for at modne helt det år.
Meget af smagen i en Chardonnay-vin stammer som allerede nævnt primært fra produktionsprocessen. Her findes der et utal af forskellige processer, der anvender vidt forskellige fermenteringsprocesser og meget forskellige former for fadlagringer.
De fleste steder uden for Europa lagres Chardonnay-vin i lang tid på egetræsfade. Her giver amerikansk eg en mere krydret vin, ligesom der tit anvendes en særlig aromatisk gær, som trækker mere aroma ud af druerne. Det kan i nogle tilfælde give en vin, der mere virker som en frugtcocktail end en Chardonnay-vin.
Omvendt skabes der mere komplekse, friske mineralske vine i Chardonnay-druens hjemegn i Chablis og Bourgogne. Her giver tilfører den franske eg tit nogle nøddeagtige smags- og duftnoter til vinen.
Chardonnay til maden
En Chardonnay er altid et sikkert valg til mad på hvidvinssiden. Den kan bruges både som aperitif før maden – gerne i en mousserende version – og til retter med grøntsager, fisk, lyst fjerkræ eller lyst kød som den vigtigste ingrediens.
Chardonnay er også god som vin til en let buffet, snacks og andre lette mellemmåltider – især dem, der serveres for at give en undskyldning for at nyde en god Chardonnay-vin sammen med din partner eller gode venner.
Find din yndlings-Chardonnay hos Kjær & Sommerfeldt
Nu har du fået lidt mere viden om Chardonnay-druen og årsagen til dens popularitet. Det er ikke uden grund, at den kaldes for vinmagerens vindrue på engelsk. For netop vinificeringsprocessen kan sætte sit tydelige fingeraftryk på den smagsneutrale drue. Derfor kan du få vidt forskellige oplevelser med Chardonnay-vine, selv om druerne i vinen kommer fra den samme mark. Det ses tydeligst i Chablis og Côte de Baune, hvor nogle af verdens bedste – og desværre også dyreste – Chardonnay-vine kommer fra.
Rul op til toppen af siden og find din næste Chardonnay-oplevelse hos Kjær & Sommerfeldt. Vi har nøje udvalgt nogle af de bedste Chardonnay-vine fra hele verden. Her er noget for enhver smag og enhver pengepung.
Skulle du have generelle spørgsmål om vin, så besøg vores blog og video-bloggen Passion for Vin. Her giver du svar på alt fra de mest almindelige vinfejl og til, hvilken temperatur du skal drikke din Chardonnay- og anden vin ved.
Læg også meget gerne vejen forbi til et af vores events. Her har vi også jævnligt smagsprøver på forskellige Chardonnay- og andre store hvidvine. Se vores arrangementskalender for nærmere information om tid og sted.