Fransk vin
Med ganske få undtagelser er Frankrig som vinland forbillede for alle verdens øvrige vinproducerende nationer og regioner, og er således det naturlige udgangspunkt for de forskellige stilarter man finder rundt omkring i verdens vine. De prestigefyldte vinområder som Bourgogne og Champagne er ikke til at komme udenom, hvis man har passion for vin. Men også Loire og Alsace har igennem årtier været blandt danskernes foretrukne vinregioner, navnlig når der skal vælges hvidvine. Med en fransk vin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til enhver anledning.
Bourgogne | Bordeaux | Champagne | Loire | Alsace | Rhône | Jura | Provence

Fransk vin
Med ganske få undtagelser er Frankrig som vinland forbillede for alle verdens øvrige vinproducerende nationer og regioner, og er således det naturlige udgangspunkt for de forskellige stilarter man finder rundt omkring i verdens vine. De prestigefyldte vinområder som Bourgogne og Champagne er ikke til at komme udenom, hvis man har passion for vin. Men også Loire og Alsace har igennem årtier været blandt danskernes foretrukne vinregioner, navnlig når der skal vælges hvidvine. Med en fransk vin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til enhver anledning.
Bourgogne | Bordeaux | Champagne | Loire | Alsace | Rhône | Jura | Provence
Bestem selv et prisinterval
(12)
(25)
Sauvignon Blanc 2024
Été Sauvignon Blanc er en elegant og let fyldig hvidvin med smagsnoter af stikkelsbær og nyudsprungne hyldeblomster. En perfekt vin til mindeværdige aftener i godt selskab.
Læs mereFør 132 kr.
Château Rocheyron 2021
Peter Sissecks topvin fra Saint-Emilion Grand Cru. Vinen leveres i original eksklusiv trækasse ved køb af 6 stk.
Før 1.299 kr.
Sancerre - Les Chasseignes 2023
Forrygende enkelmarks vin lavet efter biodynamiske foreskrifter. Les Chasseignes byder på et væld af tropiske noter og en dejlig frisk mineralitet.
Læs mereMuscadet - La Grand Piéce 2023
En af Stéphanes topvine og ganske enkelt en af de bedste vine i området. Denne økologiske hvidvin er blød, letløbende og understøttet af en fantastisk syre og mineralitet.
Læs mereChâteauneuf-du-Pape - Magnum 2020
Perfektionistisk rødvin med overdådig bouquet og kompleks frugtkoncentreret smag, understøttet af en fløjlsagtig tanninstruktur. Stor og indsmigrende.
Læs mereChâteau Durfort-Vivens - 2. Cru Classé 2021
Elegant vin med masser af power, flot struktur og stil. Frisk bouquet med solbær, lakrids og viol komplimenteret af peber og vanille.
Læs mereFør 895 kr.
Château Pédesclaux - 5. Cru Classé 2021
Klassisk Bordeaux med solbær, læder og chokolade i duften. Smagen er medium fyldig med en fin struktur mellem frugt og tannin.
Læs mereFør 595 kr.
Cairanne - Apis Mellifera Cairanne 2021
Økologisk Rhône rødvin i en frugt-dreven, elegant stil med flotte noter af skovbær, middelhavsurter og en dejlig krydret eftersmag.
Læs mereChâteau Haut-Bages Libéral - 5. Cru Classé 2021
Powerfuld, old school Paulliac - tobaksblade, cassis og masser af mørk frugt. Karakterfuld vin med stort potentiale.
Læs mereFør 469 kr.
Chablis 2023
Smuk, klassisk Chablis med noter af modne, gule frugter. Smagen har en pæn tyngde, men den underliggende mineralske friskhed giver retning og længde.
Læs mereFør 353 kr.
Ermitage Rouge - Les Greffieux 2022
Les Greffieux er beliggende I bunden af Hermitage-højen og giver altid vine der folder sig flot ud allerede i sin ungdom.
Læs mereFør 1.800 kr.
Muscadet - Cuvée M 2023
Eksemplarisk økologisk hvidvin fra kystnære marker i Sevre et Maines. Vinen har en flot cremethed og et mineralsk-islæt.
Læs mereFleurie - III 2022
Frugtdreven og kølig Beaujolais, der mesterligt udtrykker de forfinede og aromatiske træk, der har gjort Fleurie cru'en berømt.
Læs mereLes Plantes de Durfort-Vivens 2019
Med de tre enkeltparcel vine, kan man få et indblik i de forskellige komponenter, der skaber en af Bordeaux' absolut fineste vine.
Læs mereFør 550 kr.
Côte des Bar - Grand Cuvée
Forrygende vintage cuvée fra en af Champagnes fortalere for biodynamikken. Vinen har enestrående dybde i både aroma og smagsrigdom.
Læs mereFør 1.000 kr.
Châteauneuf-du-Pape - Pie VI 2022
Pie VI udviser imponerende intensitet og elegance, præget af jordens mineralitet og en symfoni af modne frugter.
Saumur Blanc - Les Poyeux 2023
Syredrevet, mineralsk og kalket hvidvin med den fineste bløde Chenin Blanc-frugt fra Les Pouyex.
Før 349 kr.
Om fransk vin
Hen over de seneste 10 år er der sket et skifte i danskernes valg af vin. Det har fået andre franske vine og vinhuse frem i rampelyset end dem, der tidligere var stjernerne. Se vores udvalg af både ”nye” og ”gamle” franske vine, og læs mere om fransk vin i dag efter produktoversigten.
I forhold til for 10 år siden har danskernes smag for vin ændret sig. I dag vælger vi i stigende grad hvidvin frem for rødvin. Og de rødvine vi vælger, har et mindre indhold af tanniner og lavere alkoholstyrke end tidligere. Det har gjort franske vine på druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir mere populære end nogensinde.
Skiftet skyldes nok især det nye nordiske køkkens indtog på den gastronomiske scene, ligesom danskerne i stigende grad har taget ”Better for you”-bevægelsens mantra til sig om at kunne nyde en god vin i hverdagen uden at få gener af det næste dag.
Samtidig kæmper stort set alle de franske vindistrikter med følgerne af klimaforandringerne. De har medført, at varmen kommer tidligere, så vinstokkens saftspænding og dermed knopdannelse begynder, mens der stadig er risiko for nattefrost. Selv få timers frost kan være – og har været – fatalt for vinhøsten.
Det har medført voldsomt pres på priserne i distrikter som især Champagne, Bourgogne og Loire, netop fordi nattefrosten spændte ben for høsten. Begge dele har ført til en ændring i fransk vin, som vi stille og roligt vil se mere og mere til fremover.
Nye generationer – nye vine
For fransk vin er bundet op af gamle regelsæt og traditioner. Derfor virker franske vinproducenter ikke umiddelbart så omstillingsparate i forhold til de tendenser, vi ser i vinmarkedet herhjemme.
Men i takt med at nye generationer tager over, sker der et skift – et skift der på mange måder er mere drastisk end tidligere.
For vinproduktion er ikke længere noget, der nødvendigvis går i arv fra far til søn. I dag kan du uddanne dig til vinproducent. Det har både givet en mere åben og knapt så traditionsbundet tilgang til vinproduktion, ligesom de nye vinproducenter også har større viden om både kommunikation og markedsføring.
Derfor sker der store forandringer i både dyrkningen på markerne og et redesign af både vinen inden i og etiketterne uden på flaskerne, når de nye generationer tager over.
Så alt i alt er der flere ”vilde unge” og ”hipsterproducenter” i det franske vinlandskab end nogen sinde før. Derfor er der lagt op til et stilskifte, som vi virkelig kommer til at mærke – og som vil give os vine, der passer meget bedre til den nye, danske smag.
Nye franske tendenser
Med klimaforandringerne som den kedelige påmindelse er bæredygtighed kommet mere i fokus end nogensinde hos alle de franske vinproducenter. Det er simpelthen en nødvendighed.
Det giver sig udslag i et fravalg af pesticider og måske overgang til økologiske dyrkningsformer hos de mere traditionelle producenter, mens de mere radikale vinproducenter går over til biodynamisk produktion, og de mere hipsteragtige slår sig på udelukkende at producere naturvin.
Det giver helt nye vinoplevelser – og helt nye vine at forholde sig til.
Spændende nybrud i fransk vinproduktion
Hos Kjær & Sommerfeldt er vi kendt for at have en sikker finger på pulsen, når det gælder danskernes smag for vin. Det skyldes især, at vi leverer vin til en række af de mest kendte både Michelin-udmærkede og anmelderroste restauranter i landet.
Derfor finder vi løbende nye, spændende, franske vinproducenter, som kan levere de vine, som danskerne efterspørger. Blandt nogle af de spændende, franske nybrud er f.eks.:
• Charles Frey – er en af pionererne inden for biodynamisk vindyrkning i Alsace. Her har tredje generation siden 2003 lagt produktionen over i mere bæredygtige og biodynamiske rammer. Samtidig har der været fokus på at udvikle vine med en mere ren, elegant og kølig stil. Den rammer perfekt ind i den nye nordisk inspirerede vinsmag, som danskerne værdsætter i dag.
• Champagne Chavost – rykker godt og grundigt ved den traditionelle champagne ved at udlade at tilsætte sulfitter – og helst uden at tilsætte noget som helst. End ikke sukker i dosagen. Den nye stil giver den samme, velkendte renhed af frugten og har tilført en sprød og elegant afslutning på smagen.
• Thierry Fournier – skaber bæredygtige champagner med stor passion. Her anvendes der ståltanke til vinificeringen, udelukkende naturlig gær til den første gæring, og brugen af sulfitter er på et absolut minimum. Det giver samme renhed i smagen, som vi kender fra de klassiske champagner og en sprød elegance på smagen til sidst, som gør vinen perfekt til både det nordiske køkken, sushi, østers og skaldyr. Fremtiden tilhører ubetinget små Champagneproducenter som Thierry Fournier.
• Château Moncets & Chambrun – er et af de vinhuse, som fører an i revitaliseringen af Bordeaux. Her er varmen imod dem, som gerne vil lave lettere, mindre tanninholdige vine med lavere alkoholprocenter. Men ved at flytte høsttidspunktet, ikke ekstrahere i samme grad under vinifikationen gør de op med de gængse normer. Desuden har overvågning af markerne under det nye ejerskab hos Moncets-Chambrun skabt en mere bæredygtig, økologisk vinproduktion med et absolut minimalt forbrug af svovl, kobber og andre af de traditionelle tilsætningsstoffer.
• Les Equilibristes – er et producentkollektiv, som strækker sig over flere klassiske, franske vinregioner. Hvert enkelt vinhus fokuserer på at skabe vine, der er tro mod både terroir, lokale, mindre kendte druer og bæredygtige principper. Kollektivets navn betyder ”balancekunstner”, og det hentyder til balancen mellem de tre søjler, som kollektivet er bygget op omkring. De økologiske og biodynamiske principper er i centrum, og vinen, der kommer fra kollektivets deltagere, overrasker konstant, netop fordi du kan smage passionen og det enkelte terroir i hver eneste vin.
Rosés popularitet er støt stigende
Rosévine er en vintrend fra det franske, som har vokset sig kæmpestor de seneste 4-5 år – og som vi slet ikke har set toppen af endnu. Det er en evig populær sommervin, som lidt lige som stenbiderrogn er et absolut must, når den er i sæson. For rosé er bedst, når den drikkes ung – og helst inden for de første 2-3 år.
Den moderne rosé-tradition stammer fra Provence. Farven en lys og elegant – såkaldt Provence-farvet – restsukkerprocenten er lav, smagen er sommerlig med nuancer af bær, og alkoholprocenten ligger omkring de 12 %.
Her har vi været så heldige hos Kjær & Sommerfeldt at have agenturerne på guldvindende producenter som Château d’Esclans og La Petite Laurette, som år efter år har slået alle slagsrekorder – og høster flere medaljer af ædelmetal.
Traditionel fransk vin er stadig populært
Men selvom fransk vin ændrer sig meget i netop disse år, er efterspørgslen stadig stor på de klassiske franske vine fra Bordeaux, Bourgogne, Rhône og Loire. For alle de kendte, franske vine er stadig det sikre valg til de mere klassiske madretter.
Derfor finder du naturligvis stadig et bredt udvalg af alle de klassiske, franske vin i vores sortiment.
Hvad gør franske vine så eftertragtede?
Frankrig har i århundreder været et forbillede for vinverdenen. Landets kombination af klima, jordbund og vintraditioner – det, franskmændene kalder terroir – skaber vine med balance, dybde og stor lagringsværdi.
Er fransk vin svær at forstå?
Det kan virke uoverskueligt, fordi mange franske vine er opkaldt efter områder – ikke druesorter. Men når du først lærer forskellen på fx Bourgogne og Bordeaux, åbner der sig en hel verden. Vi hjælper gerne med at finde de rette flasker, uanset dit kendskabsniveau.
Hvilke franske vine egner sig bedst til begyndere?
Lettere rødvine som Beaujolais (på Gamay) og hvidvine fra Loire (Sauvignon Blanc) er gode steder at starte. De er friske, frugtige og nemme at gå til – og samtidig gode introduktioner til fransk stil.
Hvorfor skriver franskmændene sjældent druen på etiketten?
Fordi fokus i Frankrig er på oprindelsen – altså hvor vinen kommer fra, ikke blot hvad den er lavet på. En hvidvin fra Sancerre er fx altid Sauvignon Blanc, og en Chablis er altid Chardonnay.
Hvilken fransk vin passer til ost?
Det afhænger af osten – men som tommelfingerregel:
-
Hvidskimmelost (brie, camembert): Bourgogne Chardonnay
-
Hård ost (comté, gruyère): Hvidvin fra Jura eller Rhône
-
Blåskimmel: Sød Sauternes eller Gewürztraminer
Kan man få franske vine til en god pris?
Ja – og især i områder som Languedoc, Rhône og det sydlige Bourgogne finder du vine med meget karakter til overkommelige priser. Hos Kjær & Sommerfeldt udvælger vi kvalitetsvine med høj smagsværdi – ikke bare kendte etiketter.
Køb fransk vin hos Kjær & Sommerfeldt
Hos Kjær & Sommerfeldt finder du hele spektret af både de nye, fremadstormende, franske vine, som passer til det nyt nordiske køkken og alle de klassiske, franske vine, som er så fortrinlige til det mere klassiske køkken. Vi har et bredt udvalg både af franske rødvine og franske hvidvine.
Så rul op til produktoversigten, se det store, spændende og vidtfavnende udvalg, og bestil hjem med levering med fragtmanden allerede i morgen, hvis du bestiller online inden kl. 13. Og kan du ikke vente på fragtmanden, kan du afhente din bestilling i enten butikkerne i Aarhus, Odense eller København. Eller afhente vinen på vores lager i Odense.




















