De 10 mest populære rødvinsdruer

Rødvin er ikke bare rødvin. Tværtimod. Der findes et væld af forskellige druer, der bruges til at fremstille rødvin, og alt efter sort, fremstillingsmetode, lagring mv. er vinenes karakteristika væsensforskellige. Her kan du læse mere om, hvilke rødvinsdruer – også kaldet blå druer – der er de 10 mest populære på verdensplan. Du kan også blive klogere på, hvilken rødvinsdrue, der er den mest populære i Danmark. Hvilken en er din favorit?

Match Barbera til:

Nyd et godt glas Barbera til gryderetter, lam, rødt kød, retter med tomatsauce og anretninger med et godt indhold af syre. Også god til komælksoste i den hårdere genre.

1. Barbera

Tænk bløde, mørke saftige og modne blommer. Mørke kirsebær og brombær. Mørk chokolade, sød lakrids og friske urter – så har du duft og smag på Barbera-druen. Sorten har hjemme i Piemonte, er klassisk norditaliensk og producerer vine i verdensklasse.

Druens typiske kendetegn er en vin med silkeagtig syre og dybe smagsnoter af blomme og kirsebær. Ved fadlagring udvikler den sødere og fantastiske krydrede noter. Vine fremstillet på Barbera kan være både lette og frugtige samt kraftigere og mere komplekse.

Match Cabernet Sauvignon til:

Vine fremstillet på Cabernet Sauvignon akkompagnerer forholdsvis kraftige retter godt, så den kraftige, let dominerende stil ikke overdøver madens smag. Prøv f.eks. med oksekød eller lam, alternativt gode, modne oste.

2. Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon er ikke bare kendt for at give gode vine – den opfattes langt hen ad vejen som en af verdens bedst kendte og mest beplantede druesort. Ud over at give vine med fylde, kant og forholdsvis kraftig smag og aroma som ung, udvikler en Cabernet Sauvignon sig helt fortryllende. Jo længere lagring, jo mere fløjl, elegance og kompleksitet byder denne drue på – en stor Cabernet Sauvignon fra fx Bordeaux, hvorfra den er blevet udbredt til den øvrige verden, kan i reglen gemmes helt op til 50 år. Det er altså ikke uden grund, at rødvine fremstillet på netop denne drue, hører til blandt danskernes foretrukne.

Cabernet-druen har en fortryllende duft, der leder tankerne hen imod mørke bær som solbær og brombær, blommer og en overflod af krydderi. Tannin-indholdet er ofte højt – det er blandt andet med til at give vinene deres store lagringspotentiale. Sædvanligvis lagres Cabernet Sauvignon-vine på egetræsfade, der tilføjer et smukt hint af delikat vanille.

Match Grenache til:

Vine på Grenache egner sig fortrinligt til flere forskellige retter, bl.a. grillmad, vildt og kødretter med smæk på krydderierne. Det er også et godt bud til den danske julemad, hvor vinen er fuldt gearet til at kunne klare det klassiske tilbehør, der er både surt og sødt.

3. Grenache

Grenache – eller Garnacha, som den også kaldes – er en af de mest udbredt rødvinssorter i verden. Særligt er den kendt for den rolle, den spiller i Rhône, hvor den bidrager stort til områdets rødvine. Ikke mindst de flotte Châteauneuf-du-Pape-vine fra det sydlige Rhône, hvor de ofte blandes med andre druer.

En vin med overvægt af Grenache / Garnacha har typisk en lys rød farve, høj alkohol og en duft og smag af sorte, modne og sødmefulde brombær, marmelade, urter og krydderier.

Match Merlot til:

Vine lavet på Merlot egner sig godt til kødretter, der ikke er for kraftige. De er også gode til vegetariske retter, milde oste mv.

4. Merlot

Skal du vælge en rødvin til et selskab med yngre mennesker eller folk, der ikke er de store vindrikkere, går du aldrig galt i byen med en Merlot. Det er særligt druens blødhed og elegance, der gør den til en god kandidat til ”uøvede” rødvinsentusiaster.

Druen, der er kendt for at være god til at tage smag af sit terroir, modner tidligt og giver et forholdsvist godt udbytte. Den elsker sol, hvilket kommer til udtryk i smag og duft, der typisk emmer af modne kirsebær, blommer og urter. Teksturen er rund og fløjlsblød.

Merlot er den fjerdestørste druesort i verden, når det gælder udbredelse. Den er allermest populær i Bordeaux i Frankrig, hvor den danner basis for de berømte vine fra Pomerol og Saint-Emilion.

Match Nebbiolo til:

Nebbiolo-vine egner sig fortrinligt til mørkt kød, f.eks. vildt og oksekød, men er også fremragende til rustikke gryderetter. Er vinen vellagret, er den en sand himmerigsmundfuld til hårde oste.

Nysgerrig på Nebbiolo?

5. Nebbiolo

Nebbiolo-druen vokser hovedsageligt i Nordvestitalien, men har også fundet vej til bl.a. Australien. Druen er hovedperson i nogle af de allerbedste – og mest berømte – vine, Piemonte har at byde på. Syre og tanniner dominerer og gør vinene særdeles velegnede til lagring. Ofte gerne i mange år.

Kirsebær, jordbær, blommer, brombær og tjære er nogle af de smags- og duftindtryk, vine på Nebbiolo lader dig stå tilbage med. Alt sammen krydret med skovbund og roser, lakrids og urter. Der er også ofte noget bittert og frugtigt inde over.

Match Pinot Noir til:

Nyd et glas velproduceret Pinot Noir til lam eller lysere kødretter som kalv, fjerkræ og fuglevildt, eller med fed fisk, f.eks. grillet laks.

Prøv de pragtfulde Pinot Noir-vine

6. Pinot Noir

Pinot Noir er en af de ædleste druer til rødvinsproduktion. Druen er kendt for at være yderst vanskelig at dyrke, og den er klart bedst, når den ikke blandes med andre druer. Pinot Noir er kongen af Bourgogne-distriktet og giver nogle af de bedste vine i verden. Druen dyrkes over det meste af verden og afspejler sit terroir på fineste vis.

Typiske smagsnoter er solbær, mørke kirsebær, krydderier og hindbær. Strukturen er elegant, frisk og delikat. Den retningsgivende frugtsyre og de beskedne tanniner smyger sig om tungen og supplerer de frugtagtige aromaer af hindbær, kirsebær og blomme smukt. Ofte byder Pinot Noir-vine også på noter af teblade, læder og frugtig jord.

Værd at vide

Sangiovese-druen kaldes også Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino og Sangioveto.

7. Sangiovese

Sangiovese er den mest dyrkede røde druesort i Italien – ikke mindst i Toscana. Kendetegnene for vine fremstillet på Sangiovese er generelt, at de er lysere i farven, mere syrlige samt lettere end de fleste andre røde vine. Druen er relativt tør, fyldt med smag og et let snerpende svirp.

Mens mange rødvine fungerer glimrende på egen hånd, kan det være en god idé at nyde en Sangiovese-vin sammen med mad. Sangiovesen er en fortryllende ledsager til langt de fleste italienske retter og middelhavskøkkenet generelt, men også sammen med vildt udviser den generelt enestående smag.

Sangioveses primære smags- og duftkarakter er medium fyldig og har noter af saftige sure og søde kirsebær. Ofte opleves noter af viol, ribs, kirsebær og blommer med toner af jord, læder, urter og krydderier. Den høje syre og flotte tanniner er med til at give Sangiovese-vine et hæderligt lagringspotentiale.

Match Syrah/Shiraz til:

Vine på Syrah/Shiraz egner sig fortrinligt til robuste madretter som f.eks. oksebøffer, gryderetter og modne oste.

8. Syrah / Shiraz

Samme drue – forskelligt navn. I Europa kaldes den Syrah, mens den i Australien, New Zealand og andre lande kaldes Shiraz.

Sorten giver storslåede, imødekommende, frugtrige og krydrede rødvine. Og selv om druen ofte bruges til flere gennemsnitlige vine, kan den på alle måder også brillere med høj kvalitet i form af vidunderligt fine, dybe og mørke rødvine. Glæd dig til vine med intens smag, der kun bliver bedre med alderen.

Det er især aromaer og smagsnoter af vild sort frugt (tænk solbær), der kendetegner Shiraz / Syrah. Overtoner af sort peber, krydderi og ristet kød lokker ofte i disse typisk meget frugtige vine, der typisk suppleres med høj og varm alkohol. Sporer du noter af karamel, stammer de i hovedreglen fra modningen på egefade og ikke fra selve druen.

Match Tempranillo til:

Servér et glas Tempranillo til lam, retter med alverdens krydderurter, gryderetter og oksekød. En blød og moden Tempranillo er desuden god som ledsager til stegt fisk.

Tag temperaturen på Tempranillo

9. Tempranillo

En af Spaniens vigtigste druer er Tempranillo-druen, der i Spanien også kendes under navnene Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. I Portugal er den bedre kendt som Tinta Roriz og bruges til både rødvin og portvin.

Druen er lille med tykt skind og et behersket indhold af tannin. Syreniveauet er moderat, så vin fra de højtliggende lokationer, hvor forskellen på temperaturen dag og nat er stor, bliver mest friske. Druen blandes ofte med Grenache, men kan også lave fremragende vine alene som i fx Ribera del Duero.

Tempranillo lagres ofte på amerikanske egetræsfade, hvilket giver vinen en skøn smag af vanille, kokos og karamel. Men også uden fadlagring giver druen livlige vine, der dufter og smager af jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade, læder og tobak.

Match Zinfandel til:

Zinfandel klæder grillmad fortrinligt, lige som mørkt fjerkræ suppleres perfekt af vinens sødme. Også flødebaserede retter samt simreretter vil nyde godt af den intense, fyldige vintypes selskab.

10. Zinfandel

Zinfandel-druen stammer oprindeligt fra Kroatien og har rødder helt tilbage til det gamle Romerrige. Ikke desto mindre er druen – og den rødvin, druen giver – blevet synonym med amerikansk rødvin. Særligt i Californien har man taget ejerskab over druen, der da også trives fortrinligt langs den amerikanske vestkyst, som charmerer med tørre vejrforhold, høj og varm sol om dagen og køligere aftener og nætter.

En god Zinfandel-rødvin er mørk og en smule til den tørre side. Teksturen er blød, og smags- og duftnoter er proppet med brombær, jordbær, chokolade og svesker. Eller, hvis vinen er til den mere krydrede side, tobak, kanel og allehånde.

Alkoholprocenten i en Zinfandel er typisk på omkring 14-16%. Vinen kan drikkes relativt ung.

Zinfandel klæder grillmad fortrinligt, lige som mørkt fjerkræ suppleres perfekt af vinens sødme. Også flødebaserede retter samt simreretter vil nyde godt af den intense, fyldige vintypes selskab.

Kend din rødvin

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt