Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom
Vin til grill

Vin til grill


Ingen sommer uden grill! For den danske sommer dufter unægtelig af saftige bøffer, stegte grillpølser, sprøde grøntsager og nye kartofler. Mulighederne er der heldigvis mange af, når det kommer til at kaste gode sager på kuglegrillen.

Derfor skal der selvfølgelig også lækker vin til. Den gode grillmad kalder nemlig på god grillvin. Men hvad kendetegner den gode grillvin? Vi guider dig her igennem nogle af de klassiske grillmåltider og giver nogle fifs til, hvordan du matcher vinen til kødet. For selvom man jo i og for sig kan grille alt, så er det ikke hvad som helst, der finder vej fra køledisken til din grill.

Hvad kendetegner en grillvin?

Når du skal finde din grillvin, er det altid godt at tænke over, hvad du selv godt kan lide. Der er nemlig ikke meget ved at åbne en flaske, der falder helt ved siden af din smag. I hvert fald ikke hvis du selv skal drikke den. Der er heldigvis også flere veje at gå, når du skal matche vin til din grill-ret.

Dog er der nogle tommelfingerregler, der kan være gode at gå efter, når du skal vælge din grill-vin. For det første kalder stort set al grillmad på fadlagret vin. En god fadlagret vin kan nemlig spille op mod røgen, som er svær at undgå, når du griller.

Hvad du smider på din grill, stiller selvsagt også en række krav til vinen. Grillvinen skal kunne matche din mad, og den vil for mange danskeres vedkommende bestå af grillet kød, som sikkert har været en tur igennem en omgang krydret marinade. Derfor har de sødmefulde og kraftfulde vine for mange været favoritter til grillsæsonen. Når maden bliver grillet, får kødet naturligt en mere sød smag, fordi stegeskorpen karamelliserer. Derfor kan det godt betale sig at gå lidt højere op i kraft og sødme, end du normalt gør. Hvis du ikke er til de kraftige frugtbomber, er der heldigvis også masser af muligheder for et vinmatch, der også matcher dig.

 

Vin til krydret grillmadVin til krydret grillmad

Når du skal matche vin til kødet, så handler først og fremmest om krydringen. Er kødet toppet med lidt salt og en spids peber? Eller har du gang i den gode kryddermarinade? En god tommelfingerregel er, at vinen skal kunne matche intensiteten i dit måltid. Så hvis maden er krydret, så gå efter en vin med krydrede toner, sødme og relativt høj alkohol. Det kan f.eks. være en spansk Garnacha eller Tempranillo, en Rhône-vin eller en californisk Zinfandel.

 

Vin til spareribs og barbecue

Vin til spareribs og barbecue

Spareribs er en ærkeamerikansk grilltradition, og derfor kommer det nok næppe bag på nogen, at amerikansk rødvin som Zinfandel passer rigtig godt til den sødmefulde marinade. Zinfandel har typisk masser af sødme, power og frugt. Derfor kan man også sagtens kigge mod andre varme steder som Australien efter en god rødvin med smag af sydens solmodne frugter, f.eks. Shiraz.


 

Vin til grillpølsenVin til grillpølsen

Vinen skal ikke kun matche grillpølsen, for ketchuppen, du formentlig har planer om at dyppe pølsen i, stiller krav til vinen. For selvom ketchup jo er en slags tomat, så er den også er fuld af sødme (fra sukkeren) og syrlighed (fra æbler og andet syrligt, der findes i de fleste ketchupper). Er pølsen krydret vil Rhône-vin eller Syrah været et flot valg til den, der foretrækker vin til grillmaden. En oversøisk Pinot Noir vil også være et flot match, fordi den har sødme og relativt høj alkohol, men ikke er for tanninrig.
 

Vin til den gode bøfVin til den gode bøf

Den gode bøf fra slagteren kalder på vin med en god portion syre og tannin til at matche fedtmarmoreringen. Her vil en Barolo eller Nebbiolo fra Piemonte være en klassisk ledsager til udskæringen såvel som en Cabernet fra Bordeaux. Fordi grillmad får en mere sød smag, vil det dog ofte være en god idé at gå op i sødme og kraft. Derfor kan en Priorat-vin være en uovertruffen ledsager til den grillede bøf.

 

Beaujolais er det perfekt valg til burgerenBeaujolais til burgeren

En af burgerens fornemmeste egenskaber er at kombinere sødt, surt, salt og umami til en himmelsk smagssymfoni. Og det skal vinen selvsagt også mestre. Det er ikke en nem opgave at spille op mod både bøf, ketchup, smeltet ost, syltede rødløg og hvad du ellers kan finde på at putte mellem den lune burgerbolle. En Beaujolais vil være det frække valg til burgeren. Det er en vin med høj syre og elegance, som kan matche de rå løg og friske op efter umamien. Beaujolais skal serveres til den kølige side, og er dermed en glimrende sommervin.

Vinen til kyllingespyddetVin til kyllingespyddet

Lyst kød som kylling inviterer til lettere vine, såsom Pinot Noir eller Chardonnay. Pinot Noir og kylling går hånd i hånd langt ud over grillsæsonen. Her får du en let, elegant og mere frisk rødvin med højere syre og mindre tannin. Dog kan selv den mest velduftende Pinot Noir blive overdøvet af havens og grillens mange dufte. Er du mere til hvidvin? Så kan du med fordel gå efter en fadlagret Chardonnay. Hvis kyllingen er marineret, skal vinen være lidt mere intens. Her kan du overveje en Zinfandel eller Primitivo.
 

Vin til grillet fisk og grillede grøntsagerVin til grillet fisk og grillede grøntsager

Skal der fisk på grillen? Så er der god anledning til at hælde hvidvin eller rosévin i glasset. Fadlagrede hvidvine med god fedme og fylde er oplagte ledsagere til den grillede frisk, men en rosé kan bestemt også være en charmerende ledsager. Det vigtigste er dog at vælge noget, du godt kan lide, for de fleste grøntsager bliver kun bedre med et dejligt glas vin til.

 

 

Vin til din grillret

Fandt du ikke en vin til netop din grillret? Så er der ingen grund til at fortvivle. Du er altid velkommen til at kontakte os på ksc@kogs.dk med dine spørgsmål.

 


Her skulle der være en guide,
men du kan ikke se den

Den er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.