Kend dine grønne druer

Vindruer er ikke bare vindruer – og derfor er vin ikke bare vin. Vi har tidligere kigget på de blå druer, der hovedsageligt bruges til fremstilling af rødvin, og nu er turen så kommet til de grønne druer, der – nok ikke så overraskende – hovedsageligt bruges til fremstilling af hvidvin. Og bobler, ikke at forglemme.

Vi kigger på de mest almindelige sorter og på, hvordan de afspejles i den færdige vin. Læs med nedenfor, og bliv klogere. Måske.

Match Chardonnay til:

Så længe du afstemmer vinens stil til det, du spiser, kan Chardonnay nydes til så godt som alle retter. Drik en oversøisk Chardonnay til fede og cremede retter med f.eks. fed fisk, smør og fløde. Eller lad den ledsage dine retter med lyst kød. Og nyd din friske og mineralske Chardonnay til mager fisk, skaldyr og salater.

Chardonnay

Det er ikke helt ved siden af at beskrive druesorten Chardonnay som en sand kamæleon. En meget populær kamæleon, ovenikøbet. Dens udtryk skifter markant, alt efter hvor den er dyrket – klima såvel som jordbund spiller ind her – og hvem der har haft den i hænderne.

Måske du har smagt et glas meget stramt og mineralsk Chardonnay med en tydelig smag af grønne æbler og citrus? Så har du formentlig haft fat i en Chardonnay fra de køligere områder i Bourgogne, f.eks. Chablis.

Bourgogne-Chardonnay charmerer med lime og citrus i både duft og smag, mens en Chardonnay fra oversøiske vinområder som Australien, New Zealand, Chile, Sydafrika og USA typisk er mere fyldig og fed med eksotiske frugter og fadpræg i en skøn blanding af nødder, fersken, flødekaramel og mere eksotisk frugt.

Match Chenin Blanc til:

Chenin Blanc passer godt til retter med fisk – og gerne med lidt citrus. Også et godt match til lette salater med skaldyr samt salater. Derudover er det en rigtig god hygge-vin.

Chenin Blanc

Chenin Blanc har særligt gode vilkår i franske Loire samt i Sydafrika, hvor druesorten gerne dyrkes på gamle buskstokke og kan give fremragende vine. Vintypen beholder sin friskhed og har derfor et godt lagringspotentiale. Druen giver vine i alle stadier af sødme, lige fra de honningagtige, tørre bordvine til de karakterfulde mousserende vine.

Druen har en frisk syre, og duften og smagen giver mindelser om græs og urter, honning, kvæde, æbler, abrikoser og nødder. Et strejf af vådt hø er heller ikke usædvanligt.

 

Match Gewürztraminer til: 

Gewürztraminer-vine klæder krydret mad, f.eks. asiatiske retter, utrolig godt pga. den krydrede stil i vinen sammen med dens lette sødme. Også røget fisk som sild og makrel kan være spændende som match til vinen. Har du fingrene i en af de søde udgaver af vinen, er den desuden en ideel ledsager til skimmeloste.

Gewürztraminer

Har man sagt aromatisk hvidvin, har man også sagt Gewürztraminer.

Den aromatiske hvidvinsdrue, der er udbredt i både Tyskland og Østrig, men som først og fremmest forbindes med Alsace, er krydret, parfumeret og i det hele taget en drue, der skiller vandene – enten holder man af den markante drue, eller også gør man bestemt ikke. Vinen kan nemlig være voldsom, krydret, parfumeret og nærmest opulent med en meget høj, olieret viskositet.

Den kræver dygtig vinificering for at balancere druens lave syreniveau og vilde blomsternoter, men er der styr på den del, har druen imidlertid en stor og interessant spændvidde og brillerer med alt lige fra de helt tørre vine over de søde og milde til de ganske kraftige.

Match Grüner Veltliner til:

Grüner Veltliner-vine egner sig særdeles godt til mad, ikke mindst til retter med fisk. Herunder også fed fisk som laks samt krabber. Også god til grøntsager og charcuteri.

Grüner Veltliner

Hvis man kan tale om en østrigsk nationaldrue, er Grüner Veltliner lige netop dét. Druen er landets stolthed og den vigtigste druesort, der er plantet i samtlige af Østrigs vinregioner. De mest klassiske Grüner Veltliner-vine findes dog langs Donau i regionerne Wachau, Kamptal og Kremstal. I stilen er druen frisk, krydret og urte-agtig. Smagen og duften går henimod citrus, pære, græs, gule stenfrugter og friske krydderurter. Ofte med et hint af frisk, hvid peber.

Grüner Veltliner-vine fås i mange forskellige stilarter, lige fra de lette, frugtige, sprøde og mineralske vine, der bør drikkes helt unge, til de mere fyldige vine, der tåler mange år i vinkælderen, og som belønner dig med tørret og tropisk frugt i smagen.

Match Muscat Blanc til:

De tørre Muscat-vine er skønne til krydret mad, f.eks. asiatiske retter, røget kød og kraftige supper. De søde Muscat-vine er gode sammen med chokoladedesserter og dessertanretninger med masser af frugt, mens de kraftige og tunge udgaver af hedvinsstyrke går forrygende sammen med tungere desserter med nødder, karamel, tørrede figner, svesker mv.

Muscat Blanc

Muscat Blanc er en del af Muscat-familien, der tæller mange forskellige sorter, herunder Alexandria, Ottonel, Zibbibo m.fl. Vin fremstillet på Muscat-druen er ofte sød med en smag af frugtig druemost og duftende sommerblomster. Dog produceres der også tørre Muscat-vin, lige som vinen bruges i blends.

Muscat dyrkes i Frankrig, Italien, Portugal, Australien, USA og Sydafrika. I Italien er den særlig kendt for sin rolle i Asti og mange fine, lette boblevine.

Muscat-druerne har som fællestræk en tydelig floral duft af bl.a. roser og jasmin. Smagen er frugtig – solmodne druer, ferskner og mandariner. Syren er behersket, mens sødmen typisk træder frem.

Match Pinot Blanc til:

Vine på Pinot Blanc er glimrende hyggevine. Serverer du en Pinot Blanc til mad, kan det anbefales at gå efter enkle retter med f.eks. kylling eller mager fisk.

Pinot Blanc

Pinot Blanc-druen har sin oprindelse i Bourgogne og er kendt for at være ophav til mere ukomplicerede og lette hvidvine med en dejlig og forfriskende syre.

Den dyrkes bl.a. i Alsace, og så er den udbredt i Østrig og Tyskland, hvor den kendes som Weissburgunder – den hvide burgunder. Druesorten er en naturlig mutation af Pinot Gris og kan fremstå enten elegant eller neutral i glasset; det afhænger af, hvor den dyrkes, og hvordan vinen fremstilles.

Smagsmæssigt vækker Pinot Blanc mindelser om en mild Chardonnay. Stilen er let og saftig med medium syre og rund frugt. Druen bruges ofte i blends med andre hvidvinsdruer. Smag og duft har tydelige noter af æbler og gule pærer, krydderier, friske hasselnødder og citrus.

Perfekt til: 

Pinot Gris er gerne en fed og skøn hvidvin, der kan stå op imod både fiskeretter, kraftige gryderetter, røget og krydret mad, f.eks. asiatisk inspirerede retter.

Pinot Gris

Pinot Gris-druen har sin oprindelse i Bourgogne, men er blevet særlig berømt i Alsace. Den er desuden ganske udbredt i både Østrig og Tyskland, hvor den kendes som Grauburgunder – den grå burgunder. Druesorten er en naturlig mutation af Pinot Noir, og når den modnes, bliver skallen rødlig. Alt afhængigt af dyrkningsområde og vinifikation giver Pinot Gris ret forskellige vine, lige fra de fyldige og komplekse til de lidt flade. Faktisk er druen lidt af en kamæleon med mange ansigter. Dens aroma og smag varierer alt efter, hvor den dyrkes, og ikke mindst hvornår den plukkes. Den kan være neutral og let, eller den kan være lige så rig som f.eks. Sauternes.

Pga. drueskallernes farvepigment kan vinen fremstå fra gylden til svagt rosa i glasset. Vine på Pinot Gris er lave på syre og dufter typisk af blomster og tropiske frugter. Smagen har toner af mango, pære, honningmelon, citrus, nødder og honning med et strejf af svampe.

Match Riesling til: 

Riesling passer til mere eller mindre alt! Fisk, skaldyr og kylling kan med fordel matches med de tørre Riesling-vine, mens de mere søde Riesling-vine fungerer upåklageligt sammen med oste og krydret mad, f.eks. asiatiske retter.

Riesling

Vi tør godt kalde Riesling for verdens mest udtryksfulde hvidvinsdrue. Den er for hvidvin, hvad Cabernet Sauvignon er for rødvin: En drue, der kan give helt forskellige vine, alt efter hvor den er dyrket. Og en drue, der ældes med glans. Riesling dyrkes mere eller mindre overalt, men er særlig kendt fra sin hovedrolle i tysk vin og i Alsace. Med tiden er Riesling blevet helt utrolig populær, og ikke mindst de tyske vine på druen trender. Derudover findes der mange spændende oversøiske Riesling-vine.

Riesling-vine har en stor smagsmæssig spændvidde, lige fra de knastørre og mineralske til de ædelsøde. Duften er fyldt med grønne æbler, kvæde, lime og ristet brød, særligt når vinen er ung, mens noter af cremet petroleum sniger sig ind over, efterhånden som den ældes.

Match Sauvignon Blanc til: 

Sauvignon Blanc er den perfekte ledsager til lette retter og frokoster samt et super match til skaldyr (de magre af slagsen) og lette fiskeretter uden smørsaucer. Også til salater, frisk gedeost og generelt retter med grøntsager er det en fortrinlig vin. De sødmefulde udgaver går godt til sushi.

Sauvignon Blanc

Chardonnay er måske nok en af de allermest populære hvidvinsdruer, men Sauvignon Blanc haler hastigt ind på den. Den saftige, sprøde og elegante drue giver nemlig den federe Chardonnay-drue kamp til stregen, hvad angår popularitet, da den er utrolig velegnet til forfriskende og læskende vine.

Druen er udbredt i det meste af vinverdenen, ikke mindst i New Zealand, hvor den nærmest kan siges at fungere som ’hoveddrue’, da den præsterer godt i det lidt køligere klima. Klassisk er den kendt fra Loire i Frankrig.

Duften af Sauvignon Blanc byder på tydelig hyldeblomst og –bær, nyslået græs, asparges, lime og stikkelsbær – vinen er et skarpt aromatisk bekendtskab, der er drikkeklar som ret ung.

En oplagt hygge-vin, der også gør sig godt i selskab med mad.

Match Sémillon til: 

Sémillon-vine passer fortrinligt til retter med fisk, ikke mindst fiskesuppe. Har du fat i et af de sødere numre, klæder det den med krydret mad. Og er din Sémillon af den sødeste slags, gør blå ost sig fortræffeligt som ledsager.

Sémillon

Sémillon-druen er særlig kendt fra franske Bordeaux, USA, Australien og New Zealand. Den giver en usædvanlig kvalitet i de søde Sauternes-vine, og så danner den basis for hvide Bordeaux-vine, ofte nogle fine, fadlagrede tørre af slagsen. Fordi druen har en meget tynd skal, er den yderst modtagelig for ædelråd, der under ideelle forhold er med til at koncentrere druesaften på vidunderligste vis.

Vine fremstillet på Sémillon dufter typisk af gule blommer og friske urter med strejf af tropiske frugter, lime, nødder og honning samt figner og citrus. Viskositeten er høj, mens syren er lav. Til gengæld er smagen smækfuld af gule æbler, tropiske frugter og et let præg af ristet brød.

Hvilken hvidvin?

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt