Fransk hvidvin
Ingen kan kopiere fransk hvidvin. De særlige jordbundsforhold, det varierende klima og sollys, skaber nogle helt unikke hvidvine.
Fransk hvidvin
Ingen kan kopiere fransk hvidvin. De særlige jordbundsforhold, det varierende klima og sollys, skaber nogle helt unikke hvidvine.
Bestem selv et prisinterval
(0)
(0)
Gentil 2022
Elegant, harmonisk og tør hvidvin med frugtbouquet af ferskner og citrus og en dejlig forfriskende smag. Smuk blanding af Alsaces klassiske druer.
Læs mereSauvignon Blanc/Colombard 2023
Elegant, halvtør hvidvin, der byder på alt det bedste ved Sauvignon Blanc med stikkelsbærnoter, forfriskende syre og dejlig smag i en stil, der minder om Loire-vinene.
Læs merePouilly-Fumé - Fines Caillottes 2022
Smuk, fyldig og halvtør Pouilly-Fumé med toner af fersken, mango og abrikos. Elegant balance mellem frugtsyre og frugt.
Læs mereBourgogne Blanc - Clos de Loyse 2022
Utrolig flot og frugtrig hvid Bourgogne, der udviser et usædvanligt klart udtryk af Chardonnay. Velstruktureret, afrundet og meget fint balanceret i alle sine nuancer.
Læs mereRiesling - Classic 2022
Frisk, sprød og aristokratisk Riesling med den klassiske bouquet af grønne æbler, ferskner og citrus. Smagen er dejlig sprød og forfriskende.
Læs mereBourgogne Blanc - Couvent des Jacobins - Magnum 2022
Elegant og afstemt vin med fin frugt, friskhed og flot struktur. Skønne frugtnoter af fersken, pære og grapefrugt, som udvikler sig til florale noter med et pikant vanille-præg.
Læs mereViognier 2022
Utrolig smuk, fyldig og læskende hvidvin med de fineste nuancer af tropisk frugt. Lækker, blød, rund og med langvarig fylde og en dejlig, generøs bouquet.
Læs mereSaumur Blanc - La Hunaudière 2023
Frisk og fyldig Chenin Blanc 100 % fra La Hunaudière-marken i Saint-Cyr i den sydlige del af Saumur.
Colombard/Sauvignon Blanc 2023
Springklar, superfrisk og læskende lækker hvidvin til dine skaldyr, salater eller til de gode timer i eftermiddagsskyggen.
Læs mereMeursault 2022
Eminent Chardonnay! Aromatisk, intens og frugtig i bouqueten med smidig tekstur og diskret hasselnød, let smørfedme og finessebåret lang, afstemt finish.
Læs mereRully Blanc - Les Saint-Jacques 2022
Sprød, struktureret og frugtrig med delikat og let mineralske duftnoter af flint og vanille. Eftersmagen er meget lang med en flot karakter af crême brûlée og igen mineralske toner.
Læs mereRully Blanc 1. Cru - Les Raclots 2019
Cremet, blød vin med et godt syrebid og en rank, mineralsk eftersmag. Bouqueten byder sig til med hvide blomster, let citrusfrugt og mineralske
Læs merePetit Chablis 2022
Ligefrem, indbydende og harmonisk vin med en flot og stringent mineralitet, der gør vinen til et perfekt match til al slags fisk og skaldyr.
Læs merePetit Bourgeois - Sauvignon Blanc 2022
Aromatisk og klassisk Sauvignon Blanc, med fine noter af citrusfrugter, grønne æbler, stikkelsbær og passionsfrugt.
Læs mereRully Blanc 1. Cru - Les Raclots 2020
Cremet, blød vin med et godt syrebid og en rank, mineralsk eftersmag. Bouqueten byder sig til med hvide blomster, let citrusfrugt og mineralske
Læs mereChardonnay 2023
Fyldig, let fadlagret vin med nuancer af fersken, abrikos og ananas.
La Ciboise Blanc 2022
Lysgylden fransk skønhed med grønne reflekser og en afbalanceret bouquet af hvide blomster, citrus og eksotiske frugter. Utrolig dejlig og afrundet i smagen.
Læs mereBourgogne Blanc - Les Vignes de la Roche 2021
Smuk, lysgylden vin med blomsterrig bouquet, mineralske toner og en fin sprød syre. Fine noter af hvide blomster og et snert af citrus og abrikos med en tør og ren eftersmag.
Læs mereSaint-Aubin 2021
Lækre nuancer af hasselnødder og ferskenfrugt. En stilfuld vin af medium fylde, og en ren, vedvarende finish.
Chablis 1. Cru - Montée de Tonnerre 2021
Smuk vin med klar, lys farve i glasset. Vinen har flotte citrusnoter og et hint af hvid peber med en lang vedvarende og kompleks eftersmag.
Læs mereFrankrig er kendt for sin gastronomi og måske nok især sine rødvine. Men landets produktion af hvidvin er mindst lige så enestående og varieret. Især de kalkholdige jorde mod nord og den hårde flint længere mod syd og vest, giver fransk hvidvin dens karakteristiske smag. Kalken giver hvidvinen en mere feminin og kridtagtig smag, mens flinten tilfører en mineralsk og næsten krudtagtig tone. Det giver nogle smagsnuancer, der ikke kan genskabes andre steder i verden.
Fransk hvidvin domineres af druesorterne Chardonnay og Sauvignon Blanc. De dyrkes i mange af landets vindistrikter, hvor de indgår i både hvid- og rosévine. Men også druer som Pinot Blanc og Riesling, der er store i Alsace og Melon fra Loire-området spiller en væsentlig rolle i produktionen af fransk hvidvin.
Det franske hvidvinskompas
Ligesom med andre franske vine betyder dyrkningsstedet alt for de franske hvidvine. Undergrunden, jordbunden, solen og klimaet bidrager på hver deres måde til det resultat, vi kan nyde, når vi vælger en fransk hvidvin. Hvert distrikt har sine druer og sine kendetegn. Lad os tage en tur rundt i Frankrig og se nærmere på, hvad de forskellige vinområder gemmer på af god hvidvin.
Alsace – dedikeret til hvidvin
Du finder ikke noget vindistrikt i Frankrig, ja måske i hele verden, der er så dedikeret til hvidvin som Alsace. Det er samtidig en kendt og elsket feriedestination for mange danskere. Det bedste er, at den ikke ligger længere væk, end du kan køre selv.
Det er her, vi møder den ærketypiske franskmand med alpehue, stribet trøje og baguette under armen. Her er gæstfrihed, åbne arme og fransk landstemning med stor F. Det er også her, vi møder de hvidvine, som de fleste danskere kender så godt. I Alsace sælges de tit fra stalddøren og er oftest dyrket på Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris eller Gewürtztraminer.
Sidstnævnte drue har beholdt sit tyske navn, måske netop fordi Alsace har skiftet mellem fransk og tysk nationalitet fire gange inden for de seneste halvanden hundrede år. Det er muligvis også årsagen til, at vinene i Alsace navngives efter druesorten, hvor den i resten af Frankrig navngives efter oprindelsesstedet.
Den tyske indflydelse kan også spores i de madretter, der er typiske for regionen. Oftest serveres et miks af franske og tyske retter sammen eller tyske retter fortolkes på fransk. Således er den tyske surkål transformeret til choucroute og kogt på en god lokal hvidvin – oftest en Riesling – og tilsat enebær og kravefrø. En særlig variant kaldes choucroute garni og er en alt-i-en-gryde ret bestående af surkål, kartofler, en god lokal pølse, skinke eller saltet kød. Den smager perfekt sammen med en Riesling-vin.
Bourgogne med de fine Chardonnay-vine
Tager vi længere mod syd i den østlige del af Frankrig, kommer vi til Bourgogne. Lige som de fleste Bourgogne-rødvine er skabt på Pinot Noir, er de fleste hvidvine skabt på Chardonnay-druen. Smagen er dog en helt anden end de hvidvine skabt på Chardonnay-druen, du kan købe fra andre steder i verden. Det skyldes dels det særlige klima og de særlige jordbundsforhold og dels at Chardonnay-druen sjældent blandes med andre druer i de bedste af hvidvinene fra Bourgogne.
Her er distrikterne Chablis og Mâconnais mest kendt for deres hvidvine, mens de øvrige tre distrikter i Bourgogne kendes mest for deres rødvine. Undtagelsen er distriktet Côte d’Or, hvor der i den nordlige del (Côte de Nuits) udelukkende dyrkes den røde Pinot Noir-drue, mens den sydlige del (Côte de Beaune) både huser Pinot Noir og Chardonnay.
Netop Côte de Beaune byder på nogle af de bedste Grand Cru hvidvine i verden skabt på Chardonnay-druen. Dog er der generelt kun 3 gode høstår på et årti, hvorfor disse hvidvine også hører til nogle af de dyreste.
Loire mod nordvest er stærk på Sauvignon Blanc
Langs Loire-floden i den nordlige del af Vestfrankrig, finder vi nogle af de bedste hvidvine skabt på druerne Sauvignon Blanc, Chenin Blanc og Melon. Hele området er præget af folden og nærheden til Atlanterhavet. Det giver et tempereret og forholdsvis fugtigt kystklima, hvilket giver vinbønderne problemer med råd og meldug i områderne nærmest kysten. Jordbunden er af vulkansk oprindelse inde i landet, mens de mere kystnære dele af området ligger på gammel, kalkholdig havbund.
Sauvignon Blanc er den oprindelige drue i området. Den bruges i hvidvine fra Sancerre og Pouilly-Fumé, samt Menetou-Salon, Reuilly og Quincy. Derudover brygges der masser af hvide hverdagsvine på Sauvignon Blanc, specielt i den midterste del af Loire-området. De lagres og modnes på ståltanke, der gør det nemmere at producere dem i store mængder.
Et af de producenter i Loire-dalen, der primært anvender Sauvignon Blanc til sine hvidvine, er Henri Bourgeois. Han har vine fra stort set alle dele af dalen. F.eks. Pouilly-Fumé, der ligger ved Loire-flodens østlige bred. Her viser Sauvignon Blanc sig fra sin mere feminine side, mens den i vinområdet Sancerre er mere sprød og tør.
Sauvignon Blanc er god til østers, skaldyr og mager fisk og går også godt til gedeost og fjerkræ. Sauvignon Blanc-vine er også særdeles velegnede til det nye nordiske køkken.
Melon eller Melon de Bourgogne er den eneste drue, der indgår i de kendte Muscadet-vine. De kommer fra området lige syd for Nantes, næsten helt ude ved Atlanterhavskysten. Det er lette hvidvine med en mild citrussmag og et strejf af salt. De bedste giver en nærmest fløjlsagtig fornemmelse i munden, mens de lidt dårligere Muscadet-vine virker mere vandede og intetsigende.
Muscadet-vine er perfekte til Østers og går også godt sammen med andre skaldyrs- og fiskeretter. Også Sushi og mad med citrus får et ekstra løft serveret med en god Muscadet-vin. Det samme gælder mange retter fra det nye nordiske køkken.