Pinot Noir

Du går aldrig galt i byen med en god Pinot Noir. Druen er ofte kendetegnet ved at være lyse og lette i både farve og krop, men alligevel have styrke i både smag og aroma. Druen er kendt for sin komplekse karakter, der kombinerer saftige røde bær med noter af jordbund og subtile kryddernoter. Pinot Noir er kendt for sin evne til at afspejle stedet, hvor den dyrkes, og den har det bedst i kølige klimaer og på skråninger med god dræne-evne.

Pinot Noir er typisk lette og elegante med en tekstur af silke. Druen har opnået global berømmelse og dyrkes nu med succes i hele verden.

Her på siden finder du et stort udvalg af Pinot Noir.

Pinot Noir

Pinot Noir

Du går aldrig galt i byen med en god Pinot Noir. Druen er ofte kendetegnet ved at være lyse og lette i både farve og krop, men alligevel have styrke i både smag og aroma. Druen er kendt for sin komplekse karakter, der kombinerer saftige røde bær med noter af jordbund og subtile kryddernoter. Pinot Noir er kendt for sin evne til at afspejle stedet, hvor den dyrkes, og den har det bedst i kølige klimaer og på skråninger med god dræne-evne.

Pinot Noir er typisk lette og elegante med en tekstur af silke. Druen har opnået global berømmelse og dyrkes nu med succes i hele verden.

Her på siden finder du et stort udvalg af Pinot Noir.

Se filtre
1
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris og rabatter

Bestem selv et prisinterval

kr.
kr.

(0)

(0)

Årgang
Region
Alsace
1
Vinhus
Prop
Se alle filtre
Nulstil filtre
Mest populære
Nulstil filtre
    Pinot Noir- Grossi Laüe 2014
    Famille Hugel
    Frankrig
    Frankrig
    Alsace

    Smuk Pinot Noir efter burgundisk forbillede, der byder på syrlige kirsebær og ribs, med underliggende ristede toner fra opholdet i egefade, holdt stramt på plads af vitale og ranke tanniner.

    Læs mere
    475
    kr. /stk

    Pinot Noir kan spores over 2.000 år tilbage og menes at stamme fra et sted i det nordøstlige Frankrig. Navnet kommer af det franske ”pin”, som betyder gran og skulle efter sigende hentyde til, at drueklaserne på Pinot Noir-stokkene minder om grankogler, når de hænger på grenene.

    Pinot Noir kendes også under navne som Spätburgunder og Blauburgunder i tysktalende lande.

    En af de tre stamfædre

    Som allerede nævnt anses druen for at være en af de tre stamfædre til de vindruer, vi har i dag. De andre to stamfædre er Savagnin og den i dag næsten uddøde Gouais Blanc, lige som Muscat Blanc og Timorasso hører til blandt nogle af de ældst kendte druesorter.

    Ifølge genetiske undersøgelser skulle Pinot Noir således være forfader til Chardonnay gennem en naturlig krydsning med netop Gouais Blanc. Det skulle være årsagen til, at det oftest er muligt at dyrke druerne på de samme steder, hvor Pinot Noir har god vækst – og vice versa. Druen menes også at være stamfader til bl.a. Gamay- og Syrah-druerne.

    Selv menes Pinot Noir at stamme fra den såkaldte Almindelig vin eller Vitis vinifera, der oprindelig stammer fra de store løvskove i Kaukasus-bjergene. En særlig variant - V. vinifera var. Sylvestris – har dog vokset i skovområderne i Syd- og Mellemeuropa og er højst sandsynligt den, der har introduceret vinen til europæerne.

    Pinot Noir varianter

    Pinot Noir er dog i sig selv temmelig generisk ustabil. Det betyder, at der findes hundredvis af forskellige kloner, hvoraf en af de mere kendte er Pinot Meunier, der primært dyrkes i Champagne-regionen i Frankrig. Der findes også varianter, der modner hurtigere, hvilket især er eftertragtet hos vinmagere i de mere kølige egne.

    Endelig er der de to mest kendte ”kloner”, der nok nærmere er farvemutationer af druen, nemlig den grønne Pinot Blanc og den mere grålige Pinot Gris. Sidstnævnte kendes også under navnet Pinot Grigio i Italien, ligesom de to sorter kendes under de tyske navne Weissburgunder og Grauburgunder.

    Druen med den sensuelle smag

    I forhold til mange andre kraftige rødvine, er Pinot Noir som allerede nævnt mere lyse og lette i både farve og krop, ligesom de oftest har en fantastisk syre– hvor det er også muligt at forstærke kompleksiteten i Pinot Noir ved at lade hele vinklasen, og ikke kun druerne, indgå i fermenteringsprocessen.

    Den lyse farve på vinene får oftest nybegyndere til at tro, at vinen er svag i smagen. Det modsatte er dog oftest tilfældet. For hvad vinene mangler i farve, har de til gengæld i smag og aroma.

    De fleste beskriver smagen af Pinot Noir som meget sensuel, hvilket nok skyldes dens smidige, silkeagtige tekstur og de meget aromatiske, jordede aromaer, som især de bedste vine har. Aromaen beskriver franskmændene oftest som “skovbund”, der kan tone over i duften af champignon og slidt læder. Men samtidig kan vinene også have tydelige aromatiske toner af er kirsebær, blommer, rabarber, granatæble og jordbærsyltetøj oftest anvendt i beskrivelser af de rigtig gode vine.

    Dyrkning af Pinot Noir

    Pinot Noir anses for at være en lidt mere vanskelig druesort at have med at gøre – både for vinbønder og vinproducenter. Druen er utrolig sensibel over for vejr- og klimaforandringer, ligesom selv små udslag i jordbundens beskaffenhed, kan have stor indflydelse på druernes vækst.

    Samtidig oxiderer druen hurtigere under produktionen, hvilket på mange måder gør det mere risikabelt at kaste sig over den kræsne drue end nogle af de nemmere druesorter. Men netop sværhedsgraden ved Pinot Noir gør druesorten så meget mere spændende og fascinerende at have med at gøre – især når det lykkes.

    Hvor dyrkes Pinot Noir

    Pinot Noir dyrkes i dag over hele kloden. Nogle af de bedste Pinot Noir-vine menes at komme fra Bourgogne i Frankrig, der ligger rimelig tæt på Pinot Noir-druens oprindelsessted. Her bliver næsten alle rødvine skabt på Pinot Noir. Det er også herfra nogle af de dyreste Pinot Noir-vine kommer fra.

    I den nye verden er især Californien og New Zealand blevet kendt for deres vine hen over de seneste 30-40 år. Ingen af disse steder overgår dog Oregon, der på grund af sit klima og en gunstig jordbund kan præstere nogle af de bedste Pinot Noir-vine skabt uden for Europa.

    Pinot Noir til maden

    Pinot Noir nydes bedst af et stort, klokkeformet glas, der kan samle de fantastiske aromaer.

    Som vin til maden er vinene meget taknemmelig at have med at gøre. Den kan gå til stort set alle former fra mad. Således er den let nok til at kunne drikkes til fiskeretter med fed fisk som f.eks. laks, ligesom den er kompleks nok til at kunne akkompagnere alle former fra kødretter lige fra svin over kalv og til and.

    Endelig kan den også sagtens gå sammen med brier og andre oste. Så skal du være sikker på, at du glæder alle om bordet, er Pinot Noir altid det sikre valg, når der skal rødvin til maden.

    Find din yndlings-Pinot

    Det var lidt om Pinot Noir, dens historie, dyrkning og noget om, hvilke madretter du kan servere Pinot Noir-vine til. Tilbage er blot, at du vender tilbage til toppen af siden og finder den vin, der passer præcis til din smag. Du finder den helt sikkert her på siden, hvor vi har samlet alle de bedste vine på druen fra hele verden.

    Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre betaler vi fragten. Har du spørgsmål om vin, kan du måske finde svaret i vores store blog.

    Passion for mennesker og vin siden 1875

    Fri fragt ved
    køb over 500 kr.

    Dag-til-dag levering
    ved køb før kl. 13

    Kongelig
    Hofleverandør

    Passion for vin
    siden 1875

    Afhentning i Kbh,
    Aarhus & Odense

    Afhent gratis din
    ordre lokalt