Fransk rødvin
Frankrig er hjemland for nogle af de mest berømte vine i verden. Her på siden finder du et stort udvalg af vine fra nogle af frankrigs mest prestigefyldte regioner.
Fransk rødvin
Frankrig er hjemland for nogle af de mest berømte vine i verden. Her på siden finder du et stort udvalg af vine fra nogle af frankrigs mest prestigefyldte regioner.
Bestem selv et prisinterval
(20)
(36)
Côte de Beaune-Villages Les Roches Rouge 2020
Louis Jadot rammer plet med denne eksemplariske Côte De Beaunes Village fra topårgangen 2020. Les Roches Rouge indrammer alt hvad der gør Beaune til et fantastisk hjemsted for elegant og stilren rød Bourgogne.
Læs mereFør 319 kr.
Pinot Noir Tradition, Roc de l'Abbaye 2023
Granatrød Pinot Noir i delikat og finesserig stil. I næsen byder vinen på søde solmodne jordbær, honningristede nødder og et strejf af sort peber, der giver et pikant touch til den livlige frugt.
Læs mereFør 149 kr.
Pinot Noir 2023
Vidunderlig og elegant Pinot Noir fra det sydfranske med skønne bær-noter og lang silkeagtig eftersmag.
Før 119 kr.
Chorey-les-Beaune Rouge 2021
Flot drikkemoden Pinot Noir med mange komplekse lag, en strukturgivende frugtsyre og væld af brombær og jordbær i bouqueten.
Læs mereFør 349 kr.
Bourgogne Pinot Noir - Les Petites Pierres 2022
Delikat, bærfyldt og saftig som kun en Pinot Noir kan være det. Les Petites Pierres fra Louis Jadot er en pragtfuld rødvin, der viser sig fra sin friske, ranke og saftige side.
Læs mereFør 249 kr.
Châteauneuf-du-Pape - La Bernardine 2022
Fremragende stor og klassisk Châteauneuf-du-Pape fra M. Chapoutier. Duften er pakket med moden rød frugt og smagen er på samme tid intens og elegant på samme tid.
Læs mereFør 449 kr.
La Croix Saint Christophe - Grand Cru 2020
De berømte, bløde Merlot-vine finder du i Saint-Émilion. Her får du et flot eksempel på den blødere og mere imødekommende stil, som rødvinene herfra er blevet så kendte for.
Læs mereFør 249 kr.
Beaune 1. Cru - Grèves, Famille Gagey 2017
Saftig, frodig, rund, lidt tung og forførende vin med medium fylde og noter af saftige kirsebær og hindbær.
Côtes du Rhône Villages - Laudun 2021
Kraftig Rhône rødvin med dybe solbær- og hindbærnuancer, krydderier og subtil peber. Et værdigt alternativ til de dyrere Châteauneuf-du-Pape vine.
Læs mereFør 149 kr.
Volnay 1. Cru - Clos de la Barre - Monopole 2017
Charmerende Premier Cru fra hjertet af Côtes de Beaune. Jadots Clos de la Barre byder på et væld af bærnuancer, flot struktur og en lang vedvarende eftersmag.
Læs merePinot Noir 2023
Klassisk og elegant Pinot Noir fra Sydfrankrig. Smuk rød farve og en bouquet sprængfyldt med frugtige aromaer fra mørke frugter og solmodne røde bær.
Læs mereFør 125 kr.
Pommard 1. Cru - Clos de la Commaraine 2017
Fyldig og på sin egen måde en lidt fedmefuld vin, som i sit udtryk er typisk for Pommard: maskulin, dyb, meget aromatisk og med et stort potentiale og lang levetid.
Læs merePinot Noir 2023
Delikat, elegant og saftig rødvin med alle druens dyder. Masser af frisk bærfrugt og et hint af flødekaramel.
Før 119 kr.
Sancerre Rouge Tradition, Roc de l'Abbaye 2022
Elegant rød Sancerre med saftig frugt, fylde og kompleksitet. Vinen byder på byder på delikate frugtaromaer, mineralitet og ren frugtsyre.
Læs mereFør 259 kr.
Côtes du Rhône - La Première Pente 2022
Flot økologisk, populær Côtes du Rhône med medium fylde. Et væld af røde bær dominerer både i duft og smag der byder på mange spændende nuancer.
Læs mereFør 129 kr.
Mercurey 2021
Dyb og ekstrem flot vin. Blød og nænsom i stilen, mellemfyldig og frugtig, og så alligevel med en vis kraft over sig.
Læs mereCoteaux Bourguignons Rouge - Les Petites Pierres 2023
Elegant og ekstremt velsmagende vin på druerne Pinot Noir og Gamay fra en af de mest velansete Bourgogne-producenter.
Læs mereFør 199 kr.
Châteauneuf-du-Pape - Croix de Bois 2021
Fyldig krop med varme tanniner og krydderier samt en meget lang eftersmag.
Før 595 kr.
Alle kender Frankrig som landet med den gode mad og den gode vin. Især rødvin er berømmet og vi husker den fra vores ferier, hvor den franske stemning og kultur tilfører rødvinen et ekstra krydderi.
Franskmændene tager fransk vin og mad alvorligt. Således er besøg hos lokale gourmetrestauranter og vinbønder et fast indslag på skoleskemaet. Her lærer franske børn fra helt små glæderne ved god, fransk mad og med alderen, lærer de også at værdsætte de lokale franske vine. Således findes der stadig franskmænd, der er så fanatiske, at de aldrig har smagt andre vine end de lokale – og ikke ønsker at gøre det. Vin er lige så indgroet en del af deres identitet, som det lokale fodboldhold er for mange englændere.
Frankrig er en stormagt inden for vin
Stort set al lovgivning, klassifikation og måden at dyrke vin på i dag, stammer fra Frankrig. Franskmændenes erfaring med vindyrkning har således dannet grundlaget for vindyrkningen i mange andre lande, ligesom vin de fleste steder navngives på samme måde som i Frankrig.
Navngivningen skyldes en særlig forordning kaldet Appellation d’Orgine Contrôlée (AOC), der blev indført efter omfattende snyd med at sælge billig vin som dyre mærker tilbage i 1930’erne. AOC definerer de forskellige vindistrikter i Frankrig og hvordan vinen skal produceres på det sted. Det er årsagen til, at franske vine i dag kendes på oprindelsesstedet og ikke på de druer, der indgår i vinen.
Det franske rødvinskompas
Områder som Bordeaux og Bourgogne og til dels Beaujolais er indprentet som nogle af de bedste rødvinsdistrikter overhovedet i verden. Men også i mange andre af de franske vindistrikter, finder vi spændende rødvin, der er værd at lære nærmere at kende. Lad os tage en tur kompasset rundt til nogle af de mest kendte rødvinsdistrikter i Frankrig.
Mekkaet mod sydvest
Mod sydvest ud mod Atlanterhavet, finder vi Bordeaux. Området er placeret lige omkring halvvejs mellem Nordpolen og Ækvator og er et af de største vindistrikter i verden. Med 117.500 hektarer vinmarker er det fire gange større end Bourgogne og større end de samlede vinarealer i hele Tyskland.
Bare navnet i sig selv bringer straks tankerne hen på de gode rødvine, der er skabt af de to fremtrædende druesorter i området: Cabernet Sauvignon og Merlot. De anvendes i forskellige blandingsforhold til de fleste vine fra området. Undertiden iblandet Cabernet Franc, der siges at give Bordeaux-rødvine deres særlige aroma og smagsnoter af violer og krydderier. Andre valg er druer som Malbec og Petit Verdot, der begge er mindre udbredt rent dyrkningsmæssigt, men meget værdsat for deres særlige smagsmæssige karakteristika i en række rødvine fra Bordeaux-området.
Lokalt spiller vinen også en meget vigtig rolle i maden. De røde Bordeaux smager fantastisk til okse- og lammekød, samt til and. Særlig yndet er den såkaldte à la bordelaise-tilberedning af okse- og lammekød. Det betyder, at kødet er tilberedt som en simreret i en sauce af rødvin, skinke, smør, skalotteløg, timian og persille.
Hjemstedet for Pinot Noir mod øst
Hvor det er vinslottet og aristokratiet, der er i centrum i Bordeaux, er det landarbejderen og ydmygheden, der er det i Bourgogne. Det ses også på ejerskabet af vinmarkerne. For i denne region er den enkelte vinmark fordelt ligeligt mellem alle de lokale vinproducenter helt ned på vinstok-niveau. Sådan har det været siden den franske revolution. Derfor er det også stedet og ikke slottet eller ejeren, der fremgår af etiketterne på vinen.
Blandt vinkendere hedder det sig, at rødvin fra Bourgogne sjældent hører til ens favoritvine fra starten, men at de oftest ender med at blive det. For vinene er væsentligt mere sensuelle, komplekse og raffinerede end andre vine– og det værdsættes oftest først, når du har fået mere erfaring med at identificere smagsnuancerne.
Regionen er opdelt i fem underregioner, der hver er kendt for deres særlige vine og druesorter. Her er Chablis og Mâconnais mest kendt for vine skabt på Chardonnay-druer, mens Côte D’or er hjemstedet for nogle af regionens mest legendariske rødvine, der er dyrket på Pinot Noir-druen. Især i den nordlige del af området, kaldet Côte de Nuits, finder du nogle af de bedste Pinot Noir-rødvine. Mod syd i Côte de Beaune dyrkes også Chardonnay-druer, hvorfor dette område både byder på rød- og hvidvine.
Lige syd for Côte D’or ligger Côte Chalonnaise. Området er ikke så kendt, men gemmer på flere gode vine. Endelig helt mod syd ligger Beaujolais, der rent administrativt regnes for en underregion til Bourgogne, men i mange vinkenderes øjne er et vindistrikt helt for sig selv. Sådan er det også hos Kjær og Sommerfeldt.
På den gastronomiske front er Bourgogne kendt for retter som Boeuf Bourgogne og coq au vin, der begge har den lokale rødvin som et centralt omdrejningspunkt. Det er også fra dette område, den kendte og meget stærke Dijon-sennep kommer fra. Området har endvidere en stor produktion af kirsebær. Lokalt er and med kirsebærsovs og en god flaske rødvin derfor en klassisk og elsket ret.
Gamay hovedstaden
Beaujolais er et forholdsvist lille distrikt, der ligger på nogle lave bjerge med granitundergrund i den sydligste del af Bourgogne. Mest kendt er nok den særlige Beaujolais Nouveau, der er en helt ung rødvin, der hylder årets høst. Stilen her er umiddelbar og frisk med en masse friske bærnoter.
På grund af friskheden og dens tørstslukkende effekt, kalder mange Beaujolais for den eneste hvidvin, der kun fås som rødvin. Beaujolais-rødvinens særlige kendetegn fås fra Gamay Noir-druen, der stort set er den eneste drue, der anvendes i Beaujolais. Den giver en kraftig frugtagtig smag af mørke kirsebær og hindbær med smagsnoter af ferskner, violer og roser, oftest afsluttet med en peberagtig krydderismag til sidst.
Helt mod syd og ud mod Middelhavet finder vi Rhône og endnu nærmere Middelhavet vinområdet Languedoc-Roussillon, samt Provence-området omkring Marseille.
I Rhône er det især Syrah, der spiller hovedrollen. Det er herfra nogle af verdens største og mest ”utæmmede” rødvine kommer. De kendetegnes af deres krydrede, mørke smag, som kan føles næsten som en smagsmæssig eksplosion at få i munden. Rhône-dalen er nok især kendt for Côtes-du-Rhône og mod syd for Châteauneuf-du-Pape.
Druevariationen er noget større i Languedoc-Roussillon-området, der for omkring et århundrede siden stod for næsten halvdelen af Frankrigs vinproduktion. Sammen med Provence er Languedoc-Roussillon kendt for en række gode rosé- og rødvine, der får deres særlige sydfranske smagsmæssige kendetegn af varmen fra det nærtliggende Middelhav.
Franske vine hos Kjær og Sommerfeldt
Hos Kjær og Sommerfeldt finder du alle de kendte og elskede vine fra større og mindre producenter over hele Frankrig. Flere af producenterne har vi samarbejdet med i mange år og har derfor et nært forhold til dem. Det kan du nyde godt af som kunde hos os, da vi tit kan skaffe de franske vine, du ikke kan finde andre steder.
Så klik videre og start din helt egen franske vinrejse blandt vores mange spændende og velsmagende franske vine.